RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 2354
收起左側

加入12仔行列,X12 2015

電梯痴漢 發表於 2014-9-14 20:29:43 | 顯示全部樓層
massam 發表於 2014-9-14 20:01
I use the chart below to estimate target kph.. I am also new also.  

Testing 10.5t 2s with 22 pin ...

咁大減又應該用幾多呢?
massam 發表於 2014-9-14 21:01:29 | 顯示全部樓層
我用跟来的大减。 86t
albertau2011 發表於 2014-9-14 21:44:53 來自手機 | 顯示全部樓層
C Hing 星期六多人玩12仔(JV)
電梯痴漢 發表於 2014-9-15 00:44:12 來自手機 | 顯示全部樓層
呔呢?係咪front hard36 ,Rear soft32?
 樓主| 2354 發表於 2014-9-15 00:53:59 | 顯示全部樓層
小弟在上海RCI V2跑,赛例是1s,13.5t stock行76T大齿,41T马达齿,boost 20,turbo 15
 樓主| 2354 發表於 2014-9-15 00:58:36 | 顯示全部樓層
关于parts问题,我想不到能坏什么重要的件,虽然小弟自认技术不济但不至于随便犯错。
 樓主| 2354 發表於 2014-9-15 01:10:55 | 顯示全部樓層
hcchan 發表於 2014-9-15 09:33:43 | 顯示全部樓層

真的羨慕你,有一個那麼好的場地......哎........香港真是
電梯痴漢 發表於 2014-9-15 10:44:05 | 顯示全部樓層
個場真係好靚
電梯痴漢 發表於 2014-9-17 08:59:13 來自手機 | 顯示全部樓層
各位師兄我想問x12塊底板份manul寫住要apply CA glue to all adges of the graphite parts,你係咪搽AA膠就算?
 樓主| 2354 發表於 2014-9-17 12:21:38 | 顯示全部樓層
電梯痴漢 發表於 2014-9-17 08:59
各位師兄我想問x12塊底板份manul寫住要apply CA glue to all adges of the graphite parts,你係咪搽AA膠就 ...

小弟用粘胎CA胶棉签走两圈了事
電梯痴漢 發表於 2014-9-17 12:38:33 來自手機 | 顯示全部樓層
即係粘胎膠水?
hsiu 發表於 2014-9-17 13:09:31 | 顯示全部樓層

簡易的方法是直接用黏胎膠水繞兩圈,講究的會用砂紙把底盤邊緣磨成圓的再來上膠水。 個人建議車頭跟扭腰部位要磨成圓邊,車頭磨圓比較不容易撞爆。 圓邊對地毯地面也比較不傷,貼地時阻力也比較低。
 樓主| 2354 發表於 2014-9-17 16:35:13 | 顯示全部樓層

Yep         
電梯痴漢 發表於 2014-9-17 16:47:37 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該師兄
想玩車 發表於 2014-9-18 15:47:07 來自手機 | 顯示全部樓層
現在x12什麼價位?
hsiu 發表於 2014-9-19 13:22:53 | 顯示全部樓層
台灣8400台幣,大概2150港紙
massam 發表於 2014-9-19 22:19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

mclaren fitted, pole too short, need extension...fun car

front

front
rckiller 發表於 2014-9-29 23:40:46 | 顯示全部樓層
認真做個車場同求其做個車場既分別好大架
hoyinyin624 發表於 2014-10-2 09:41:09 來自手機 | 顯示全部樓層
施丹平過食粥