RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: python
收起左側

新手上路,CA-35 Indianapolis巡洋艦

樓主| python 發表於 2015-3-7 15:35:06 來自手機 | 顯示全部樓層
imckit 發表於 2015-3-7 15:33
隻船咁易改都變潛艇

超重就係咁變潛艇㗎喇。
imckit 發表於 2015-3-7 15:38:45 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-7 15:35
超重就係咁變潛艇㗎喇。

我改40cm船都唔過水線呀,仲要放d重野鄧船
jacky2006 發表於 2015-3-8 20:11:26 | 顯示全部樓層
師兄, 你這些裝置.....殺雞焉用牛力!
 樓主| python 發表於 2015-3-8 21:05:36 來自手機 | 顯示全部樓層
jacky2006 發表於 2015-3-8 20:11
師兄, 你這些裝置.....殺雞焉用牛力!

今日試水發現,動力不足,並没有師兄們艦尾的浪花咁勁,而且船身傾斜頭重尾輕,好彩有師兄指點最後竟然係加20克鉛在船尾。而且要改用較細的電池。
自強不息 發表於 2015-3-8 21:39:05 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-8 21:05
今日試水發現,動力不足,並没有師兄們艦尾的浪花咁勁,而且船身傾斜頭重尾輕,好彩有師兄指點最後竟然係 ...

參考水線及車葉http://blog.roodo.com/moreblue/archives/25326170.html
vonklee 發表於 2015-3-9 09:37:21 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2015-3-8 21:39
參考水線及車葉http://blog.roodo.com/moreblue/archives/25326170.html

呢隻係行兩車!  呢個係要取捨, 像真要行四車, 要易整就行兩車, 什致單車!  禁細隻船要像真就要用好輕O既野, 唔係就行兩車都可以行得好靚! 呢個要睇作者追求乜野!
!
 樓主| python 發表於 2015-3-9 10:25:45 來自手機 | 顯示全部樓層
vonklee 發表於 2015-3-9 09:37
呢隻係行兩車!  呢個係要取捨, 像真要行四車, 要易整就行兩車, 什致單車!  禁細隻船要像真就要用好輕O既 ...

認同,未開工之前我都掙扎咗一段時間,原本打算行一車,在船底正中伸一支槳軸出來造第五車,原本4車造成dummy. 之後見到船底可以並排兩隻180摩打,就考慮過造兩車,餘下兩車造dummy. 之後見到四驅車零件可以改到4車出,照舊行180摩打X2。最後竟然畀我在淘寶發現這種N20摩打連1:5波箱,而且size細好多,4隻放曬入船底都夠位,而且可以忠於原著4車動力,最後就改成咁喇。試水後發覺速度不高,似游車河,做唔到高機動性航行。
skyhawk 發表於 2015-3-9 12:23:03 | 顯示全部樓層
支樓主對像真的執着, 慢慢再搞下 轉過隻摩打或直出試下
imckit 發表於 2015-3-9 12:28:18 | 顯示全部樓層

其實D防水層做得太多,,,,同埋軸管太厚,,,,用得太多銅料,,所以過重

登錄/註冊後可看大圖

樓主| python 發表於 2015-3-11 14:53:48 來自手機 | 顯示全部樓層
imckit 發表於 2015-3-9 12:28
其實D防水層做得太多,,,,同埋軸管太厚,,,,用得太多銅料,,所以過重

師兄,如果唔造double deck咁有咩防止水滲入身身的辦法啊?唔該。
skyhawk 發表於 2015-3-12 12:00:09 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-11 14:53
師兄,如果唔造double deck咁有咩防止水滲入身身的辦法啊?唔該。

我都唔係好明點防止甲板D水入去, 但問咗好幾次都無人答..

我以為係加防水邊, 但睇落唔係太可行,  又諗過前甲板痴死佢, 因D水多數係前面入, 但都無做到,

見過有教程係咁做, 但唔係隻隻船都做到

於是不如咁, 用704封死個ESC, Servo 做防水, 或買好盈W1060防水電調, 再墊高D 加後加發泡膠做助浮物,  入咗D水都叫做返到來先再倒水

樓主| python 發表於 2015-3-12 12:11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
已經咁樣做咗
imckit 發表於 2015-3-12 12:21:25 | 顯示全部樓層
python 發表於 2015-3-11 14:53

係船艙做一個間格,,放哂D電子野入去,,,,接收,電變封玻璃膠,,咁已經夠

其實做細船一定會入水,,,,唔好用玩快艇嘅諗法黎做,,,我有隻內河快艇30CM行幾分鐘就入滿水

樓主| python 發表於 2015-3-13 09:00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
舊化
vonklee 發表於 2015-3-13 12:05:12 | 顯示全部樓層
嘩, 靚!!!!  幾時下水呀?  明早10點半柴灣池有戰船局喎!
 樓主| python 發表於 2015-3-13 13:58:39 來自手機 | 顯示全部樓層
之前已經下過一次水喇。
 樓主| python 發表於 2015-3-13 15:20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
星期日會去單車公園船池再試水
 樓主| python 發表於 2015-3-22 17:03:16 來自手機 | 顯示全部樓層

早知米貪心行4車,用兩個180可能無咁多煩惱,我造重心高咗,架船好易側埋一邊,唔係左就右。
Pliosaurus 發表於 2015-12-15 13:56:59 | 顯示全部樓層
其實樓主已經造得好靚,不過美國海軍二戰重巡洋艦長寬比高,艦形細長,落水行有時係唔多平穩o架...睇下呢段片就知囉....https://www.youtube.com/watch?v=FZE438Z64vM
 樓主| python 發表於 2015-12-15 21:18:15 | 顯示全部樓層
Pliosaurus 發表於 2015-12-15 13:56
其實樓主已經造得好靚,不過美國海軍二戰重巡洋艦長寬比高,艦形細長,落水行有時係唔多平穩o架...睇下呢段 ...

過獎過獎,邊做邊學。