RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Sapphire
收起左側

Updated: 我的D90 (100%完成, 加埋燈組)多圖...慎入

yaowong 發表於 2014-10-15 05:26:23 | 顯示全部樓層
師兄  想問你尾燈D  LED燈杯座點整
Trujillo_leong 發表於 2014-10-16 23:09:40 | 顯示全部樓層
Ching, 想問用咩遙控好,flysky 6ch ok?
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-16 23:21:21 | 顯示全部樓層
yaowong 發表於 2014-10-15 05:26
師兄  想問你尾燈D  LED燈杯座點整

我都係首先係個度鑽窿,在外面塞個黑色賿扣入去,扣住D  LED. 所以唔使用燈杯.....好似幅圖咁
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-16 23:28:55 | 顯示全部樓層
Trujillo_leong 發表於 2014-10-16 23:09
Ching, 想問用咩遙控好,flysky 6ch ok?

遙控我無乜研究,同埋架車無得轉波,我求其買咗一支富斯4 channels遙控.
yaowong 發表於 2014-10-17 00:34:01 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2014-10-16 23:21
我都係首先係個度鑽窿,在外面塞個黑色賿扣入去,扣住D  LED. 所以唔使用燈杯.....好似幅圖咁

...

師兄   可以比尼D黑色膠睇睇嗎
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-17 00:43:34 | 顯示全部樓層
yaowong 發表於 2014-10-17 00:34
師兄   可以比尼D黑色膠睇睇嗎

New-Highlight-12-LED-Flashing-Light-System-for-font-b-RC-b-font-font-b-Cars.jpg
我買果組LED送埋

yaowong 發表於 2014-10-17 16:45:51 | 顯示全部樓層

就甘開窿套尼個   然後原裝燈罩就癡系上面系咪
Trujillo_leong 發表於 2014-10-17 22:52:40 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2014-10-16 23:28
遙控我無乜研究,同埋架車無得轉波,我求其買咗一支富斯4 channels遙控.

...

因為我係新手, 黎緊都會整部D90, 我想問裝你果隻燈要用幾多CH遙控先夠, 另外電量方面還要裝D咩比燈用? 不好意思太多問題, 請見諒.
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-18 09:15:37 | 顯示全部樓層
yaowong 發表於 2014-10-17 16:45
就甘開窿套尼個   然後原裝燈罩就癡系上面系咪

要先張原裝燈罩中間粒"的"剪咗,再磨滑燈罩入面先貼上去。不過其中5mm 對LED燈(車尾大燈)比較凸,我用咗隻六角戒指墊高先癡個燈罩上去
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-18 09:33:21 | 顯示全部樓層
Trujillo_leong 發表於 2014-10-17 22:52
因為我係新手, 黎緊都會整部D90, 我想問裝你果隻燈要用幾多CH遙控先夠, 另外電量方面還要裝D咩比燈用?  ...

我套燈不需獨立一個channel,它有兩組線,分別插入channel 1&2,再駁返轉向servo和電變(咁樣先可以聯動)
不過我用channel3駁電索盤,電變我駁咗UBEC直接供電,咁駁原意係擔心電索盤要好多電,咁樣我套燈運作無問題,不過真係唔知如果唔用UBEC佢又得唔得..........
711leung 發表於 2014-10-18 12:27:57 | 顯示全部樓層
Trujillo_leong 發表於 2014-10-18 14:01:42 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2014-10-18 09:33
我套燈不需獨立一個channel,它有兩組線,分別插入channel 1&2,再駁返轉向servo和電變(咁樣先可以聯動)
...

Thanks ching
hc6313 發表於 2014-10-18 14:44:10 來自手機 | 顯示全部樓層
用ubec仲可以以推隻大v數好力D嘅servo
 樓主| Sapphire 發表於 2014-10-18 15:44:56 | 顯示全部樓層
hc6313 發表於 2014-10-18 14:44
用ubec仲可以以推隻大v數好力D嘅servo

yaowong 發表於 2014-10-18 21:18:20 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2014-10-18 09:15
要先張原裝燈罩中間粒"的"剪咗,再磨滑燈罩入面先貼上去。不過其中5mm 對LED燈(車尾大燈)比較凸,我用咗 ...

多謝師兄         
minggie 發表於 2014-11-4 19:42:29 來自手機 | 顯示全部樓層
睇完你架d90去咗廣華街點知冇貨再上 rcmart 都冇貨激死
transit 發表於 2015-4-23 23:12:45 | 顯示全部樓層
師兄我想知道scx10改d90既話車底用果幾條拉桿同Y型桿係幾mm?我想知數據,同埋想知是否要切短大陣先裝到殼?thank
 樓主| Sapphire 發表於 2015-4-24 00:31:37 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-4-23 23:12
師兄我想知道scx10改d90既話車底用果幾條拉桿同Y型桿係幾mm?我想知數據,同埋想知是否要切短大陣先裝到殼?th ...

師兄, 我架D90 車架不是 SCX 10.  所以我不知道果幾條拉桿同Y型桿有多長
不過你可參考這個............
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=8#detail
rodmanwing 發表於 2015-5-10 13:23:30 | 顯示全部樓層
super cool
transit 發表於 2015-7-17 18:34:18 | 顯示全部樓層
師兄,如果我剩係想買燈杯可以響邊度有?