RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6416|回復: 35
收起左側

舊蛇仔房車油改電

JOHN2 發表於 2015-6-25 23:11:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
啱啱開始,現正煩惱摩打齒問題

一部舊蛇仔,我貪自己舊時買落隻FpS差速同一塊gpm carbon底板

基本上唔想花大錢,想有一部跑得快同好耐用既車就出左一名怪念頭

耐用蛇仔加套1:8用無刷系統想睇睇有咩效果?

樓主| JOHN2 發表於 2015-6-25 23:15:32 來自手機 | 顯示全部樓層
摩打正考慮用厚膠clip碼在底板上,因為可以校前後就番大減個位置,但現時大減只係一隻舊kyosho一波牙就咁塞入粒單向,唔知到時會唔會打滑或者甩出嚟
965 發表於 2015-6-26 00:34:42 | 顯示全部樓層
Battery placement is the big challenge ...
sean2013 發表於 2015-6-26 00:36:16 | 顯示全部樓層
係,摩打齒在那買到?我都想將v one r rr廢物利用
ozone 發表於 2015-6-26 11:54:56 | 顯示全部樓層
摩打齒問題:好似係用mod 1 摩打齒 (5mm 摩打芯), 那買到:試吓去廣華街有間專買慢爬或大輪車或船.
電池安放位置是一個學問及好大的挑戰.
摩打座:最好自已設計做一個.去新填地街315號找榮利威記買件cheap cheap 6061鋁碎件(夠用厚度及大少)不用$70有交易.
sean2013 發表於 2015-6-26 13:20:44 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2015-6-26 13:27:35 | 顯示全部樓層
sport 發表於 2015-6-26 15:35:56 | 顯示全部樓層
serpent impulse?
 樓主| JOHN2 發表於 2015-6-26 17:08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝咁多位各位師兄過料俾小弟, 有下一階段完成我會即時影低放上嚟
 樓主| JOHN2 發表於 2015-6-28 16:08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
是日粗糙手作……
 樓主| JOHN2 發表於 2015-6-28 16:13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
預料pinion可以有加減3-6牙位置……因為仍然未試位,我現時對於可以用幾多牙pinion毫無頭緒
tiger1 發表於 2015-6-29 18:49:57 | 顯示全部樓層
super nice work!!!!!
 樓主| JOHN2 發表於 2015-6-29 20:32:06 來自手機 | 顯示全部樓層
已經度左位……大齒44,摩打齒20-29都無問題……
rk2 發表於 2015-6-30 17:37:31 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2015-6-28 16:13
預料pinion可以有加減3-6牙位置……因為仍然未試位,我現時對於可以用幾多牙pinion毫無頭緒 ...

GOOD DIY work. I LIKE.
rk2 發表於 2015-6-30 17:39:38 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2015-6-29 20:32
已經度左位……大齒44,摩打齒20-29都無問題……

油車大齒,唔知配幾多 pitch 的 pinion?
 樓主| JOHN2 發表於 2015-6-30 17:58:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kyosho/mugen 應該要mod 1 ,  因為度過32pitch係孖星油車先得,其他唔夾
 樓主| JOHN2 發表於 2015-7-4 00:27:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Mod 1摩打齒超大粒…………
 樓主| JOHN2 發表於 2015-7-4 00:39:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Novak mod 1 pinion同kyosho 舊孖速齒非常夾
 樓主| JOHN2 發表於 2015-7-4 00:43:18 來自手機 | 顯示全部樓層
下一步最難…………点樣將炭纖布制作一個11.1v鋰電池盒令佢成為車身結構件以裁走原裝油車二樓板去受力!?
 樓主| JOHN2 發表於 2015-7-4 00:53:07 來自手機 | 顯示全部樓層
做纖維布相當麻煩,住家實在唔適合攪環氧樹脂因為又臭又熱,補殼膠或者白膠漿會係我選項

但又有師兄攪一種手作仔用既{水晶膠},我想請教各位DIY達人……果種膠會唔會開果陣臭又熱呢?如果冇,咁邊度可以買到?