RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2733|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手白痴,搭錯左電池頭正負極…

bbfonghk 發表於 2015-4-1 19:30:46 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
自己白痴到搭錯電池頭正負極…插入電變即時火花熔左個頭…真係白痴到冇人有…
好彩最後證實個電變無壞到…

想問下我電變去摩打,如果調轉正負都只係會調轉前後…點解電池入電變會咁大件事?
1BM 發表於 2015-4-1 20:47:32 | 只看該作者
插錯好平常姐 , 唔好咁話自己啦
vincentkuok 發表於 2015-4-1 20:48:40 來自手機 | 只看該作者
正負極調轉左舊電吾爆都偷笑la......
1BM 發表於 2015-4-1 20:49:39 | 只看該作者
JV人多車多的時候 , 經常聽到有人因為撞車而發生言語磨擦 , 系又插, 唔系又插 , 時不時都插錯人架啦
 樓主| bbfonghk 發表於 2015-4-1 20:54:52 來自手機 | 只看該作者
1BM 發表於 2015-4-1 20:49
JV人多車多的時候 , 經常聽到有人因為撞車而發生言語磨擦 , 系又插, 唔系又插 , 時不時都插錯人架啦  ...

不過插錯窿好唔爽呢XD
Hccjoe 發表於 2015-4-3 21:31:13 | 只看該作者
係因為摩打入面銅線有電阻値。而電池去電變就要睇吓電變有冇錯相保護喇!好明顯你隻電變係有保護電路喇!有火花熔咗個插係因為粒保常電容電路短路問題而產生高電流所致。電變冇事咪好囉不過你都你睇吓電變粒電容有冇事先喇!
 樓主| bbfonghk 發表於 2015-4-5 15:58:40 來自手機 | 只看該作者
Hccjoe 發表於 2015-4-3 21:31
係因為摩打入面銅線有電阻値。而電池去電變就要睇吓電變有冇錯相保護喇!好明顯你隻電變係有保護電路喇!有 ...

雖然都唔係太明白.
但都真係唔該曬!