RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10866|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

為己為人,死車/Cup車請盡早揚聲

鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 12:28:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
JV近日多左好多生面孔,呢件事對車場/整個搖控車界黎講絕對係一件好事,但各師兄請注意⋯⋯如果有任何事令你部車唔能夠正常行走(例如:慢車、Cup車、炒車)都應該出聲,哪但只係大叫一聲:睇L住啊!(建議使用震撼性聲音)。如果唔出聲後車就會好似食壽司食到飽一飽咁返屋企。玩車大家求開心,請唔好製做不愉快經歷。我只想玩車能夠全身而退(錯別字請更正)
P.S. 我今個星期中左兩次,我唔想下下都要re-build 部車,如果各位師兄覺得我小氣(玩車係咁GA啦~GA心態)⋯⋯咁⋯⋯SORRY LOR!
ben276611 發表於 2015-1-29 13:08:26 | 只看該作者
完全認同,而家啲人玩車無乜概念!
性情中人 發表於 2015-1-29 13:36:11 | 只看該作者
係... 那怕大聲一句「炒左呀!!!」都好過無
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 15:01:41 | 只看該作者
尋晚炒得仲甘,師兄你尋晚你晤係度?
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 15:14:09 | 只看該作者
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 15:01
尋晚炒得仲甘,師兄你尋晚你晤係度?

師兄,想問下你點炒法?
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 15:42:57 | 只看該作者
甩左個轆
lawrencechan 發表於 2015-1-29 16:11:21 | 只看該作者

炒到甩左個轆咁堅
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 16:35:56 | 只看該作者
好多新手一見有車係附近經過都會不期然收慢甚至停係度,其實咁仲危險,我試過直路尾full雞之後就見到有架車停左係度,以為佢壞車啦,差啲就炒埋去,最頂引係啲車走曬,佢先慢慢駛走,仲要同個friend講,咁都冇叵,真係好彩
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 18:17:53 來自手機 | 只看該作者
我咪就係直路尾射左埋去部反左嘅車......之後係pit 位大大聲講嘢果個lor ...
電梯痴漢 發表於 2015-1-29 19:20:01 | 只看該作者
鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 18:17
我咪就係直路尾射左埋去部反左嘅車......之後係pit 位大大聲講嘢果個lor ...

你係紅色衫果位師兄?
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 19:24:07 來自手機 | 只看該作者
著咩衫我已經唔記得喇...... 但我諗都應該係我......
 樓主| 鋒鋒鋒 發表於 2015-1-29 19:29:56 | 只看該作者
BTW ,我唔係想追究又或者鬧邊一位,只係想大家都開開心心玩一下車,大家技術上有進步,你追我趕其實好好玩,我都好期待呢一班新面孔會係日後大家一齊玩嘅朋友,但係要首先避開整車呢一回事,否則真係兩敗俱傷⋯⋯如果引起大家不快我都講一聲唔好意思先
hydrogen9999 發表於 2015-1-30 09:33:59 | 只看該作者

好多新手慢車死車唔出聲,仲慢慢落去執車,如果你部車撞到佢部死車,仲會鬧番你轉頭,因為好多時佢地都唔知自己有問題
hydrogen9999 發表於 2015-1-30 09:40:33 | 只看該作者
我見過有班新牌仔,在直路中間一字排開,整齊地玩倒數起步
我即開聲小,但都有個師兄中招……
新人 發表於 2015-1-30 10:43:00 來自手機 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2015-1-30 09:40
我見過有班新牌仔,在直路中間一字排開,整齊地玩倒數起步
我即開聲小,但都有個師兄中招……  ...

好離譜
Salviour94 發表於 2015-1-30 19:16:41 | 只看該作者
我係上面揸控玩緊 有條灣系同下面講拜拜一野撞過黎
差啲比佢搞到toe車 我吊柒佢 佢都吾知發生緊咩事 未能訓醒個啲黎 係到望住我 咁撞到人都要講聲sorry掛 呢啲人見一次吊一次
brianych 發表於 2015-1-30 20:21:42 來自手機 | 只看該作者

有時公家場係咁,我同啲朋友玩時有時都會同啲新手同場,行到S又有,行到時快時慢又有,自己同啲朋友就要一眼關七,由其直路尾,xray 射落部膠車乜都死,見到死車唔叫就幫佢叫。不過大家都做過新手,可能都未知啲潛規矩。我有時都走去啲"新朋友"度吹吓水,有禮貌哋叫佢哋死車要出聲,唔好怕醜,唔係大家都要收車落山。不過"新朋友"有時都要醒目啲,見到啲火箭係度搏命時就收入pit等吓先,火箭都係玩得五,六分鐘姐。睇人玩又可以吸收吓,我上咗JV一年度,夜晚玩大部份師兄都係好友善。
RCandylau 發表於 2015-1-31 12:32:32 | 只看該作者
好似食壽司食到飽一飽咁返屋企<----即係點?
新手公園場係咁,邊有人新人知規舉?除非叫康文署棟個牌【慢車、Cup車、炒車請早揚聲】否則後果自負,如需索嘗報警處理
brianych 發表於 2015-1-31 15:23:51 來自手機 | 只看該作者
RCandylau 發表於 2015-1-31 12:32
好似食壽司食到飽一飽咁返屋企

壽司咪放係啲彎位用嚟頂住角鐵啲磚,我哋叫"壽司". 撞落去我哋叫"食壽司".幾有想像力
sakata 發表於 2015-2-1 21:53:57 | 只看該作者
brianych 發表於 2015-1-30 20:21
有時公家場係咁,我同啲朋友玩時有時都會同啲新手同場,行到S又有,行到時快時慢又有,自己同啲朋友就要一 ...

師兄有道理
守望相助才是重要