RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6377|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

B6AC V2 用幾多 A 才可义滿 格氐 11.1V 2200MAH 25C

cs1 發表於 2015-5-26 19:03:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

B6AC V2 用幾多 A 才可义滿 格氐 11.1V 2200MAH 25C  

剛剛用2.0A平衝义咗 40 分鐘 BB 聲按 STOP 為 12.5v

3S >>>>> A 4.15  B 4.17  C 4.19  !! ????

問題是平行义應該是  飽電 12.6V 各3s 為 4.19-4.20 嗎?  

樓主| cs1 發表於 2015-5-26 19:07:10 | 只看該作者

[img=300,225]https://sp.yimg.com/ib/th?id=JN.4%2fRIhimnVpzT5ZNkrho61Q&pid=15.1&\"\"=0[/img]

[img=300,247]https://sp.yimg.com/ib/th?id=JN.K9zS0rJdhobkTNg0v%2fOOWg&pid=15.1&=0[/img]

所用為以上入門义電機
ckcgary 發表於 2015-5-26 20:07:42 | 只看該作者
差得好/電係好,應該全部大約 4.2v
你係咪肯定用咗 Balance mode 差?
 樓主| cs1 發表於 2015-5-26 20:49:34 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-5-26 20:07
差得好/電係好,應該全部大約 4.2v
你係咪肯定用咗 Balance mode 差?

我在顯示屏  LIPO BALANCE CHG  2.0A   11.1V  ( 3S )

切至  >>>>>  (  按二次ENTER  START ) LP3S 2.0A  11.76V  BAL  ( 000:56計時 ) ( 00038 MAH )
ckcgary 發表於 2015-5-26 21:50:49 | 只看該作者
有無用其它測電器 check 過?
基本上最多差耐啲,佢都會用 0.1A 去平衡咗佢,除非粒電唔得,電阻先差距較大。
 樓主| cs1 發表於 2015-5-26 22:15:22 | 只看該作者

之前用 $88 一個 B3 , 11.1V 3000 MAH 3 S ,  义滿係 A 4.17  B 4.19  C 4.20  <<<<<< ,

2200 MAH 3 S , 同樣接近以上不平衡電壓 , 唯有嘗試升級改用 IMAX B6AC V2 SKYRC , 二組電線同步

分壓想平衡充電 .
 樓主| cs1 發表於 2015-5-26 22:21:08 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-5-26 21:50
有無用其它測電器 check 過?
基本上最多差耐啲,佢都會用 0.1A 去平衡咗佢,除非粒電唔得,電阻先差距較大 ...

用過 BB CALL 電壓 3 S , 電壓不一 , 再用鷹眼 7 寸 FPV 屏 , 電壓更只有 12.3V   <<<<<<<
ckcgary 發表於 2015-5-26 22:31:03 | 只看該作者
差機是行貨還是山寨貨?
有無第二粒電試下?
 樓主| cs1 發表於 2015-5-26 22:33:17 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-5-26 22:31
差機是行貨還是山寨貨?
有無第二粒電試下?

行貨全新 $368.  店方話係正品行貨 , 有合面防偽編号 , 機底行貨貼 . 話成條街賣行貨話只得幾家 .
 樓主| cs1 發表於 2015-5-26 22:47:19 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-5-26 22:31
差機是行貨還是山寨貨?
有無第二粒電試下?

請問 11.1V  2200MAH 3 S . 用 2A .

11.1V  3000MAH 3 S . 同 3A .

A數 ( 1A-6A )這樣配置是否合適 , 因 45 分中不到就义完 11.1V  2200MAH 3 S .

比 B3 舊义機快一倍以上了 .

因 6 A 怕傷電池而 1 A 太慢或充唔倒平衡要求 .

樓主| cs1 發表於 2015-5-26 23:14:29 | 只看該作者

因為急於聽店方解識基本使用要求 , 五分中內一堆簡易開關更冇留意 1-6 A义壓對電池狀態及穩定性之壽命及最理想方法 .

