RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

KENNY110 發表於 2015-11-22 23:17:16 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-22 21:07
你唔夠耐性 set 好架車就唔好話我亂講啦。
只 加 camber 前臂前桿 同 前臂後桿一擠收短... 只 加 caster  ...

著長襪既師兄!係JV見過你七八次未見你行到,次次都蛇行一係就唔睇車直路尾內線直出左甩右甩,不如你搞掂自己架車先走黎教人啦!
F1己經小人玩你再咁搞落去就比人覺得玩F1好麻煩你都係收手啦!
我同我啲朋友都係玩星星車,JV 八成F1玩家都係星星車,呢個POST都係星星車樓主佢地幾架越來越快,星星車簡簡單單不知幾好玩!我都唔明你搞咁多野做咩!
唔係話蛇唔好只係技術層面要高啲[即不適合你]你都係留返係[車立]口玩又開到油又唔甩啱晒你自膠一流!

yin@hk 發表於 2015-11-23 00:11:27 來自手機 | 只看該作者
我以前都係去JV玩,我第一部formula就係第一代既F110,初初玩綿呔係JV玩17.5,仲要無用gyro都好好跑,之後跟大隊轉窄擔玩膠呔,我記得以前我算係小數玩蛇既人,以家懶無再去JV轉左去天水圍
feihome1 發表於 2015-11-23 00:41:45 | 只看該作者
只 加 camber 前臂前桿 同 前臂後桿一擠收短... 只 加 caster  ...

F104嘅option camber mount已經可以set到2.5度camber!其實已經好夠!caster唔夠咩!咪改埋份Exotech上臂佢!又可以加多1-2度Caster!比你入彎反應快左!都要隻手指去調節速度吖!玩F1可以追求快!但是跟車過車都要講究係唔係條靚線位度!而唔係一味比大油就得!膠呔對setting有更高要求!有問題就問吓在場D CHing!之後再試下set一個啱自己嘅setting!用人哋set好左嘅車一定好跑!但係咁咪學唔到嘢囉!
leo6099 發表於 2015-11-23 11:36:29 | 只看該作者

講多過做,你行得直轉到灣先講,見你次次都在JV慢爬,用乜野車不會有分別,咪係到亂up
sfdo 發表於 2015-11-23 16:23:54 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2015-11-22 23:17
著長襪既師兄!係JV見過你七八次未見你行到,次次都蛇行一係就唔睇車直路尾內線直出左甩右甩,不如你搞掂自己 ...

搞咁多野都係為唱好 蛇仔 ,摶取贊助。

特登用架 F104 或 一架未 set 好 o既 S100 ** o係眾人面前走得唔好,跟住...,引敬其他 c-hing 不便,請原諒。
只可惜, ... 之後車係 set 好左又真係唔代表我可以控得好似樣。

** 架 S100 係特登轉向杯內加D野令佢唔順,尾座中間連接底盤 5mm波頭特登改用 4.5mm波頭...  走到直就奇。
尾則彈弓又唔貼條 link,尾座同底盤之間冇左則彈弓承托,入彎一刻底盤磨地,仲唔甩尾

F104 就唔駛造手腳,只要由 option 白色查查板換返原裝黑色查查板,尾座已唔順,當然走唔到直啦,
carven.chow 發表於 2015-11-23 16:40:31 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2015-11-22 23:17
著長襪既師兄!係JV見過你七八次未見你行到,次次都蛇行一係就唔睇車直路尾內線直出左甩右甩,不如你搞掂自己 ...

其實近年推出d F1應該更加易上手,由奇係橫放電車架(排名不分先後: Xray,新個架Yokomo,VBC,Top)

基本上搵隻TRG F1尾翼,RIDE胎...應該推頭推到爆炸......之後慢慢SET番轉佢(睇各位朋友操控手法)

小弟有一班都玩過下...       https://www.youtube.com/watch?v=OsSuQAIBeFs

最開心係成班師兄一齊玩車,

登錄/註冊後可看大圖

KENNY110 發表於 2015-11-23 17:01:44 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-23 16:23

特登用架 F104 或 一架未 set 好 o既 S100 ** o係眾人面前走得唔 ...

做得好!如果比人撞到你啲車果架車都應該係特登既,咁你唔好問人点解因為你特登放架行唔到既車落去咁不付責任·因為人都唔洗去理你呢啲可憐蟲!
反正都無得救送幅圖過你!
KENNY110 發表於 2015-11-23 17:03:11 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2015-11-23 16:40
其實近年推出d F1應該更加易上手,由奇係橫放電車架(排名不分先後: Xray,新個架Yokomo,VBC,Top)

基本上搵 ...

幾時又黎教我地玩車呀?

人地揾蛇贊助你VBC走黎做咩?
sfdo 發表於 2015-11-23 17:19:13 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2015-11-23 17:01
做得好!如果比人撞到你啲車果架車都應該係特登既,咁你唔好問人点解因為你特登放架行唔到既車落去咁不付責 ...

