RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6224|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手完全未玩過~想買1:10試下玩 想各位師兄指教

DavisLai 發表於 2015-4-20 18:10:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

爬文後決定左大約咁樣買~希望大家比意見
因為我係新手所以依加回唔到大家既PM呀~

1-車架:3Racing XI Sport
2-電變:Hobbywing XERUN 120A SD Brushless ESC For 1/10 or 1/12 RC Car #120A-SD V2.1BU
3-摩打:Speed Passion (#138105V3) Competition Motor Ver.3 (10.5R)
4-Servo:Savox 1251
5-鋰電:Apower ~有冇其他好介紹(其實呢SET摩打電變應該買幾多mAh同幾c既電最好

6-差機:B6AC V2
7-遙控:全新或二手Sanwa MX-V
8-車殼:係唔係全部1:10 190mm就一定岩用
9-車軚 : TP 34R
以上1-9樣野出廣華街買大約要幾錢左右?
1)3Racing Sakura XI Sport 1/10 RC Touring Car #KIT-SAKXI-S
Price: HKD$623.22
2)Hobbywing XERUN 120A SD Brushless ESC For 1/10 or 1/12 RC Car #120A-SD V2.1BU
Low Price: HKD$584.92 ($512)
3)Speed Passion (#138105V3) Competition Motor Ver.3 (10.5R)
Price: HKD$295.62

2+3)=880.54
2-3)套裝SKYRC Cheetah 1/10 60A Brushless ESC System Combo w/ Sensored 4000KV 8.5T Motor / Program Card #SK-300058-01
Low Price: HKD$584.22
4)SAVOX Low Profile High Speed Metal Gear Digital Servo For 1/8 1/10 RC Car #SC-1251MG
Low Price: HKD$420.42
6)IMAX B6AC 5A 50W Compact Charger for 2S - 6S Lipo NiMh #B6AC
Price: HKD$233.22 呢隻叉機岩嗎??        
7)Sanwa MX-V 3Channel 2.4Ghz FH2 Radio w/RX-37W Waterproof Receiver #101A30874A
Price: HKD$616.20

現在只係差電,叉機,車殼就搞掂
買2舊電一個叉機~3000蚊就搞掂
唔該咁多位師兄比意見~~

kennywch 發表於 2015-4-20 20:30:51 | 只看該作者
1:車架 ok
2,3:電變用 hobbywing 連摩打套裝
4k
5k
6k
7:sanwa / futaba ,不要買 flysky
8:房車殼/ LCTR (比賽殼)
alan0108 發表於 2015-4-20 20:34:06 | 只看該作者
$2500買得晒可能會差少少
電變同摩打買hobbywing都唔錯
依個牌子都有好多c兄用緊

servo就可以用1251
又平少少又可以滿足到玩快車既需要

搖控你得兩隻簡
我會簡mx-v
話晒sanwa係大牌子
同好多c兄都有用
flysky真係唔太建議
雖然係平
但係會影響到其他人玩
flysky既控係會jam到其他人

差機都lipo應該都冇乜問題

如果仲有問題其他c兄都會幫你
firesun 發表於 2015-4-20 20:42:48 | 只看該作者
mx-v 我用緊!功能已經用唔曬,手感也很好
alandog 發表於 2015-4-20 21:07:18 | 只看該作者
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-20 22:59:15 | 只看該作者
firesun 發表於 2015-4-20 20:42
mx-v 我用緊!功能已經用唔曬,手感也很好

我既腦入面只知有遙控有前後左右功能.......其實依加既控大約有咩功能同有咩分別,,以套裝既2CH同三和既MX-V3CH 其實咁多個CH有咩用??我只知開燈關燈果D之類~~THX師兄解答
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-20 23:14:47 | 只看該作者
alan0108 發表於 2015-4-20 20:34
$2500買得晒可能會差少少
電變同摩打買hobbywing都唔錯
依個牌子都有好多c兄用緊

因為完全未玩過所以想買平D,試下先~

如果唔計電同叉機買果SET套裝1600蚊同自己汁散野約2800~相差大約1200蚊~

其實對我呢張白紙黎講玩唔玩得出個分別,如果我買套裝果SET只係在天水圍免費場玩又夠唔夠呢??
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-20 23:23:41 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-4-20 21:07
我早排執左呢SET唔錯,可以參考下
http://www.rcmart.com/3racing-sakura-touring-sport-p-36762.html
http ...

新手未玩過一入門就幾千蚊有D肉赤呀~又超預算呢~

另外想問師兄買左邊隻叉機,同咩牌子電(幾大容量) 係間邊買?幾錢左右?可PM我嗎
Eightzero 發表於 2015-4-20 23:42:47 | 只看該作者
搖控你可係係度買套二手sanwa mt4 起碼短期內唔冼換控
andyleung_2003 發表於 2015-4-21 00:21:55 | 只看該作者

1-車架:3Racing XI Sport (肯定要這個)
2-電變:新手用hobbywing 60A ($3XX) ( 冇感)
    1.唔好買有感電變,有感電變要配有感摩打
     2.除非你打算換控, 因為flysky FS-GT3C/ mx-v 係收唔到motor D 轉數,溫度資料,你買左車一樣行到,有感變左用唔到
3-摩打:10.5T (建議新手)
4-Servo:Savox 1258 (不建議)/ 可以選擇Servo Low profit 果類 ($200 ~ $8XX) 不等,睇牌子
   特點: Size 較短,好處:板車上空間細,你用唔係low profit 會發覺servo會左頂右頂
5-鋰電: Turnigy nano lipo 電,本人用緊,冇咩問題,價錢 ($1XX ~ $4XX)睇C數同MH 大細決定

