RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17343|回復: 24
收起左側

futaba 4px vs sanwa m12s

model先決 發表於 2015-8-12 16:39:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題, 睇過好多youtube同網上評論, 好似都係話sanwa 快過futaba, 跟手d(以m12 vs 4kpsr計), 因為未搵到有最新既review, 都係話以前用futaba, 一轉sanwa 就唔會返轉頭云云, 我打算2選一, 唔知入邊支好, 鐘意futaba 4px 靚仔同彩mon, sanwa 網上comment 好似又好d, 有無2支都用過既師兄可以講下邊支好d?

如果你地玩1/10, 1/8 on/off road 會用sanwa/futaba多?

玩慢爬又用邊個系統多?

謝謝解答
ken.8298 發表於 2015-8-13 02:50:16 | 顯示全部樓層
我一定M12
kelvinayhh 發表於 2015-8-13 04:19:38 | 顯示全部樓層
sanwa好d 好多fd都賣4px換m12s
DLAM 發表於 2015-8-13 09:24:15 | 顯示全部樓層
身邊朋友的4PX好似好多小問題,三禾穩陣D
RGM-111 發表於 2015-8-13 09:30:25 | 顯示全部樓層

Fu爸爸, 今期支4PX 好像有VR虛位問題...旦receiver平D ......M12s 只系少升級response.
樓主, 玩勿車多??有冇fd用緊以上 2支?? 羅上手試 實制D..
做工 個人都會like M12/M12s 多D......另KO 出了新EX-II, 也可參考一下(但KO 普遍receiver&servo貴)..可能重系 MIJ...

深海浮獅 發表於 2015-8-13 20:22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
我都會選m12s
 樓主| model先決 發表於 2015-8-14 01:18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

睇黎一面倒m12s勝出喎,謝謝解決左我一大煩腦
 樓主| model先決 發表於 2015-8-14 04:42:34 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2015-8-13 09:30
Fu爸爸, 今期支4PX 好像有VR虛位問題...旦receiver平D ......M12s 只系少升級response.
樓主, 玩勿車多??有 ...

我都係睇呢度既人話4px vr short short 地,

m12s 出去問過價大約$3250 連2 receiver
4px 約$3150 連2 receiver
所以價錢當一樣

我打算入部慢爬車玩下, 以前玩過on road 1/10, miniz, 已經係用3pk 既年代

KO就唔考慮了, 因為佢d控好似無玩大車既人用, 係得玩miniz 被迫先用, 而且我好唔like 佢玩miniz 要一支EX1ASF, 玩大車又一支EX1FHSS, 明明就係同一支控, 明屈錢, 生意唔係咁做的, 所以對呢個牌子無好感, 仲有佢個KIY, 其實淨係要佢個drop down 之麻, 攪到又要分開買, 人地買頂級控, 乜都有齊, 佢乜都無

講起支exII 仲火, 睇佢個support list真係嬲, 淨係玩到miniz MHS又玩唔到ASF, 又唔係頂級野, 咁到底我買EX1好定EXII好? 最後我兩支都唔買, 因為佢咁攪法, 攪到我都無心機再玩miniz
RGM-111 發表於 2015-8-14 10:19:49 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2015-8-14 04:42
我都係睇呢度既人話4px vr short short 地,

m12s 出去問過價大約$3250 連2 servo

C兄M12s 同 4PX 你係 咪打錯..連2個receiver 唔係servo
S記同F記, 已差不多價錢計..S記做工好像好D.....F記 receiver 就重平DD.............4PX 就sell 個color mon 同個介面...但重係玩joystick - -""

其實我都重有用緊KO EX-I Pexxx & Mar 玩old car, ....KO 呢10年 都唔多討好...致於2.4G system 問題 就間間廠都有product line 分別互不對應.只係M12 同4PX 都全對應下線product 的receiver姐, KO 頂級EX-1 KIY 要對應就成份換(好醞笨-同買新有勿分別 xd)

另 MHS system 應該又系 來做mini-z product line 分野, HMS>ASF>FHS(sport 版)>AD>AM ....我都冇玩mini z , 去了玩 AMZ / IMT 好過...
玩mini 車制分分鍾重大投資^^

太off topic & 長氣喇.....總之 控係C兄 你用, 夠用啱心水budget, 唔jam 同失控就係好!!

DLAM 發表於 2015-8-14 10:40:51 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2015-8-14 04:42

m12s 出去問過價大約$3250 連2 servo

如樓主只玩慢爬,無謂嘥錢買M12s,MX-V都夠玩
 樓主| model先決 發表於 2015-8-14 12:43:46 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2015-8-14 10:19
C兄M12s 同 4PX 你係 咪打錯..連2個receiver 唔係servo
S記同F記, 已差不多價錢計..S記做工好像好D... ...