請您 搞 清 楚 ,一單還一單。
如果因為自己 keep 唔好位而被後車撞就係自己問題。後車入彎留意唔到前車收唔切而撞都只係意外啫,佢都唔想。
但如果前車開得唔快,後車見到前車本來已收一收油但後來又一下大油撞開前車仲要 嘩哈哈大笑,咁又係邊個問題呀?! <<呢個情況唔單只我身上發生架!

leo6099 發表於 2015-11-23 17:41:13 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-23 17:19
如果因為自己 keep 唔好位而被後車撞就係自己問題。後車入彎留意唔到前車 ...

如果你真係慢爬都好難撞到你,除非你打白鴿轉先撞到你,你自膠唔阻你,但不要扮識野
KENNY110 發表於 2015-11-23 17:46:59 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-23 17:19
如果因為自己 keep 唔好位而被後車撞就係自己問題。後車入彎留意唔到前車 ...

咩一單還一單姐!我擺明唔抵得你先黎留言之麻!講咩边單?根本你就係一個問題!
而家我去玩車如果見到你玩我都即刻收車等你吐咗我先再玩,费事爛野自己怒氣·

如果前車慢後車抽頭過,但前車突然淆底扭軚撞埋黎又係快果個錯?慢車打斜行封晒條線比人撞又係快車錯?有無檢討過自己適唔適合玩落去呢?
carven.chow 發表於 2015-11-23 17:58:38 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2015-11-23 17:03
幾時又黎教我地玩車呀?

人地揾蛇贊助你VBC走黎做咩?

唔好話教...大家一齊開心下
搞到我想玩F1 TIM
yin@hk 發表於 2015-11-23 18:00:32 | 只看該作者

特登用架 F104 或 一架未 set 好 o既 S100 ** o係眾人面前走得唔 ...

我話你吹水就屈我無耐性set部車,而家多左人出黎講出你既問題就縮沙用"博取贊助"黎作為籍口淡化事件,我並唔係針新手/慢車,所有人都做過新手,大家都一定經過技術未夠要玩慢車既時期,所以我對而方面完全唔覺係問題,只要你直路行得直,我最多係直路先過車,係灣位我最多忍手唔比油廢事炒車,但係你完全唔係而種新手,你都講到自己玩左咁多部車都仲係連直路都未行得直,成日係到蛇行左穿右插,而家仲要係到扮高手比意見,我真係睇唔過眼
KENNY110 發表於 2015-11-23 18:16:46 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2015-11-23 17:58
唔好話教...大家一齊開心下
搞到我想玩F1 TIM

應該下個月先齊腳了
herbert1 發表於 2015-11-23 18:19:42 | 只看該作者

師兄,如果行唔直就唔好放部車落去,自己唔要車就算唔好害人啦,搞到人埋單有乜意思?!

唔好講咩公家場放部車落去就大曬,要對自己既行為負責,回頭是岸呀施主
sfdo 發表於 2015-11-23 18:50:35 | 只看該作者
唔係縮沙,係年頭已有計劃 唱好 蛇仔
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... 8399&highlight=747e
但未有成果。
其中有個組又要我用 S100 o係眾人面前玩得差D,跟住去佢地個組學,然後再次o係眾人面前玩好D表示教學成果。
但又因為我未有信心再次玩好 (依家最多只敢o係 pit area 對出試彎,唔敢出直路),未能表示成果。又失敗左啦。

前車慢後車抽頭過,但前車突然淆底扭軚撞埋黎又係快果個錯?
我錯。經過檢討後,決定引疚自炒,
搵一個星期日 去 JV A場 9:01AM 於眾人面前直路尾盡油自抄致歉。
leo6099 發表於 2015-11-23 19:00:44 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-23 18:50
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... 8399&highlight=747e
但未有成 ...

你咪縮沙呀,不過你行唔直都好難去到直路尾
KENNY110 發表於 2015-11-23 19:26:25 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-23 18:50
但未有成 ...

你咪搞啦!一早黎撞撞完又要等你執車執鑼絲仲要亞姐幫你掃地!
係[車立]口玩咪幾好又無人阻你又可以實淺理論!
yin@hk 發表於 2015-11-23 20:22:26 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2015-11-23 19:26
你咪搞啦!一早黎撞撞完又要等你執車執鑼絲仲要亞姐幫你掃地!
係[車立]口玩咪幾好又無人阻你又可以實淺理論 ...

佢擺部車係直路尾先比盡油得咁短既距離你覺得會有咩事,你要知道佢係玩白豬
sfdo 發表於 2015-11-23 20:43:37 | 只看該作者
我四月有去 JV 玩 DT02 (落緊雨)係走到直線,由頭衝到尾冇問題。
到時 S100 用10.5T ,罰自已以後唔玩,唔阻你地玩了。

預祝你地日後玩得開心D喎。