RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2555|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

焊接工具求教

cklin82 發表於 2015-1-19 12:46:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟想買工具自己學下焊嘢, 請問以呢款啱唔啱!? 如各位師兄有其他介紹更好! 謝謝!

http://www.rcmart.com/general-el ... .html?cPath=456_622
RCandylau 發表於 2015-1-19 13:08:58 | 只看該作者
睇唔到,去鴨尿街買支80W
shing317 發表於 2015-1-19 13:16:11 | 只看該作者
哩D嘢我會去鴨寮街一次過執佢回來,辣雞會買goot(半田)日本仔嘢,可選直身或槍型的,是乎自已喜歡,火數我自己用100~150W,有選擇制的,順便買埋鍚線、松香、和辣雞坐、清潔辣雞咀海棉。
angryboy 發表於 2015-1-19 13:44:02 | 只看該作者
shing317 發表於 2015-1-19 13:16
哩D嘢我會去鴨寮街一次過執佢回來,辣雞會買goot(半田)日本仔嘢,可選直身或槍型的,是乎自已喜歡,火數我 ...

c hing好專業
 樓主| cklin82 發表於 2015-1-19 13:49:21 | 只看該作者
好的唔該, CHING
shing317 發表於 2015-1-19 14:38:10 | 只看該作者

兩位師兄有禮,便讓小弟補充多些,辣雞火數有人會覺得不用咁大,但有時買了些已焊好的產品是用上高溫錫來焊的,冇咁大W數跟本拆唔到佢。錫線方面買普通嘢就得,唔洗買又話入了銀的,那些只是音响用的,RC不用高音通透,辣雞坐可以唔買,但塊清潔海棉我就建議必買,只是幾塊錢,有些人會用硬物清潔辣雞咀,損壞了咀焊嘢時是很難焊的,松香當然又是必買的,雖然有些錫線話表面上已有松香,但是不夠的,以上資料希望幫到你。

樓主| cklin82 發表於 2015-1-19 14:46:56 | 只看該作者
唔該晒, 一陣去深水睇睇先!
 樓主| cklin82 發表於 2015-1-19 14:47:44 | 只看該作者
俾人焊都真係煩, 又要等, 又貴
rowrowdog 發表於 2015-1-20 18:49:27 來自手機 | 只看該作者
DIY先學到嘢,下下俾錢有問題乜都唔知。買支好小小,有排用。
sfdo 發表於 2015-1-20 20:00:23 | 只看該作者
最好有 沙紙 (大約500度) 或 沙膠 (文具店買) ,將焊接物表面擦花 ,會焊得實D。