如我用 0.8A - 1A 去义新 LIPO 3S 2200MAH-3000MAH 是否比 2A 及 3A 更加飽滿及耐用 ?

樓主| cs1 發表於 2015-5-26 23:22:57 | 只看該作者

情況是否跟私家車原廠新電池一樣 , 每個出廠新電池慢义一晚 , 令電池出廠後可以 ( 耐用性增加一倍以上 )

這以上方適去 ( 活化 ) 是否對 LIPO 3S 電池有效嗎 ?
ckcgary 發表於 2015-5-26 23:31:04 | 只看該作者
以電池容量作基礎去預算用多少 A 去差就是了,2200mah 就用 2.2A,6000mah 就用 6A,也是人們常稱的 1C 差電。
Lipo 和 Nimh 不同,沒有記憶問題,所以不用放電,而且差電時越大 A 電差入,電池反而輸出更有爆炸力,1C 差電已經是最基本了,2C 以上差電亦大有人在。
你試一下差另一粒電吧。
 樓主| cs1 發表於 2015-5-27 00:49:16 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-5-26 23:31
以電池容量作基礎去預算用多少 A 去差就是了,2200mah 就用 2.2A,6000mah 就用 6A,也是人們常稱的 1C 差 ...

謝謝 Ckcgry 解識詳細基本電池分釋 , 我常試用另一個格氐 2200 MAH 3S 25C 11.1V 用2.2A 或 3A 試試可否平均充到 4.19-4.20V .

如可以用 3-4A 义 3000MAH 11.1V 3S LIPO , 不傷害電池 , 我會盡試 , 不過 B6AC 速度太快 , 電池又沒升溫 , 义機微暖 , 希望一砌正常可用倒平衡為重點 .
 樓主| cs1 發表於 2015-5-28 22:49:26 | 只看該作者

剛剛用另一品牌 , 獅子 5400 11.1V 3S 用 B6AC V2 ( 4A ) 义至 BB 响 , 自動停 .

3 S A.  4.13V  B.  4.16  C. 4.17  12.59 V 同樣不平衡 ,

樓主| cs1 發表於 2015-5-28 22:56:20 | 只看該作者

頭段 50 分中以是 12.5V , 尾段用了 54 分中由 ( 4.0A TO 0.1A ) 12.59V , 足足多了 54 分中 , 這是否有品質問題 ?

5400 MAH 充電飽和量 ( 2673 MAH )
 樓主| cs1 發表於 2015-5-28 23:13:43 | 只看該作者

新手再一問 , 11.1V 3 S LIPO 25-35C 以往用的是 $88. B3 义電 , 到 12.6V 自動停止 .

反而新 B6AC V2 $368, 祗可义至 12.59V , 而且尾段等2-4A 降至 0.2 A 停機時間是义滿的一倍 ,

是否有問題 ?

謝謝回覆
katattony 發表於 2015-5-29 08:33:28 來自手機 | 只看該作者
如果你义緊果粒係新電的話,义放幾次之後就會平衡番好多(唔好超過1C嚟义),重有新果部义機顯示電壓有誤差亦唔奇,講緊係0.0xV 啫,總之唔好超過額定電壓上限就得啦! 超义你重驚!
 樓主| cs1 發表於 2015-5-30 10:11:19 | 只看該作者

katattony  謝謝師兄及各位意見 .

不過這 B6AC V2 , 唔义確實大 , 第四個電 LIPO  11.1 V  1800 mah  A 4.11V  B 4.12  C 4.17 .

以往用 $ 88.  B 3 (非平衡义) ,  LIPO  3s 差滿正常是  12.6V  A 4.17v  B  4.19v  C  4.20v , 新舊電也接近 .

啊甘 發表於 2015-5-30 18:18:17 來自手機 | 只看該作者
你用平衡叉  其實你一定有插到平衡缐了  叉机精度不好  及2200容量用8-10A沒問題的  用细A数叉得慢