RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5665|回復: 11
收起左側

請教Xray X12 2016 set-up

Edwin 發表於 2015-10-29 03:14:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟初玩12仔買左Xray X12 2016, 1S 電, 3.5T 摩打. 請問師兄們可否提供Asphalt 場地(例如TRC)既Setup 及齒比? 因原装説明書上的setup是carpet場地的,不知道在asphalt地是否合用? 謝謝幫忙。
fbs 發表於 2015-10-29 18:42:26 來自手機 | 顯示全部樓層
留意馬達電線要改用AWG#14至AWG#16.離地距大約4mm好啲,頭呔45mm 尾呔47mm開始,齒比22/92,最初只茶尾呔水(全條),轉彎半徑慢速時調到大約條track嘅2/3嘅濶度,頭弹弓带定硬一級,尾弹弓带定軟一級,太轉時先換尾彈弓吾得先再換頭弹了,油壓油可以換低度數啲會咬啲,damper油用杰啲,吾同touring吾可以亂比油,比較難玩但玩到就乜車都玩到,油門要線性啲柔啲,慢慢試一定得。
 樓主| Edwin 發表於 2015-10-30 17:14:14 | 顯示全部樓層
謝謝師兄幫忙。請問AWG#14-16是什麼? 如3.5T 齒比是22/92, 若摩打改其他turn數,應該怎樣計算齒比呢?唔該哂。
fbs 發表於 2015-10-30 19:02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
要試,同車呔大細有關,所以12仔多數計roll out.
fbs 發表於 2015-10-30 19:41:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AWG#16係電變接馬達電線嘅粗度,no.越細越粗,一般跟電變都係AWG#12,太粗阻住扭腰吾好行,接電池兩條用粗啲都冇問题。
pxyjia123 發表於 2015-10-30 20:48:05 來自手機 | 顯示全部樓層
沥青不够抓,前侧弹簧用最软,原厂为金,最好用银,离地可以高一点,4.5左右,摩擦杆用1000
J.J. 發表於 2015-10-31 15:02:38 | 顯示全部樓層
請問架X12 '16 和 ASSO 5.2 兩者邊架好啲???
fbs 發表於 2015-11-1 18:41:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Xray 可選電池擺法但轉款太快。
Kenneth3903 發表於 2015-11-1 21:27:41 來自手機 | 顯示全部樓層
而家買Asso 5.2 會會遲左d?
fbs 發表於 2015-11-3 07:54:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Asso 5.2除咗改電池擺位同尾軸升降方法都冇乜嘢好變。
andy888 發表於 2016-4-17 21:05:26 | 顯示全部樓層
AWG14 我用Hw G2 3.5T 齒比是96/25。
andy888 發表於 2016-4-17 21:07:26 | 顯示全部樓層
我ASSO 12R5.2