RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
收起左側

DZ Link 初號機 #001 製成

sfdo 發表於 2014-10-16 21:50:10 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-15 01:23
如果用返F103頭會唔會好啲呢?

頭擔板裝錯!
轉向桿用 42MM,用返 RM01 轉向杯 ,都 fit 位。(注:RM01 轉向杯 同 F1 轉向杯,連接轉向桿o既波頭位有別。)
最後將 RM01 C座底磨小小,再加上近日買星星棉胎新呢批似乎厚過之前(貴過之前),車高/耐玩程度應該 OK。

F103 前臂未有特登試。但以我推理,因 DZ 底板比 F1 底板厚些小小,所以車高 DZ 會低些小小。

題外話:
星星棉胎加價咁鬼貴,想用 RM01 輪 配 YOKOMO 12 仔棉胎平一大節 (有C兄教我)。下次試 DZ 用 F104 前臂磨底用 12 仔轆。

頭擔板裝錯!

頭擔板裝錯!
 樓主| batcat 發表於 2014-10-16 22:33:41 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-10-16 21:50
轉向桿用 42MM,用返 RM01 轉向杯 ,都 fit 位。(注:RM01 轉向杯 同 F1 轉向杯,連接轉向桿o既波頭位有 ...

師兄,你隻servo 放得太前,不利servo 推桿移動。
另你所説的RM01 前擔一事,我們幾架車都未後現有你所說的事情,可否拍多些相片末研究吓?
sfdo 發表於 2014-10-18 10:37:19 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-16 22:33
師兄,你隻servo 放得太前,不利servo 推桿移動。
另你所説的RM01 前擔一事,我們幾架車都未後現有你所說 ...

其實係我蝦轆,RM01 頭擔板反轉裝
依家裝返正,SERVO 桿似樣返D。

車高問題,
已磨平膠C座底瑕痴位。
依家用膠胎,墊 1mm 戒指,車高都偏高,要再墊多D。[size=14.3999996185303px]其實已冇大問題。

brianych 發表於 2014-10-19 00:58:02 來自手機 | 顯示全部樓層

等我又交吓功課先,頭担用咗Tech Racing F103. 不過唔係好合位.
sfdo 發表於 2014-10-19 21:12:05 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-19 00:58
等我又交吓功課先,頭担用咗Tech Racing F103. 不過唔係好合位.

終於搞掂。走廊試跑,直路都幾易走。
風扇黑豬, roll out 64mm ,只用 3/1至2/1 油門行,摩打同電變好快熱,唔知 roll out 會否過大?

訂左條油壓,到左之後就落得場

d.s 發表於 2014-10-19 21:18:02 來自手機 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-10-19 21:12
終於搞掂。走廊試跑,直路都幾易走。
風扇黑豬, roll out 64mm ,只用 3/1至2/1 油門行,摩打同電變好快 ...

師兄,請問果D仿似風濕膏藥嘅貼紙for ....?
sfdo 發表於 2014-10-19 21:38:34 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2014-10-19 21:18

用來啜實電池,防止電池滑動或震動。
KENNY110 發表於 2014-10-19 21:53:39 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2014-10-19 21:18

只想比個Like你!
另外搭單放片
DZ鈴試車原片
https://www.youtube.com/watch?v= ... olh1hAJ9fj1YhgkmvXQ

brianych 發表於 2014-10-28 14:58:00 | 顯示全部樓層
今晩上JV試車
 樓主| batcat 發表於 2014-10-30 22:32:21 | 顯示全部樓層

感覺如何呀師兄?
我哋玩風黑及17.5非常好玩。
brianych 發表於 2014-10-31 20:27:30 來自手機 | 顯示全部樓層

感覺非常良好!我用F103綿呔行10.5T N/A. 可能個GT殼比較壓風,行車穩定可靠,轉向靈活,可惜星星炭尾軸果然不堪一擊,一撞就斷
brianych 發表於 2014-10-31 20:29:30 來自手機 | 顯示全部樓層

已經準備林寶殼行Touring膠呔,下星期又可以試車玩過
sfdo 發表於 2014-11-1 19:44:10 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2014-10-30 22:32
感覺如何呀師兄?
我哋玩風黑及17.5非常好玩。

好想知你地玩風黑,齒比幾多,用咩胎玩?
我用 F104窄膠胎玩,試過 21/63 最好走但超快熱,19/63 都好走但都熱,17/63 唔太熱但扭力過大出彎易甩尾直路又"唔夠去"   

我隻 86鬼殼

我隻 86鬼殼
 樓主| batcat 發表於 2014-11-2 20:10:11 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-11-1 19:44
好想知你地玩風黑,齒比幾多,用咩胎玩?
我用 F104窄膠胎玩,試過 21/63 最好走但超快熱,19/63 都好走但 ...

不管你怎樣配,用風黑最好的最終齒比為是介付3.56-3.7之間,越細極速越高,溫度也越高!
 樓主| batcat 發表於 2014-11-2 20:10:43 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-31 20:27
感覺非常良好!我用F103綿呔行10.5T N/A. 可能個GT殼比較壓風,行車穩定可靠,轉向靈活,可惜星星炭尾軸果然 ...

Glad to hear that, thanks.
brianych 發表於 2014-11-4 00:24:51 | 顯示全部樓層

Batcat師兄,我想問圖中parts係乜,我想買嚟换咗原廠粒4mm波頭
KENNY110 發表於 2014-11-4 15:54:50 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-11-4 00:24
Batcat師兄,我想問圖中parts係乜,我想買嚟换咗原廠粒4mm波頭

舊款野唔知仲有無
Oakfield 發表於 2014-11-4 16:06:28 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-10-31 20:29
已經準備林寶殼行Touring膠呔,下星期又可以試車玩過

師兄個林空殼系邊買?
brianych 發表於 2014-11-4 16:07:15 | 顯示全部樓層
KENNY110 發表於 2014-11-4 15:54
舊款野唔知仲有無

Thanks Ching. RCmart is out of stock..
 樓主| batcat 發表於 2014-11-4 16:10:48 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2014-11-4 00:24

女口Kenny 師兄所講,舊嘢,不過之前晌偉高仲有散波頭賣。