RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7696|回復: 32
收起左側

低成本為田豹加入「垉管雙穩」

skyhawk 發表於 2016-1-25 10:36:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

今日終於真正完成田豹Project, 加入雙穩
一直都好不滿田只出單穩(炮管上下穩定), 仲要鬼咁死貴, 好唔抵
之後十式出埋雙穩, 更加dump 心, 可惜二廠一直無出, 如成套聲組換晒TK22G, 成本高之餘, 又無咗玩戰術燈功能, 聲都差一D

前兩日見到大陸淘X有人出咗獨立雙炮穩module, 仲只係二百尾人仔, 評估過應該可以裝到入去田豹與原廠聲組共用

所以膽粗粗入一隻試下,      得咗!!

https://www.youtube.com/watch?v=tMlEDyXEbHk

因炮搭後面都無晒位, 所以要裝前面, 但要預咗作破壞性改裝, 愛「直角盒人士」勿做
由於唔太夠位, 先拆咗個金屬外盒, 再改裝下炮搭內部先裝到

評價:
雖然呢個炮穩有D缺點, (但又未必係佢問題)  開到最快轉急彎, 炮管速度跟唔上, 不過, 呢個問題係死症, 因為田豹個炮搭橫轉摩打唔夠快 (十式都好似係咁)
但改快摩打, 仲衰, 會令慢轉時炮搭轉向過快, 會chok chok下, 針無兩頭利, 選中庸之道,就算甩咗,架車轉返慢D或行返直,炮管都自行歸位,呢個module定位算幾唔錯
如果佢可以在炮管橫穩速度控制做得好D就好完美

上下炮管穩定做得唔錯, 原廠的炮管自動提起防撞功能都能夠保留到, 唯一要注意, 當炮管向後時, 炮穩作用會令炮管有機會打到後身

整體上已好滿意, 有總好過無, 二百尾人仔有呢個表現, 已叫做超額完成!!

而家玩得好方便, 我只要定咗個炮管方向, 就有電腦幫我穩定支炮管, 就可以專心渣車, 正正

panerai 發表於 2016-1-25 11:55:32 來自手機 | 顯示全部樓層

豈只超額完成,直情完美示範!師兄有冇喺recoil 附近加重做counter weight ?
我見部坦克由本書落返果吓支炮身有d 掉掉fing
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-25 12:05:25 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2016-1-25 11:55
豈只超額完成,直情完美示範!師兄有冇喺recoil 附近加重做counter weight ?
我見部坦克由本書落 ...

無呀, 係, 要加返, 好提議

不過果下係我未痴死個module, 就咁放係車上面試, 落地果下震到個module, 所以係咁fing
panerai 發表於 2016-1-25 12:58:48 來自手機 | 顯示全部樓層
之前我部2a6
simon540 發表於 2016-1-25 13:18:25 | 顯示全部樓層
如果你用2.4G控,可以在travel adjust (舵機行程)內,將Rudder set 120%或以上,炮塔會轉快咗
panerai 發表於 2016-1-26 00:26:52 來自手機 | 顯示全部樓層
用左電滑真係正!唔知十式得唔得
luwang 發表於 2016-1-26 03:26:04 | 顯示全部樓層
能否告之如何接线?
tiger1 發表於 2016-1-26 06:47:40 | 顯示全部樓層
excellent work c hing
simon540 發表於 2016-1-26 09:03:49 | 顯示全部樓層
原裝不需電滑炮塔亦可以360度
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 10:37:41 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2016-1-26 09:03
原裝不需電滑炮塔亦可以360度

但無電滑, 唔記得轉返轉頭, 最後可能會扭爛線??
panerai 發表於 2016-1-26 10:47:14 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2016-1-26 10:37
但無電滑, 唔記得轉返轉頭, 最後可能會扭爛線??

裝電滑難唔難搞?
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 10:50:22 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2016-1-26 00:26
用左電滑真係正!唔知十式得唔得

我睇過十式Manual, 佢個音箱唔似豹二有個圓型洞放個大電滑,
因為豹二同十式個主要電路都放係炮搭上, 好多線要走落去車身, 同埋要四條大A數電線比摩打,  所以要十幾個CH的電滑先夠用, 體積都比較大

但十式真係無位, 唔爆音箱都幾難放得落, 但爆咗D聲一定有影響

等買咗十式的ching評估一下啦
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 10:52:41 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2016-1-26 10:47
裝電滑難唔難搞?

豹二裝電滑唔難, 都係焊下線, 固定個電滑係音箱果度,
買啱電滑就得, 我都唔記得用幾多個CH, 要數一數線

登錄/註冊後可看大圖

https://item.taobao.com/item.htm ... 0371&_u=q3prbl9256c
panerai 發表於 2016-1-26 10:56:06 來自手機 | 顯示全部樓層
按照第一幅sky兄 2A6 電滑裝置黎睇,
十式要拆除一隻喇叭單元,先至可能 「有機會」
裝到電滑......
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 10:56:41 | 顯示全部樓層
luwang 發表於 2016-1-26 03:26
能否告之如何接线?

有的複習,

橫穩 : 接收->雙穩 -> 星星聲組 - >橫向摩打
垂穩 : 接收->星星聲組-> 雙穩 - >炮管SERVO
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 11:00:39 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2016-1-26 10:56
按照第一幅sky兄 2A6 電滑裝置黎睇,
十式要拆除一隻喇叭單元,先至可能 「有機會」
裝到電滑...... ...

登錄/註冊後可看大圖

我估計係紅黑線中間果個位開一個洞, 比電滑線走出來,  收藏個電滑係音箱入面, 位置唔一定要對正炮搭個洞 , 但一定唔可以撞到炮搭D零件
panerai 發表於 2016-1-26 11:07:27 來自手機 | 顯示全部樓層
咁可能未必得,個位好薄,今次有別於2a6,
紅黑線下面其實仲有一條軟粗喉,內藏約十線幼線。好迫吓⋯⋯
 樓主| skyhawk 發表於 2016-1-26 12:04:03 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2016-1-26 11:07
咁可能未必得,個位好薄,今次有別於2a6,
紅黑線下面其實仲有一條軟粗喉,內藏約十線幼線。好迫吓⋯⋯ ...

咁真係幾麻煩.. 都唔明今時今日, 星星都唔做埋電滑... 真係幾OUTDATE,
最唔滿意仲係用緊4CH...  一成不變...

或者將電滑放係其中一個SPEAKER位, 再另外搵位放第二個SPEAKER

panerai 發表於 2016-1-26 14:08:46 | 顯示全部樓層
算啦,方便就搞,麻煩就算。
反正繞圈繞到扯斷線機會都幾微,係唔方便囉⋯⋯
simon540 發表於 2016-1-26 21:25:58 | 顯示全部樓層
只須要記住方向轉,無問題,我經常360咁轉