6-差機:B6AC V2
7-遙控:flysky FS-GT3C (其實隻 flysky 大約幾錢 $3XX) 夠平 (建議)  / mx-v 要成 $6XX 新手控算貴 (功能同flysky冇咩分別)   車場人士:新手多用flysky / 老手用 Sanwa MT-4S , Futaba 4PLS / 有錢人用Sanwa M12, Futaba 4PK
8-車殼 around ($17X ~2XX)
alandog 發表於 2015-4-21 07:03:32 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-20 23:23
新手未玩過一入門就幾千蚊有D肉赤呀~又超預算呢~

另外想問師兄買左邊隻叉機,同咩牌子電(幾大容量) 係間 ...

我都係新手第一次玩~~
都係上黎呢度問下D CHING又爬下文
我買左B6V2叉機

cc4321 發表於 2015-4-21 07:36:34 | 只看該作者

電變摩打買套TORO或者TP Combo五/六百都得,控FS3B/C新手黎講夠用,至於JAM控,JAM到你支控係你問題,點解你要買支比人JAM到嘅控?如果Futaba JAM到FS,咁你又會唔會叫人唔好買Futaba
好多師兄普遍推介比人好都唔太睇預算有幾多,推介一支控已經去左1/3
firesun 發表於 2015-4-21 11:52:09 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-20 22:59
我既腦入面只知有遙控有前後左右功能.......其實依加既控大約有咩功能同有咩分別,,以套裝既2CH同三和既MX ...

其實車黎講,2通道for Front&Back + L&R 已經得,附加通道真系無咩用。除非你玩埋燈效果......
所以,MX-V 3通道我宜家都只是用了2通道,餘下的一個根本無用
MX-V真系無得輸~有錢先買果D千幾二千ge控~
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 12:01:03 來自手機 | 只看該作者
其實我依加買左部XI-S返屋企砌好哂再去買電子野得唔得?定係要買哂一次過砌?
Cc4321師兄,TORO係唔係SKYRC果D。隻電變係60A定120A如果搵10.5T日後打算升級的話電變要買幾最好
HeiChung 發表於 2015-4-21 12:07:13 | 只看該作者
Xi-sport絕對岩新手挽,到你越泥越上手既時候再option件都唔差
alandog 發表於 2015-4-21 12:32:02 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 12:01
其實我依加買左部XI-S返屋企砌好哂再去買電子野得唔得?定係要買哂一次過砌?
Cc4321師兄,TORO係唔係SKYRC ...

當然可以啦~~
砌果時佢會分好一包包比你未砌到過包就唔好開....
電子野後加都得
我自已就用TORO 120A...日後再買過快D既摩打都夠用
http://www.skyrc.com/index.php?r ... &product_id=206
ivan仔 發表於 2015-4-21 12:51:44 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-4-21 07:36
電變摩打買套TORO或者TP Combo五/六百都得,控FS3B/C新手黎講夠用,至於JAM控,JAM到你支控係你問題,點解你要 ...

控的問題, 小弟有支 GT3C, 架車行到大約30-40米左右就有DELAY, 可能係我問題啦, 最後我都換左支控, 用返FUTABA,

講真有D野真係唔可以省錢, 個人覺得啦, 控(三和MX-V$5XX) / SERVO(1251以上) / 電變(HW V2.1 120A $5XX) / 差機(一係買最平B6AC V2, 一係買最貴), 可以的話買好D, 如果支控JAM, 自己撞同比人撞爛野, 整車D錢都可能貴過你買套好D的控, 電變買120A 魔打選擇沒限制, 差機就平電用平機沒咩所謂.

個人見解不喜勿插
cantona7 發表於 2015-4-21 14:45:21 來自手機 | 只看該作者
2500討論區收1架較好,唔使裝,夠快,即買即玩
cc4321 發表於 2015-4-21 16:50:32 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 12:01
Cc4321師兄,TORO係唔係SKYRC ...

可以先砌好車再買其他,D遙控野都係砌好車先裝落去
TORO係SKYRC,60A都頂到8.5T,單一個120A電變都要六/七百,加埋摩打近千,之前你預2500就一定唔夠,睇返你個新預算加到3500就可以,但控就買唔到MT4或者4PLS呢類控,要自己決擇
好多人買野都希望一次過搞掂買到最好,但倒轉諗,新人考到車牌又會唔會唔想嘥錢先買部細cc車仔再升級,而一炮過買部林寶/法拉利黎慢慢學揸
以上個人意見,不喜勿插/回

樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 17:21:59 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-4-21 16:50
可以先砌好車再買其他,D遙控野都係砌好車先裝落去
TORO係SKYRC,60A都頂到8.5T,單一個120A電變都要六/七 ...

唔該哂師兄!!!依加諗著SKYRC Cheetah 1/10 60A Brushless ESC System Combo w/ Sensored 4000KV 8.5T Motor / Program Card #SK-300058-01
因為見佢10.5T同8.5T都同價~~
呢隻係唔係有感電變同冇刷有感摩打??
因為我諗著買隻三和MX-V~係唔係可以係控果到睇資料??溫度轉速果D