RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4110|回復: 14
收起左側

12仔轉彎問題

mee 發表於 2015-6-2 12:09:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
部車一轉入彎就卷入彎心後衝欄
請問師兄要set乜先唔卷入彎心?
Thanks!
RCandylau 發表於 2015-6-2 12:49:07 | 顯示全部樓層

有好多要睇,例如砌得唔啱,兩邊有高低,左右不對秤,珠差唔順..重量平行不均....等等...
 樓主| mee 發表於 2015-6-2 15:10:34 | 顯示全部樓層
RCandylau 發表於 2015-6-2 12:49
有好多要睇,例如砌得唔啱,兩邊有高低,左右不對秤,珠差唔順..重量平行不均....等等... ...

如何,可以做到左右平衡,請指教小弟
Thanks師兄!
tkw67 發表於 2015-6-2 20:45:27 | 顯示全部樓層
 樓主| mee 發表於 2015-6-2 21:31:41 | 顯示全部樓層
tkw67 發表於 2015-6-2 20:45
https://youtu.be/gq00eXAkwOo

Thanks!
johnny 發表於 2015-6-4 11:39:09 | 顯示全部樓層
珠差太鬆 !
 樓主| mee 發表於 2015-6-4 15:23:07 | 顯示全部樓層

Thanks!我都有此同感,因卷入彎心,而又在直路尾有推頭!
fbs 發表於 2015-6-4 21:12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
12仔吾可好似touring咁亂比油,轉彎後要回呔同配合油門出彎,呔角不能太大。12仔係操手指最佳工具,玩到12仔其它車都冇問題。
 樓主| mee 發表於 2015-6-4 22:07:58 | 顯示全部樓層
fbs 發表於 2015-6-4 21:12
12仔吾可好似touring咁亂比油,轉彎後要回呔同配合油門出彎,呔角不能太大。12仔係操手指最佳工具,玩到12 ...

Thanks! 12仔D動作來得大快,如何,可以set到另到車子動作慢一點使我可以捉得住D彎!
fbs 發表於 2015-6-5 18:55:57 來自手機 | 顯示全部樓層
我自己未試過,但有刷年代都差吾多,用慢啲速度(最好吾開turbo等油門線性啲),架車吾好tweak,轉向調到最細,吾夠先慢慢加大,捉到個反應先慢慢加快車速,練習多應該冇問題。
bsbteam 發表於 2015-6-5 23:26:32 | 顯示全部樓層
捲入內灣最大成因係轉軚角太大 , 一般SET到34-40就夠

其次係你過緊灣俾好大油 , 過灣俾幾多油就要自己慢慢試了
 樓主| mee 發表於 2015-6-6 08:54:44 | 顯示全部樓層
bsbteam 發表於 2015-6-5 23:26
捲入內灣最大成因係轉軚角太大 , 一般SET到34-40就夠

其次係你過緊灣俾好大油 , 過灣俾幾多油就要自己慢 ...

Thanks! 唔好意思,想問34-40在那裡調較?
bsbteam 發表於 2015-6-6 11:33:23 | 顯示全部樓層
mee 發表於 2015-6-6 08:54
Thanks! 唔好意思,想問34-40在那裡調較?

個控到較
 樓主| mee 發表於 2015-6-6 21:39:41 | 顯示全部樓層

明白師兄謝謝!
sfdo 發表於 2015-7-12 21:19:47 | 顯示全部樓層
呔直徑都有關   
前呔直徑細過尾呔好多,會過轉。