RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3084|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M03M motor齒安裝問題

海畢 發表於 2007-3-15 16:16:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我今日第一次放m03m , 但你放放下佢係出左d掉左motor果粒野的聲音 ,
我就拆出來睇 , 睇睇下見到motor齒鬆左 , 貼住motor齒的另一個齒spur gear
motor齒係咪只店住佢的一半  , motor齒店住果一半就冇撻, 但冇店果一半的邊邊就撻左好多(0.5MM的圓)
我想問點解會咁樣ge , 咁洗唔洗換過個 , 希望有bro明我講咩野 ,
唔該 ...........唔明 我就應該晏d post 埋相 唔該

kaho0338 發表於 2007-3-15 16:30:08 | 只看該作者
你裝個時motor齒同另一個齒裝得唔好........離得太開.
你掃左齒lu..... 可以換過隻膠齒luu.....
rctc3rc 發表於 2007-3-15 17:15:27 | 只看該作者
原帖由 海畢 於 2007-3-15 16:16 發表
我今日第一次放m03m , 但你放放下佢係出左d掉左motor果粒野的聲音 ,
我就拆出來睇 , 睇睇下見到motor齒鬆左 , 貼住motor齒的另一個齒spur gear
motor齒係咪只店住佢的一半  , motor齒店住果一半就冇撻, 但冇店 ...

motor齒唔應該  只店住膠齒的一半,應該係好敏合,
M03m是有限制摩打齒的,
摩打齒鎖緊摩打後,要從車身指定的孔位鎖緊摩打,
你可以打開車身另一面的一個黑色小蓋,
看看摩打齒同膠齒是否接合妥當, 再作調教!
(摩打齒不要上得太出或太入!)

樓主| 海畢 發表於 2007-3-15 17:43:16 | 只看該作者
我意思唔係貼住一半(側面睇) no~~~~~
我意思係係前睇
paulaner 發表於 2007-3-15 23:27:57 | 只看該作者
你有冇跟 manual, 佢要果個 Pinion stopper 喎!
毒魚 發表於 2007-3-15 23:29:45 | 只看該作者
d牙不用那麼多雪油吧= w ="
kaho0338 發表於 2007-3-15 23:31:31 | 只看該作者
原帖由 海畢 於 2007-3-15 17:43 發表
我意思唔係貼住一半(側面睇) no~~~~~
我意思係係前睇

咪係low .... 你裝個時motor齒同另一個齒裝得唔好......離得太開/太少接觸面.
你掃左3分1齒lu..... 可以換過隻膠齒, 或都裝個moto齒裝出d 用往先 .....
正常應該係貼往成隻....不是3分1

樓主| 海畢 發表於 2007-3-15 23:36:29 | 只看該作者

回復 #5 paulaner 的帖子

我知呀
 樓主| 海畢 發表於 2007-3-15 23:39:30 | 只看該作者

回復 #7 kaho0338 的帖子

我玩之前貼哂啦bo , 冇太遠
咁我想問下 , 個motor齒我計佢有幾貼就要有幾貼 , right?
買番要幾錢 , 仲有撻果到唔係motor齒店住果到來的
係第2邊 , 我唔明白why會撻成咁
kaho0338 發表於 2007-3-16 01:58:49 | 只看該作者
我都唔知點講好, 睇相你就知.....
 樓主| 海畢 發表於 2007-3-16 09:57:56 | 只看該作者

回復 #10 kaho0338 的帖子

係咪要整到有幾貼得咁貼先,
你有冇用用埋塊紙
唔該你

kaho0338 發表於 2007-3-16 15:50:29 | 只看該作者
原帖由 海畢 於 2007-3-16 09:57 發表
你有冇用用埋塊紙
唔該你

冇用塊紙......唔好太貼, 亦唔好太開..
just follow my photo.......then it is ok
lkfandy 發表於 2007-3-17 09:53:27 | 只看該作者
原帖由 海畢 於 2007-3-16 09:57 發表
你有冇用用埋塊紙
唔該你

正常m03只得三個齒可以用(請看圖),and係唔需要用紙.
courel500 發表於 2007-3-19 09:17:29 | 只看該作者
唔知你地講"塊紙"是否圖中圈住個塊 ? 如果係 , 唔好唔用 , 因為"塊紙"主要用途係隔熱  ! 如果你地唔用 , 玩得個 10-20 排電之後 , 拆個 motor 出來 , 會發現車架同 motor 接觸面花晒或凹凸不平 , 即代表"車架溶左" , 因為 motor 會發熱 !
觀星是答案 發表於 2007-3-19 23:20:30 | 只看該作者
其實張紙仲有另一個用途, 其他人好少留意到
就係張紙的少少彈性, 其實就好似彈弓介子 o甘

等你上住摩打的 2 口螺絲唔會 o甘易因為震動要鬆開
007 發表於 2007-3-20 16:19:07 | 只看該作者
其實張紙仲有另一個用途. i.e. to prevent the grease from spilling onto the motor.
courel500 發表於 2007-3-20 17:02:32 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-3-19 23:20 發表
其實張紙仲有另一個用途, 其他人好少留意到
就係張紙的少少彈性, 其實就好似彈弓介子 o甘

等你上住摩打的 2 口螺絲唔會 o甘易因為震動要鬆開

咁應該再多一個用途 , 就係令你裝 motor 變得難裝左 !
herbert1 發表於 2007-3-22 12:09:08 | 只看該作者
我諗張紙係等個魔打熱到溶個車架時唔會痴住個車架....