RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

劍齒虎出沒! Basher SaberTooth 開箱文

965 發表於 2014-12-28 01:59:37 | 只看該作者
Most RTR tires are not that great ga la... just play it till it bald la...   

Make sure you get offset wheels for it ... it is ~ 1cm offset ..
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-12-29 13:16:34 | 只看該作者
點解要1cm offset呢? (係咪白痴左少少既問題 ?)
965 發表於 2014-12-29 15:24:02 | 只看該作者
頂!你d profile pic....全部都咁正既!
965 發表於 2014-12-29 15:29:06 | 只看該作者
因為原裝係有 offset ga ma.... 如果用 zero offset 既鈴,部車會窄咗...
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-12-29 15:35:23 | 只看該作者

嘩, 日本女星喎! 之前係中山美穗, 呢個係天海佑希.

我係中女愛好者
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-1-2 03:36:36 | 只看該作者
965 發表於 2014-12-24 01:21
AWESOME!! Great to hear that you did it!

Check all the screws, may well add some thread lock, their ...

諗緊換油問題, 請問呢個" ~ 20-30K centre, 10-20K front, 5-10 rear" K value, 如果換返做cST, 係幾多號呢?

我見呢部, 佢話用成500K響中差速, 咪好杰?
https://www.youtube.com/watch?v=UpOEFOjfgWE

前中後差速換晒油, 咪成部打散晒咁滯?

965 發表於 2015-1-2 06:28:56 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-12-29 15:35
嘩, 日本女星喎! 之前係中山美穗, 呢個係天海佑希.

我係中女愛好者

所以咪話你有 Taste law .. 佢地仲好正吓 wor ..   

(我係 70 後中餅 ... )
965 發表於 2015-1-2 06:33:59 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2015-1-2 03:36
諗緊換油問題, 請問呢個" ~ 20-30K centre, 10-20K front, 5-10 rear" K value, 如果換返做cST, 係幾多號 ...

D 鬼佬好狼 ga ... 乜500K ar ..  1M ar ... 差不多 lock 死 ...

一 般 10K 都好杰, 個人喜好, 中差油易換, 可以 try diff thickness...
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-1-3 21:25:46 | 只看該作者

今日試左車, 有如下感覺:

1. 果然係穩定過short course 好多, 點片彎都唔唔翻車, 我估係成部車都闊身D

2. 個ESC 真係麻麻, 用得, 但線性好差, 慢車就好明顯,

3. 速度, 勁度, 唔使講, 勁!

4. 而家係用15T 摩打齒, 個摩打冇點熱, 可以諗換大個轆或者多兩牙.

5. 應該都係冇差速油問題啦, 有時入彎會行到"線"住去咁, 下一步要換差速油. 意味住成部車打散咁滯!

問題: 唔知係舊電問題定點, 玩左十分鐘鬆D 就冇力了. 但check 返電壓, 都仲有7.6 喎, 唔通舊電有事? 定個ESC 有事? (其中一舊電, 叉唔到上8.4, 最多只去到8.38, 仲要成兩個幾三個鐘先叉到停! 舊電新架!)
965 發表於 2015-1-4 02:54:45 | 只看該作者
8.38v ...  sounds about right ga la...  sometimes, the "main" screen shows 8.4, but then check the "individual" status, is 4.19/4.19  (可能 4.193 + 4.193 = 4.386, 四捨五八, 孌 8.4v .. )

Sensorless ... 差吾多架啦 ...

Add diff oil to centre and front la..  rear ....  ok gei ...

Check 吓 shocks 有冇 leak ar? 我冇乜跳, so far ok ...
ricksonchow 發表於 2015-1-4 08:42:27 來自手機 | 只看該作者
你check 下電變個lvc 係唔係set 得太高, 試下set around 3v
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-1-5 22:58:49 | 只看該作者
第二次試車,

1. 照rickson 介紹, set 過個low voltage protection, 今次set 到2.8, 埋單佢每cell 玩到3.2 停車. 點都好, 爽玩廿幾分鐘先玩完一組(兩排) 電, 正!

