RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5720|回復: 24
收起左側

新手一問:MX-V DSSS

rcboscocheuk 發表於 2015-10-9 08:46:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問dsss 同fhss 有咩分別?
見支控好似好平,想入手
麻煩各位ching了
RGM-111 發表於 2015-10-28 11:53:23 | 顯示全部樓層
三和 MX-V ?? 發射好像行 FHSS-2 / DSSS 兩用??, 現在買的MX-V 應該跟37E / 371 receiver 應該都係行 FHSS 2.4G modulation.
DSSS - 三和現在應該放棄了

DSSS vs FHSS 2.4G 請善用Google search
epc_mem 發表於 2015-12-18 11:12:43 | 顯示全部樓層
三和 MX-V KWS 市價約多少 ?
isalec 發表於 2015-12-18 11:33:30 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-12-18 11:12
三和 MX-V KWS 市價約多少 ?

好似5百幾....
epc_mem 發表於 2015-12-18 11:42:27 | 顯示全部樓層

單接收 ? 因為我見 rcmart 有雙接收 PACKING.
isalec 發表於 2015-12-18 11:48:25 | 顯示全部樓層
應該係單接收, 但我無問~
如果你唔緊, 不如等 MT-S, 仲抵玩~
chacha 發表於 2015-12-18 13:29:26 來自手機 | 顯示全部樓層
雙接收已冇貨
epc_mem 發表於 2015-12-18 21:06:48 | 顯示全部樓層
買兩套好重皮,所以選入門價。現在用緊 flysky ,發現好似有時會 jam 機(失控炒車),所以打算買返老牌。質素好啲。
kwok03 發表於 2015-12-23 19:13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

三和出咗支新控MTS跟472同482接收買$15xx
kwok03 發表於 2015-12-23 19:17:36 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2015-12-23 19:19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
kwok03 發表於 2015-12-23 19:13
三和出咗支新控MTS跟472同482接收買$15xx

呢個價好吸引喎。
ivan仔 發表於 2015-12-23 21:12:44 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2015-12-23 19:19
呢個價好吸引喎。

$18XX買到MT-4S雙接收, 差價300, 不過MT4S 可以用到37W 371W, MT-S 就唔知得唔得
chacha 發表於 2015-12-23 21:52:30 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2015-12-23 21:12
$18XX買到MT-4S雙接收, 差價300, 不過MT4S 可以用到37W 371W, MT-S 就唔知得唔得

乜 mt4S 兩接收賣呢個價!我重已為要 $2000 添。咁又爭少少喎!
咁就要睇下 MT S 功能又有咩分別。
chacha 發表於 2015-12-23 22:08:30 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2015-12-23 21:12

睇返功能,似乎用唔到37W 371W 接收!
chacha 發表於 2015-12-23 22:16:22 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-12-18 11:42
單接收 ? 因為我見 rcmart 有雙接收 PACKING.

剛睇到 RC 媽,兩接收又返左貨。
kwok03 發表於 2015-12-23 22:38:49 來自手機 | 顯示全部樓層

個人意見:如果特登買支MT4S用37W接收不如買MX-V
ivan仔 發表於 2015-12-23 23:28:53 | 顯示全部樓層
kwok03 發表於 2015-12-23 22:38
個人意見:如果特登買支MT4S用37W接收不如買MX-V

如果用開MX-V想升級可以用返, 當然唔會買支MT4S 只用37W啦
ivan仔 發表於 2015-12-23 23:48:17 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2015-12-23 22:08
睇返功能,似乎用唔到37W 371W 接收!

対応受信機:RX-371, RX-442DS, RX-381,
RX-451, RX-451R, RX-461, RX-462, RX-471, RX-472
chacha 發表於 2015-12-24 00:02:59 | 顯示全部樓層
対応受信機:RX-380, RX-381, RX-451, RX-451R, RX-461, RX-462, RX-471,
       RX-472, RX-481, RX-482
chacha 發表於 2015-12-24 00:05:52 | 顯示全部樓層
行 2.4GHzコンピューターシステム FH4/FH3 制式
不包括 DS2 制式