RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
收起左側

DZ Link 初號機 #001 製成

sfdo 發表於 2014-9-16 22:40:40 | 顯示全部樓層
50270898 發表於 2014-9-16 19:22
睇上面啲相已經砌到
唔駛說明書

但唔知用幾長螺絲。
 樓主| batcat 發表於 2014-9-16 23:19:03 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-9-16 18:26
我上星期五以 send 電郵,但仲未收到說明書喎
唉,一堆件唔知點砌,開始有D灰......... ...

Sorry C-Hing,  I may loss your mail,  if you don't mind,  please PM your contact to me.  Sorry for any inconvenience.  
brianych 發表於 2014-10-1 10:38:09 | 顯示全部樓層
新手問題,見笑
1. 如果想用返Touring膠呔,雖要乜零件?
2. 是否可用返巿面上啲200 mm GT殼? 如果玩綿呔,雖要買邊種?1/10 PAN CAR?F103/104 ?
3. 散砌是否很難?我上RCMART應該找到所需零件
4. 其實DZ104 LINK是否相當1/10 PAN CAR?
 樓主| batcat 發表於 2014-10-1 22:39:59 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-1 10:38
新手問題,見笑
1. 如果想用返Touring膠呔,雖要乜零件?
2. 是否可用返巿面上啲200 mm GT殼? 如果玩綿呔,雖 ...

brianych 發表於 2014-10-2 10:48:35 | 顯示全部樓層
多謝Batcat 師兄回覆,已經同板王落單。希望遲啲有機會可以係JV跟你學嘢
 樓主| batcat 發表於 2014-10-2 16:42:26 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-2 10:48
多謝Batcat 師兄回覆。希望遲啲有機會可以係JV跟你學嘢

言重啦,大家分享吓,感謝支持。

brianych 發表於 2014-10-2 18:20:31 | 顯示全部樓層
Dear batcat,

What is 盒頭 ? upright ?

"如果用RM01 頭擔便需要改裝用tamiya 103/104 F1盒頭並改配103/104棉呔。".....
 樓主| batcat 發表於 2014-10-2 18:57:21 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-2 18:20
Dear batcat,

What is 盒頭 ? upright ?

Yes, 盒頭 is upright.
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=54154

樓主| batcat 發表於 2014-10-2 20:05:39 | 顯示全部樓層

New updated photo for the DZ's family
DZ合家圖。  可以比大家容易㸃理解DZ LINK 與 DZ 104 之分別。

brianych 發表於 2014-10-8 11:02:51 來自手機 | 顯示全部樓層

各位師兄,我上網search到其實可以用Associated R12仔份頭担嚟代替RM-01頭担而唔洗改嘢,有冇師兄係DZ系列試過?輪距是否一樣?如果用到就好啦,部車可調性又進一步
 樓主| batcat 發表於 2014-10-9 08:45:59 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-8 11:02
各位師兄,我上網search到其實可以用Associated R12仔份頭担嚟代替RM-01頭担而唔洗改嘢,有冇師兄係DZ系列 ...

Hi C Hing,
Thanks for your valuable info,  Will check it out.
sfdo 發表於 2014-10-10 23:06:28 | 顯示全部樓層
轉向推桿問題。
我用 RM01 頭用 190mm 闊,但 RM01 轉向推桿嚴重過短,想知應該要改邊D推桿好?

太短

太短
 樓主| batcat 發表於 2014-10-11 16:52:29 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-10-10 23:06
轉向推桿問題。
我用 RM01 頭用 190mm 闊,但 RM01 轉向推桿嚴重過短,想知應該要改邊D推桿好?

師兄,因為RM01與DZ link 車濶相差超過25mm. 不可能用RM01 相同推桿。
我建議駛用36mm 正反牙推桿便可解決。
brianych 發表於 2014-10-12 21:42:48 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-9 08:45
Hi C Hing,
Thanks for your valuable info,  Will check it out.

Batcat師兄,原來原裝 RM 01底板係有窿比R12臂用,唔係 Replace原裝臂
brianych 發表於 2014-10-12 21:50:52 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-9 08:45
Hi C Hing,

不過如果你可以出多塊副版黎裝到R12份頭都唔錯
 樓主| batcat 發表於 2014-10-13 13:49:52 | 顯示全部樓層

DZ Link Battle Video.  Oct 11, 2014 @ JV

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風黑豬   ....  Kyosho Plazma LM 特擊!

http://youtu.be/KucKYAf_4Aw
 樓主| batcat 發表於 2014-10-13 13:52:32 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-12 21:42
Batcat師兄,原來原裝 RM 01底板係有窿比R12臂用,唔係 Replace原裝臂

Thanks C-Hing.   but the parts is not availible in KWS & RC Mxxx.
KENNY110 發表於 2014-10-14 10:02:52 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-13 13:49
DZ Link Battle Video.  Oct 11, 2014 @ JV

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風 ...

同速好玩!弯路对决好過直路放星全程緊湊
sfdo 發表於 2014-10-14 23:51:41 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-13 13:49

R8 DZ Link 17.5   vs   MR-S DZ104 17.5   vs   599XX 風 ...

彎好快好咬地------
-----------
關於 DZ Link RM01,好遺憾車頭太貼地,試過裝C座唔加戒指情況下, F1 棉胎,用較新星星棉胎已剛好貼地,用半新舊 SP 棉胎車頭已磨地用唔到.....
結論可能係 DZ Link RM01 只適合用直徑較大o既 Ri 膠胎,或改用 GT 輪胎。
如要如常用 F1 棉胎又想用 RM01 頭,可能要將 C座底或前擔板偷薄,或放棄用....

brianych 發表於 2014-10-15 01:23:56 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-10-14 23:51
彎好快好咬地------
-----------
關於 DZ Link RM01,好遺憾車頭太貼地,試過裝C座唔加戒指情況下,  ...

如果用返F103頭會唔會好啲呢?