係呀, 琴晚太夜, 打錯左應該係連2個receiver, thx

我都有支AM 既KO EX-5仲用黎玩緊舊既miniz, 係我第一支控黎, 都十幾年了, 仲work既, 以前am/fm年代, 乜都互通, 真係方便好多, 玩miniz 後尾upgrade 左3pk, 到ASF 2.4G年代之後就無玩車好多年了, 最近想玩返像真慢爬車
EX1 KIY真係換系統同買過支係一樣, 都唔知佢個KIY concept用黎做乜

MHS/ASF/FHS.....真係太多了, 又不互通, 真係玩amz/imt 好過, 很認同
 樓主| model先決 發表於 2015-8-14 12:53:32 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2015-8-14 10:40
如樓主只玩慢爬,無謂嘥錢買M12s,MX-V都夠玩

我都明, 慢爬真係乜控都夠用, 4pls, mt4s都夠有突, 不過我都係屎忽痕想買支頂級野黎玩滿足下好奇心, check 過價錢都係差1400左右, 又唔洗以後左諗右諗想upgrade
而且有可能玩返amz同其他大車, 買支靚少少好d
RGM-111 發表於 2015-8-14 17:34:56 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2015-8-14 12:53
我都明, 慢爬真係乜控都夠用, 4pls, mt4s都夠有突, 不過我都係屎忽痕想買支頂級野黎玩滿足下好奇心, chec ...

認真..4pls & mt4s...玩大車都夠有突......唔係比賽.....Fun race / 玩像真 呢兩支 性價比 really Good!
save money for better ...esc ...servo better .....

樓主| model先決 發表於 2015-8-14 18:55:52 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2015-8-14 17:34
認真..4pls & mt4s...玩大車都夠有突......唔係比賽.....Fun race / 玩像真 呢兩支 性價比 really Good!
...

我有諗過玩返xpower idt/ atomic amz... 所以到時可能會去鬥下車
同埋4pls/mt4s 好似都有人一買無耐個display 無左行字
一支控可以用幾年, 算la, 比多少少, 我覺得係值得既, 唔夠人快再無藉口話支控唔得
novafans 發表於 2015-8-15 23:56:07 | 顯示全部樓層
我曾經都係futaba擁躉,覺得介面ok,但當我用過mt4後就覺得futaba被比下去,重賣埋3pk同3pm兩支,現在用m12同mt4,真係覺得不錯,就連servo我都覺sanwa的很快,比起futaba的451還要好。
 樓主| model先決 發表於 2015-8-16 00:40:10 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2015-8-15 23:56
我曾經都係futaba擁躉,覺得介面ok,但當我用過mt4後就覺得futaba被比下去,重賣埋3pk同3pm兩支,現在用m12 ...

你意思係咪futaba 無咁跟手, 反應唔及sanwa?
novafans 發表於 2015-8-16 22:59:58 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2015-8-16 00:40
你意思係咪futaba 無咁跟手, 反應唔及sanwa?

我不敢講sanwa一定比futaba跟手,因為始終我係3pk年代,現在已出到4px了,不過sanwa比我感覺係好準好靈敏,唯一係sanwa較重。
 樓主| model先決 發表於 2015-8-17 15:25:40 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2015-8-16 22:59
我不敢講sanwa一定比futaba跟手,因為始終我係3pk年代,現在已出到4px了,不過sanwa比我感覺係好準好靈敏 ...

thanks ching, 我都決定買Sanwa了, 因為2015ifmar 世界賽絕大多數選手都係用sanwa, futaba 真係極極極少數https://www.youtube.com/watch?v= ... atLGPuI&index=2
5:30開始, 影得選手台比較清楚, 最少數到有5支m12/m11x

其實唔只呢場, 差不多場場都只係見到m12, 有興趣師兄可以睇Red RC Live既youtube 片, search ifmar 2015就見到

rcrr 發表於 2015-8-20 23:38:25 | 顯示全部樓層
因為sanwa有時幫灑D車手的, 很多大賽都有, 其實futaba有些型號發射出來的信號會比sanwa的m11x ,m12, m12s 更强 , sanwa測出來的w數較保守
blackshark3 發表於 2015-9-1 02:06:02 | 顯示全部樓層
我由4PX轉M12S,乜都唔講剩係4PX彩mon食電同出太陽睇唔到呢兩樣嘢就要轉控啦