RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: simson99w
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FPV Racing 巡迴友誼賽

sakata 發表於 2015-4-19 17:14:46 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-4-19 13:44
真係?唔係只會唔同 channel就唔會jam架咩?我都係用緊200mw炸。。。

唔得 可能TS832發出來的信號太強 好多noise所以影響到其他channel我估
我估D靚D既發射少D noise先唔會踩到其他channel我諗
法師傅 發表於 2015-4-19 17:46:54 | 只看該作者
sakata 發表於 2015-4-19 13:11
其實係個圖傳會jam 其他野都唔會jam
可能只須限製圖傳發射型號就得

玩FPV , 最煩就係JAM圖傳 ...
功率大當然勝在起跑線 , 但都仲有好多自身因素 , 例如隻圖傳足唔足功率 / 用咩天線 / 天線有幾長 / 有無用天線轉換頭
圖傳有無比自身其他電子野干擾(例如電變) ....

樓主| simson99w 發表於 2015-4-19 20:47:15 來自手機 | 只看該作者
如果人多,就在Facbook申報左先,channel 先報先得
isaac006 發表於 2015-4-19 20:56:04 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-19 20:47
如果人多,就在Facbook申報左先,channel 先報先得

到時大家先講佢用咩 channel先 check有冇jam咪得囉,衣加講定先冇咩用...
aiyakim 發表於 2015-4-19 21:26:28 來自手機 | 只看該作者
唸住幾多人一齊飛
klhkcity 發表於 2015-4-20 17:24:18 | 只看該作者
其實真係應該只得4-5人同時飛到....好多channel 都好接近...一多少少noise, 或架機飛遠左, 就會比人jam到...
法師傅 發表於 2015-4-20 21:04:55 | 只看該作者
klhkcity 發表於 2015-4-20 17:24
其實真係應該只得4-5人同時飛到....好多channel 都好接近...一多少少noise, 或架機飛遠左, 就會比人jam到. ...

4個好了 , 話32CHANNEL , 其實都係 56XX 57XX 58XX 59XX
powis 發表於 2015-4-20 21:21:30 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-19 20:47

又唔係個個睇Facebook, 唔報名唔比人玩咩.  先報先得................
 樓主| simson99w 發表於 2015-4-20 22:31:04 | 只看該作者
參考國外的FPV Racing賽事, 每個圖傳頻率要相差 40mhz 先唔會jam, 在5.8g 的頻譜裏由 5645m 至 5945m 正常情況下可容納 個選手

八個 channel 如圖
 樓主| simson99w 發表於 2015-4-20 22:38:17 | 只看該作者
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8=16 channel 了
isaac006 發表於 2015-4-20 22:43:05 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-20 22:38
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8= ...

應該唔會咁簡單就可以做到16個咁多,如果可以外國人一早做咗啦
 樓主| simson99w 發表於 2015-4-20 23:06:33 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-4-20 22:43
應該唔會咁簡單就可以做到16個咁多,如果可以外國人一早做咗啦

因為一隻磨菇天線唔可能cover哂 5645 to 5945 mhz, 要訂造
isaac006 發表於 2015-4-22 08:24:54 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-20 22:38
而其實有辦法增加至 十六個 channel , 一般我地用開的磨菇天線都是 左旋LHCP, 有人肯用右旋LHCP 的話, 8+8= ...

同埋...我岩岩記起,我以前試過左旋同右旋一齊用(因為冇睇清楚就買咗),發現其實左右一齊用只係比左左或者右右多小小小 noise,尤其是如果本身條天線 cheap,就算全新未炸過,分開左右當兩條 channel係一定唔得架...
 樓主| simson99w 發表於 2015-4-22 21:25:37 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-4-22 08:24
同埋...我岩岩記起,我以前試過左旋同右旋一齊用(因為冇睇清楚就買咗),發現其實左右一齊用只係比左左 ...

正常係 左左一對, 或 右右一對 敢用,
我剛剛訂造了幾隻 右旋尼測試

isaac006 發表於 2015-4-23 08:27:44 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-4-22 21:25
正常係 左左一對, 或 右右一對 敢用,
我剛剛訂造了幾隻 右旋尼測試

我意思就係 就算正常係左左或右右咁用,咁都唔代表只要左右分開就可以用同一條 channel呀。

同埋,訂做?
 樓主| simson99w 發表於 2015-4-23 09:06:04 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-4-23 08:27
我意思就係 就算正常係左左或右右咁用,咁都唔代表只要左右分開就可以用同一條 channel呀。

同埋,訂做 ...

可能都係Jam, 無辦法,開放的頻道唔夠