RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

dengor 發表於 2014-10-2 21:34:41 來自手機 | 只看該作者

Totally agree! I never even considered 1/8 buggy before. But too much poison going around made me buy t8e. Now I see what all the fuss is about!
hoyinyin624 發表於 2014-10-3 21:36:33 來自手機 | 只看該作者
已入手
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 03:26:53 | 只看該作者

恭喜哂, 整靚仔放張相出黎睇下AR~
hoyinyin624 發表於 2014-10-4 07:14:54 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-10-4 03:26
恭喜哂, 整靚仔放張相出黎睇下AR~

Ok!今晚通顶搞掂佢
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 10:54:31 | 只看該作者
Step 9, 接收同SERVO, 電架

登錄/註冊後可看大圖

左右分電設計比較獨特, 以我所知就浄係serpent 用緊, 好處就係令重量分怖比較平均, 車架重心會更低, 但TEAM C 將隻電變安排響中差座上面就比較奇怪:
1. 電變既重量又會令CG 高返, 分體電既優摰又冇左, Serpent 就醒目得多, 電變放轉向SERVO 隔黎, 比較輕既接收先放高
2. 反車果陣ESC 有機會受撞擊

登錄/註冊後可看大圖

由於拍攝時S16 servo 仲未到, 用住另一隻servo 頂住先

登錄/註冊後可看大圖

造防水中, 頂層用黃油填滿, 電路板用905 密封. . . .  呢個畫面令諗起一種日式食物

登錄/註冊後可看大圖

安裝冇咩難度

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後就成組上落底板, 裝埋接收就完成

登錄/註冊後可看大圖

再上埋電架同ESC

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後就係尾翼, 要自己度位開窿, 我用開孔器開細窿再用dremel 開大佢, 最後用返[size=14.3999996185303px]開孔器收邊
[size=14.3999996185303px]

登錄/註冊後可看大圖

LEE隻係VP PRO 翼, 有三款側翼可以選

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好! 車架大功告成!!

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 11:17:08 | 只看該作者

Step 10, 車殼編:

登錄/註冊後可看大圖

其實部車就大, 不過車殼就好細個(slash 果個大好多), 剪出黎難度都唔係太大, 仲有記住車鼻部分都要剪, 唔好唔記得掉左佢

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Buggy 車花自由度好大, 中意點整就點整, 我自已中意Ken Block 花, 咁啱淘寶搵到有, $40人仔成張仲要連車花masking tape, 仲點忍得手, 不過呢隻花個masking tape 對我呢D車殼苦手黎講都係個大挑戰

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上左黑色部分先, 再撕masking 噴白色, 最後用銀色打底

登錄/註冊後可看大圖

響諗住撕保護膜之前, 多謝DLAM 師兄send 左幾張相比我睇, inspire我整埋窗框.
其實好容易整窗框既masking, 只要你搵返原本果張車窗mask template, 貼D masking tape 上去, 用黑筆勾返原本條邊出黎, 再用筆刀沿住黑線向內移2-3mm 左右勾隻窗出黎, 就可以用黎mask 窗剩返條邊

登錄/註冊後可看大圖

噴銀色窗框

登錄/註冊後可看大圖

撕保膜同masking tape 既一刻永遠使人興奮

登錄/註冊後可看大圖

冇說明書冇guide 跟自由發揮任你貼

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

基本上全車完成!!

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 11:53:25 | 只看該作者
最後加左少少option 野
1. 原裝車轆絲帽係開放式, 會有沙石走入去同我怕打花車軸螺絲紋, 所以換左隻有蓋, 原裝TEAM C 都有
2. VP PRO 807車胎, 適合大部分場地
3. VP PRO 黑色尾翼, 淘寶店上次隻白色翼跟漏貼紙, 佢今次請送多套黑色比我

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

阿邊個 發表於 2014-10-11 23:39:58 來自手機 | 只看該作者

問題一,其實有感摩打都唔玩得水,舵機係咪可以唔使搞防水呢?

問題二, 玩呢類用兩舊電既車, 係咪應該用返同廠同一規格甚至一樣新舊既電呢? 如果係咁, 即係鎖死左幾組電係呢部專用喎.
965 發表於 2014-10-12 00:15:18 | 只看該作者
I hv same question too .. just curious if the RX is water proof too?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 04:41:48 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-10-11 23:39
問題一,其實有感摩打都唔玩得水,舵機係咪可以唔使搞防水呢?

問題二, 玩呢類用兩舊電既車, 係咪應該用返 ...

問題1:

係, 基本上如果你唔玩水, 可以唔使做防水, 我都未必玩, 係可能有時太污糟放便清洗
問題2:
冇錯, 行果陣要一pair pair 咁玩, 如果唔係可能其中一粒過放都唔知
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 04:42:52 | 只看該作者
965 發表於 2014-10-12 00:15
I hv same question too .. just curious if the RX is water proof too?

Yes, my RX is Futaba 304, I have opened it up and soak it with clear 905 sealenat so it is water proof now
965 發表於 2014-10-13 12:18:10 | 只看該作者
Nice body too ..  how u make the "tear drop" effect?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 12:52:01 | 只看該作者
965 發表於 2014-10-13 12:18
Nice body too ..  how u make the "tear drop" effect?

The tear drop masking comes with the decal set which is awsome!  Still need to spend some time to put it one though as this is not designed for the T8E body

登錄/註冊後可看大圖

If you look carefully you can see the tear drop masking on this sheet
965 發表於 2014-10-13 13:05:45 | 只看該作者
choyip 發表於 2014-10-2 15:21
玩左8仔。。。中晒毒,16仔,14仔,10仔都係放埋一邊,間中拿出來同小朋友玩下。。。

...

咪係law, 今曰同個仔玩, (比咗部 Slash 4x4 VXL 佢) 我又玩吓啦.....Wah! 不受控制, 吾記得咗 應該點玩, 係咁反車!!  個仔重話已經好過部 2WD slash 好多啦 wor ..   
我就 試用 3s 係 DF-03 .. 好好玩!!  

teamc 發表於 2014-10-13 13:38:38 | 只看該作者
very nice, thanks for sharing
tsfai 發表於 2014-10-13 17:00:44 | 只看該作者
Rickson hing,
Maybe you want to share with Teamc Hing the steering screws you got off after play so he may think of improvement for all us.
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 17:01:59 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-10-13 17:00
Rickson hing,
Maybe you want to share with Teamc Hing the steering screws you got off after play so  ...

Yes,  that is a good idea,  I will do an after run report soon
ChocoIP 發表於 2014-10-14 10:03:22 | 只看該作者
Kit 車買左幾錢 呀?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 10:46:09 | 只看該作者

啱啱星期日爽飛, 新手唔識揸下下都去到盡, 更係抄車抄到飛起啦, 不過竟然冇爛野, 全日玩左4 轉左右, 都冇咩大問題, 一流! 係玩完個殼殘哂  

唔該友人幫手影靚相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

係收車果陣發現有野鬆, 大家要留意一下轉向既兩粒螺絲

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

ikesan 發表於 2014-10-14 11:21:56 | 只看該作者
入左MX?