2. 因為玩既時間長左, 今次真係試到部車幾黐線啦! 學D 鬼佬評論咁講, totally insane!  勁到爆! 好玩! 死啦, 唔想再玩部1/10 short course 了!

3. 佢個內籠呢, 唔似thunder tiger 果 車咁包到實, 都會有草石樹枝飛到入去, 要諗個罩, 否則好似今日咁, 成舊石仔入左去就唔好啦.

4. 係咪好值得推介呢? 我未玩過其他truggy 大腳, 而且都只係第二次試車, 唔敢話乜. 不過而家玩過兩鑊, 感覺非常良好. 千八蚊, you 諗you 啦!

5. 原廠冇跟拆轆個套筒, 如果ching 買, 千祈唔好買佢說明書果種十字型, 中間17mm 果隻, 因為佢轆果口C 帽係藏左入條令度, 要夠長既套筒先入到. 我係響鴨記買加長既套筒做既, 不過KWS 大把專用工具.

6. D 鬼佬評論話部車係under power, 可以再換大D 動力, 我覺得而家4S 都好勁, 係咪值得再投資成千蚊換過套可以行6S 既動力? 我暫時唔諗囉.

7. 買埋差速油了, 等開工, 嘩, 30K 20K, 杰到呢, 仲杰過白膠漿, 想像唔到500K 會點? 花生醬咁杰? 要用餐刀"查" 入去?

8. 問題: 如果要換埋避震油, 又要用咩野W 數呢?

p.s. 感受到呢類咁大馬力既車, 對環境做成既破壞鳥! 如果枕住響草地玩, 真係, 俾埋你都得...我指塊草地.:L
965 發表於 2015-1-6 11:17:54 | 只看該作者
二千留下.... RTR ... 冇朋友! 我都估吾到 36mm 麼 打用係 咁大部 Truggy 會咁 勁!

IMO, 20k .. 30K diff oil already very thick and decent ...  d 鬼叫我換 2 million .. 3million ....   chi la seen ..

I hvn't changed my shock oil .. but I think 45w .. may be 50 ... since HK is so hot!!
If you want more speed, you can go ~ 2T biggee pinion, and set the timing and punch a bit higher!
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-1-7 15:28:46 | 只看該作者
好在有個17T 睇門口, 唔夠皮換埋佢

個電變只可set punch, 應該冇得set timing

其實, 前bumper 係咪有需要呢? 點解D buggy truggy 都唔裝前bumper? 裝左有冇負面影響?
965 發表於 2015-1-7 16:27:21 | 只看該作者
Good question.... In fact, front arms, front hubs, front knuckles ...are common parts to break... I used to add big wide bumpers on my RC ..  But none of the buggy/truggy come with that now.....
kakai 發表於 2015-1-7 16:55:24 | 只看該作者
好似同traxxas e-revo 差吾多.吾知邊架勁呢....
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-1-20 10:54:37 | 只看該作者

尋日開工換差速油, 有如下分享:

1. X 佢個肺, 打開個差速, 真係冇油響裏面, 只係 查左一D 類似雪油物體落去!

2. 安裝返之時, 發覺點解唔順呢? 原來又係介子問題, 即係Rickson 師兄響佢T8E 果個裝車post 裏面提到果個問題. 佢原本差速器啤令朗左三隻薄介子, 我發覺裝齊三隻係會好緊, 用兩隻就剛剛好, 又順, 但又唔會鬆.

引伸問題就係, 唔知佢中差後差係咪都裝到咁緊, 所以新車都真係要換差速油, 順便check 下佢D 啤令係咪緊過籠.

3. 前轆用左10K 差速油, 未試車, 但一上手轉幾下, 個感覺已經好唔同. 淨個手感都好正.

4. 新手, 淨前轆都搞左成晚, 不過中差後差應該就容易少少.

5. 已買埋bumper 同有關配件, 但我發覺只係裝前面已足夠. 係用nitro circus 1/8果組bumper 配件, 大部分位都夾, 少部分要想法子diy. 因未配螺C 所以未裝.

p.s. 搞埋個中差, 今次唔只係冇差速油, 仲係只得dd 咁dot dot油響裏面. 用左30K 差速油, 杰過白膠漿, 又睇下試車效果點.