RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: heliguy
打印 上一主題 下一主題
收起左側

以後唔怕比人Jam機Lu

loman 發表於 2007-3-1 14:41:08 | 只看該作者
原帖由 georgej 於 2007-2-26 23:55 發表
但2.4G用後感覺好食電

又唔駛用電去谷條幾尺長既發射天線, 點會食電呀, 你試下唔拉長條天線開搖控唔駛一陣個module燒都似, 但係spectrum開成日都唔熱就知邊個食電d.

spectrum一d都唔算高科技, 但用晶體就係非常落後, 仲要係如果你去街場玩係唔會有人報band比你聽, 一jam機起上黎都唔知架車走去邊, 撞到細路仲大獲, 我換左就覺得非常之正, 一次都未jam過.
 樓主| heliguy 發表於 2007-3-1 15:54:59 | 只看該作者
多人用唔係一定會JAM,係用反應慢D。Spektrum 會出個顯示器插入接收,睇到有冇drop signal, 會安心啲。
雪野男 發表於 2007-3-1 18:40:29 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-3-1 11:56 發表

問題只係佢暫時未夠多O野JAM到佢.

到有一日人人用,就一定會JAM到.

其他設備係唔係一定會jam到佢而家就好難講, 但係用佢之前, 有啲問題一定要考慮清楚, 其實行2.4g都一樣有channel數目o既限制, 佢只係識得搜尋出無人用緊o既channel就自動波去用無人用緊o既channel, 但係人多o既時候, 遲開控o既人就會無晒channel用(不過好處就係唔使報band), 重有, 如果開始有其他廠又去出2.4g但係行唔同o既protocol, 咁就大件事啦, 分分鐘認唔到邊條channel有人用緊就撞到九彩, 就好似而家o的2.4g desk phone同2.4g router咁撞到砰砰聲
 樓主| heliguy 發表於 2007-3-1 21:06:34 | 只看該作者
Spektrum 2.4g一個場可以有40隻機同時開。攞唔到Channel等人地熄機就ok。唔使下下打電話問落機未。
seller 該用戶已被刪除
seller 發表於 2007-3-2 01:14:13 | 只看該作者
你地有無發覺去買控的時候,你會問個老闆用什麼mhz最少人用.......佢會同你話(例如)用36mhz
72最少人用,其實佢同每個人都係講這番說話.....其實好像車仔搖控咁個都用fm,其實現在用番最原始的mhz就最安全.............
 樓主| heliguy 發表於 2007-3-2 01:38:11 | 只看該作者
72MHz 好多時全部band都有人用。有得調都冇用。
seller 發表於 2007-3-2 01:45:55 | 只看該作者
我用72.750幾次都無人有......
ykk 發表於 2007-3-2 02:10:49 | 只看該作者
哈 我用 34.960 都好少人用
GTRTam 發表於 2007-3-2 02:13:56 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Futaba 6EX 四月出2.4G, Kyosho六月出架RTF飛機仔跟埋2.4G控. 等多陣應該通街都係2.4G. 我念唔駛gum早買住, 睇定D先好.

seller 發表於 2007-3-2 02:27:30 | 只看該作者
到時大把人用2.4g我咪可以用番72.......因為以經好少人用
GTRTam 發表於 2007-3-2 02:29:00 | 只看該作者
無錯, 我都係gum想
 樓主| heliguy 發表於 2007-3-2 03:40:19 | 只看該作者
都有道理。不過可能以後全部控都係2.4G。72,35,40啲都買唔到啦。
seller 發表於 2007-3-2 03:55:47 | 只看該作者
唔會嘩.....你睇27mhz.....咪幾十年
 樓主| heliguy 發表於 2007-3-2 20:49:11 | 只看該作者
依家有啲 4 in 1 都係2.4啦。當唔係2.4既控無人買果陣,你話仲有無人會出呢。我估 7 Chan 以上好快就無PCM 新機啦。