RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7142|回復: 24
收起左側

想請問同時用過 M12 同 M12S o既師兄。

PV3638 發表於 2015-6-20 10:50:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

兩者反應有明顯分別嗎?
聽 sales 講過 M12S 油門反應仔細好多,唔知會唔會係賣花讚花香?
我而家考慮緊 M12 ($26XX) 同 M12S ($33XX),其實我玩o既唔係高階車,亦都只能用到最機本功能,不過真係接受唔到 MT-4S o既外觀
benlau 發表於 2015-6-20 11:05:37 | 顯示全部樓層
更係有新買新啦!揸吾出分別,可能我技術差。
albertau2011 發表於 2015-6-20 12:00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
M12 重有得賣?  邊樹
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-20 12:28:12 來自手機 | 顯示全部樓層

黑店 - 健X
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-20 12:30:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Benlau 兄用過 M12 同 M12S?
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-20 12:41:00 來自手機 | 顯示全部樓層

喺搖控器方面我唔係有新買新嗰類,之不過我而家嗰個仲係 JR 嘅 FM 控,加上而家有幾部車,接收難搵,所以有進化 2.4G 嘅念頭。
benlau 發表於 2015-6-20 12:52:14 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2015-6-20 12:30
Benlau 兄用過 M12 同 M12S?

當然2支同時用過先答你的問題啦!
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-20 13:11:09 | 顯示全部樓層
benlau 發表於 2015-6-20 12:52
當然2支同時用過先答你的問題啦!

感激感激!有你依句說話,我放心好多,可以有多七百蚊買零件
novafans 發表於 2015-6-20 15:59:16 | 顯示全部樓層
M12$2600?買貴咗tim。
回答 發表於 2015-6-21 10:07:29 | 顯示全部樓層

我用Sanwa SRG servo 行SHR 快mode, 個人感覺再跟手D,上次由4PKSR轉第一set M12, 即時試到分別,今次我都賣了我的金版及99%新,靚number 的40週年紀念版,換M12S.
可能其它師兄試過,又㑹蝕幾百拋售。

樓主| PV3638 發表於 2015-6-21 11:12:39 | 顯示全部樓層
回答 發表於 2015-6-21 10:07
我用Sanwa SRG servo 行SHR 快mode, 個人感覺再跟手D,上次由4PKSR轉第一set M12, 即時試到分別,今次我都 ...

好毒

回答 發表於 2015-6-21 12:53:48 | 顯示全部樓層

m12->m12gold & M12 40 40週年紀念版 # 100/300 -> m12sand i sold all my futaba, and ko.
i am crazy
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-22 12:17:55 | 顯示全部樓層
回答 發表於 2015-6-21 12:53
m12->m12gold & M12 40 40週年紀念版 # 100/300 -> m12sand i sold all my futaba, and ko.
i am crazy:sh ...

師兄,我英文唔好,但我覺得,你好似為咗支 12S,放晒上面嘅神兵?
ckcgary 發表於 2015-6-22 13:01:00 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2015-6-20 15:59
M12$2600?買貴咗tim。

朋友報料日本 M12 清貨半價,唔使千八.........
回答 發表於 2015-6-22 19:54:18 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2015-6-22 12:17
師兄,我英文唔好,但我覺得,你好似為咗支 12S,放晒上面嘅神兵?

冇辦法啦,曾經擁有咪算!
乜嘢都會有被取締的ㄧ日。
見到樓下師兄說日本半價,又有咁多師兄拋售,我的決定也未必不好。
我賣的2枝M12, 真的很新。
尤其是支40週年, 頭批300支,第100賣了二千四左右,都好不捨得,不過早買早享受,而且性能也有報稱的所謂30%的分別。
係又好,唔係又好,鐘意又負擔到,就比自己開心下。
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-24 00:32:04 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-6-22 13:01
朋友報料日本 M12 清貨半價,唔使千八.........

聽聞!日本本土嘅搖控器,頻率會不及外地版本。其中嘅原因係因為日本嘅搖控車場有裝置減少電話頻道等等嘅外來電波干擾。所以喺香港用水貨會比較易失控。

聽聞係咁,有錯請各位多多請指教

不過依個價錢又真係好吸引,好毒

樓主| PV3638 發表於 2015-6-24 00:38:43 | 顯示全部樓層
回答 發表於 2015-6-22 19:54
冇辦法啦,曾經擁有咪算!
乜嘢都會有被取締的ㄧ日。
見到樓下師兄說日本半價,又有咁多師兄拋售,我的決 ...

M12S 對我嚟講的確係幾大負擔,就如我買部 iPhone 只係用嚟齋打電話一樣
ckcgary 發表於 2015-6-24 01:42:37 | 顯示全部樓層
PV3638 發表於 2015-6-24 00:32
聽聞!日本本土嘅搖控器,頻率會不及外地版本。其中嘅原因係因為日本嘅搖控車場有裝置減少電話頻道等等嘅 ...

會失控係流言,但 MT4s 日本版比香港少咗對應格式係事實,不可以用平接收如 371...........
 樓主| PV3638 發表於 2015-6-24 13:17:41 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2015-6-24 01:42
會失控係流言,但 MT4s 日本版比香港少咗對應格式係事實,不可以用平接收如 371...........
...

回答 發表於 2015-6-24 17:31:48 來自手機 | 顯示全部樓層
我用過2支M12水貨,從未失過控!