RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: LEOPARD2A6
收起左側

田宮最新1/16坦克十式有更多圖片資料公開

panerai 發表於 2014-11-21 20:24:12 來自手機 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-11-21 19:35
睇落佢設計會好過豹2, 咁無理由平得過豹2

留意位海鮮價入手就可以.

剛行KWS
食足價 2a6上返$6980 !!
同三星期前我入手貴左$1000 !!
skyhawk 發表於 2014-11-21 20:27:20 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2014-11-21 20:24
剛行KWS
食足價 2a6上返$6980 !!
同三星期前我入手貴左$1000 !!

我都見到, 我記得呢三四個月, 呢架食粥豹上落呢兩個價位不少於兩三次

唔知係唔要應付星星代理來查牌?
tommy1218 發表於 2014-11-21 23:40:16 | 顯示全部樓層
曰元跌左,所以要賣貴D
gato144 發表於 2014-11-27 22:51:32 | 顯示全部樓層

田宮果然聆聽意見,不再沿用豹2失敗塑膠底盤,官網公佈鋁合金底盤、diecast 齒輪和懸臂,540摩豹2雙流波箱。

http://www.tamiya.com/japan/products/56036/index.htm

panerai 發表於 2014-11-28 09:52:18 來自手機 | 顯示全部樓層
gato144 發表於 2014-11-27 22:51
田宮果然聆聽意見,不再沿用豹2失敗塑膠底盤,官網公佈鋁合金底盤、diecast 齒輪和懸臂,540摩豹2雙流波箱 ...

即係又要洗錢了⋯⋯
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-28 21:37:42 | 顯示全部樓層
gato144 發表於 2014-11-27 22:51
田宮果然聆聽意見,不再沿用豹2失敗塑膠底盤,官網公佈鋁合金底盤、diecast 齒輪和懸臂,540摩豹2雙流波箱 ...

師兄, 我想問你知否網頁的日文字有否提到究竟呢架十式用什麼型式的suspension方式, 因為我睇完成個網頁都無任何有提到的地方, 究竟是用torsion bar定其他方式, 好像完全無講到?
panerai 發表於 2014-11-28 23:12:33 | 顯示全部樓層
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-28 21:37
師兄, 我想問你知否網頁的日文字有否提到究竟呢架十式用什麼型式的suspension方式, 因為我睇完成個網頁都 ...

我都等緊 TAMIYA USA 出 manual pdf 下載研究
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-28 23:22:10 | 顯示全部樓層
係呢, 師兄, 因為實車個避震係油壓可調整式, 當然模型應該無可能做到, 所以我就好好奇佢會用咩型式做避壓呢.
panerai 發表於 2014-11-28 23:26:43 | 顯示全部樓層
JGSDF 10 : 全長596mm、全幅207mm、原裝全備重量 約4050g

Leopard 2a6 : 全長688mm、全幅237mm 原裝全備重量 約4750g

似乎細一個碼......
panerai 發表於 2014-11-28 23:35:24 來自手機 | 顯示全部樓層

我估跟2a6一樣行torsion bar
不過相比2a6, 十式 Damper 件膠件好似hea 左d⋯⋯
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-29 00:08:33 | 顯示全部樓層
係呢, 個dummy damper避震好似簡單左d,起碼都好似2a6甘入面有彈簧都叫functional到。
tommy1218 發表於 2014-11-29 00:12:44 | 顯示全部樓層

1/16 RCタンクシリーズ
陸上自衛隊 10式戦車 フルオペレーションセット (プロポ付)
Item No:56036 2014年12月20日(土)ごろ発売 118,800円(本体価格110,000円)
同2A6一樣咁貴!
不過好過2A6,冇咁多膠料?底盤係金屬
tommy1218 發表於 2014-11-29 00:19:14 | 顯示全部樓層
唔計車款,好似仲正過2A6咁,又要洗錢
panerai 發表於 2014-11-29 01:06:09 來自手機 | 顯示全部樓層
料靚左,function 正左,
不過車款名氣及尺碼的確低一籌,
雞肋⋯⋯
出左manual pdf 睇睇有乜要改善補強,計計成本先
gato144 發表於 2014-11-29 09:27:05 | 顯示全部樓層
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-28 21:37
師兄, 我想問你知否網頁的日文字有否提到究竟呢架十式用什麼型式的suspension方式, 因為我睇完成個網頁都 ...

因為要忠於原車油壓懸掛避震,一定不會經車底扭桿,如果眼力好,懸臂彈弓鋼線卡在底盤側板。

gato144 發表於 2014-11-29 09:47:12 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2014-11-28 23:35
我估跟2a6一樣行torsion bar
不過相比2a6, 十式 Damper 件膠件好似hea 左d⋯⋯

經車底扭桿機會不大
十式同豹2懸掛避震結構不同
豹2為了给扭桿留出安装的空間,扭桿的结構决定两邊的路輪不可能在一條直线上,前後交差。附圖:

登錄/註冊後可看大圖

十式真車行油壓避震,两邊的路輪能在同一條直线,附圖1/35十式參考:

樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-29 10:58:43 | 顯示全部樓層
睇完師兄的分析, 甘睇黎真係唔會用扭力桿了, 用彈弓鋼線應該係最合適的選擇.
gato144 發表於 2014-11-29 11:53:59 | 顯示全部樓層
10式首次遠征國外,9月參加代號"Rising Thunder 2014",在華盛頓州的雅基馬演習場,與美軍共同演習。

type 10a1.jpg
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-29 12:51:21 | 顯示全部樓層
原來十式都有參加海外訓練演習.
panerai 發表於 2014-11-29 12:59:32 來自手機 | 顯示全部樓層
gato144 發表於 2014-11-29 09:47
經車底扭桿機會不大
十式同豹2懸掛避震結構不同
豹2為了给扭桿留出安装的空間,扭桿的结構决定两邊的路輪 ...

哦!
非常期待 manual 下載研究!