RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8302|回復: 21
收起左側

新手想玩坦克,買邊架?

Mahosing 發表於 2016-1-2 13:16:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟見TB網有恒龍、vstank 、不知名坦克

恒龍好似有金屬帶有煙、好像真!有好多款!點選擇?

Vstank係玩對戰?有無option?我乜唔知,

最底幅圖係咩牌子?好似幾正,可以嗎?

請問應該買邊款好?用咩電?
跟車遙控得唔得?可否自改?

花多眼亂,求師兄指教!
小弟無考慮星星,因為比較貴⋯⋯
Barry28 發表於 2016-1-2 16:59:23 來自手機 | 顯示全部樓層
買10式啦,減咗價,正呀 !
 樓主| Mahosing 發表於 2016-1-2 18:18:23 | 顯示全部樓層
Barry28 發表於 2016-1-2 16:59
買10式啦,減咗價,正呀 !

請問邊款?有link嗎?
Barry28 發表於 2016-1-3 10:00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
双星任何一架都好正,再推介L2A6
JINROH 發表於 2016-1-3 11:55:03 | 顯示全部樓層
九九式吧...
 樓主| Mahosing 發表於 2016-1-3 18:19:45 | 顯示全部樓層

呢架正呀!孖星?
Barry28 發表於 2016-1-3 22:16:46 | 顯示全部樓層
Mahosing 發表於 2016-1-3 18:19
呢架正呀!孖星?

呢架係恒龍大陸坦克。
tiger1 發表於 2016-1-4 06:36:00 | 顯示全部樓層
all nice tanks!!
chungsm 發表於 2016-1-8 09:47:33 | 顯示全部樓層
any T55 RC control
simon540 發表於 2016-1-8 18:35:48 | 顯示全部樓層

呢部我玩過,行完碎石路之後里帶斷咗,恆龍d所謂金屬里帶只係鋅鐵,非常脆,孖星原裝膠里帶仲硬過佢,恆龍坦克只可以當玩具玩吓,不要用太多本錢去改,要又可堅玩又可收藏一定係孖星1/16坦克
pangpang_man 發表於 2016-1-9 23:03:52 | 顯示全部樓層
HL d膠件好快玩完,建議星星。
星星有d舊款車都唔係好貴,不過遙控要另買。
可考慮改良版的 HL http://www.rctank.de/
香港好似有代理,不過價錢都唔平,但一定好過原裝 HL。
JINROH 發表於 2016-1-17 01:29:10 | 顯示全部樓層
Mahosing 發表於 2016-1-3 18:19
呢架正呀!孖星?

sorry 遲左覆你, 九九是恆龍的, 年尾有T-90 & T-72 1/16的

965 發表於 2016-1-17 06:47:55 | 顯示全部樓層
I am not tank expert, but I have 恆龍 , vs Tank and whatever other brand with vs function.

如果樓主想平平地玩吓,恆龍 is quite nice, I think around $1K HK dollar or less (I bought in Canada, around $200 cad)

Vs Tank somehow 化學小小, range 又麻麻...

當然 Tamiya sure nice, depend if you are really into Tank and wanna spend more $$
 樓主| Mahosing 發表於 2016-1-17 15:48:37 | 顯示全部樓層
感激上面幾位師兄意見,現在考慮近恆龍同星星,不過星星價錢真係要考慮一下。
問過淘仔恆龍要金屬帶或金屬件要多既得虎王⋯⋯
我自己比較喜歡像真d,好難諗
CarsonL 發表於 2016-1-17 21:56:31 | 顯示全部樓層
要像真, 又想過下砌車癮, 星星啦!
但"畢直"有限就建議你玩近期少少出既 HL, 質數比以前出的好D.
simon540 發表於 2016-1-19 16:57:14 | 顯示全部樓層
男人點都要有部田宮坦克
skyhawk 發表於 2016-1-19 17:34:56 | 顯示全部樓層
Mahosing 發表於 2016-1-17 15:48
感激上面幾位師兄意見,現在考慮近恆龍同星星,不過星星價錢真係要考慮一下。
問過淘仔恆龍要金屬帶或金屬 ...

個人覺得, 新手先買HL, 睇下你是否有興趣, 投質金錢及時間都唔多, 損失都少好多

星星車係正, 但要砌要噴, 又要錢, 新手好易放棄,

由其星星豹二 2A6, 絕不建議新手買, 因全架車都係膠咁濟, 車身又重, 不改裝下, 第一次出車好可能已斷搖臂, 再玩多幾次就行唔到..

車款可諗下M4, 平又耐玩, 維修少, 好襟行,
不過都係睇你喜歡乜嘢主題最重要, 買架自己鍾意的款式
simon540 發表於 2016-1-19 19:23:52 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2016-1-19 17:34
個人覺得, 新手先買HL, 睇下你是否有興趣, 投質金錢及時間都唔多, 損失都少好多

星星車係正, 但要砌要噴, ...

田宮2A6必須換上全車金屬遙臂,淘宝依家好平,幾百蚊港幣一套都有,上去搵吓啦 !
JINROH 發表於 2016-1-20 00:26:44 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2016-1-19 17:34

星星車係正, 但要砌要噴, ...

https://cntoy.world.taobao.com/c ... F%D8%CC%B9%BF%CB#bd
panerai 發表於 2016-1-20 09:52:57 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2016-1-19 16:57
男人點都要有部田宮坦克

男人點都要有部田宮坦克......
會唔會毒左d