RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7583|回復: 35
收起左側

之前無,唔代表依家唔可以擁有 (Optima 到手喇)

樓主| dearoptions 發表於 2016-3-30 22:13:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
心目中的 平民車皇 Hotshot 同 終極車皇Optima,終於儲齊喇

對Super Hot Shot 同 Hotshot II 感覺都無咁大,都係鍾意Hotshot咁原汁原味

之前出Optima Miniz 都估到會出 Optima Retro

其實呢啲遙控車,都無咩加過價。我依加買都係貴當年少少 : Hotshot 最抵 一千唔使,Optima $2300

有五部車我最想買返 :
1) Optima
2) Hotshot
3) Mugen Bulldog II
4) Yokahama Dog Fighter
5) Cat

(1) & (2) 都有嘞,但係(3), (4)&(5) 似乎無咩可能再出

老鬼們,多謝分享

007 發表於 2016-3-30 22:21:58 | 顯示全部樓層
恭喜,我都好想買!
lin6499 發表於 2016-3-30 22:25:37 | 顯示全部樓層
這兩台剛好也都是我最喜歡的,一台又會跑外型又好看,另一台雖然性能不是那麼優秀,不過它的設計實在太獨特,太有味道了。
lin6499 發表於 2016-3-30 22:50:49 | 顯示全部樓層
我自己的復刻希望名單:

(1)Hirobo Zerda
(2)AYK Viper
(3)Marui Samurai
(4)Marui Shogun

以上這幾台的可能性都可以說微乎其微…
cfchow98 發表於 2016-3-30 23:34:47 | 顯示全部樓層
仲要計埋早陣子出的金兜RC10
 樓主| dearoptions 發表於 2016-3-30 23:45:50 | 顯示全部樓層
lin6499 發表於 2016-3-30 22:50
我自己的復刻希望名單:

(1)Hirobo Zerda

Marui Samurai = 雙星武士 ? 呢部我都鍾意。
同意,係可能歡迎程度無青蛙, 皇蜂, 草蜢, Hotshot呢啲咁高,Retro機會真係唔大。

paulaner 發表於 2016-3-30 23:58:36 | 顯示全部樓層
我想買返的 :
1) Kyosho Optima
2) Tamiya Hotshot
3) Tamiya Avante
4) Yokomo Super DogFighter 870C
5) Schumacher Cat XLS
6) Team Losi XX4
ZX-R 發表於 2016-3-31 00:50:07 | 顯示全部樓層
恭喜C Hing, 我今日都入手 Optima了, 將會噴返當年隻色出來回憶下
hing830 發表於 2016-3-31 06:49:44 | 顯示全部樓層
無限呢間廠好像無在?四驅加四轉向.,當年好正
lin6499 發表於 2016-3-31 08:44:29 | 顯示全部樓層
dearoptions 發表於 2016-3-30 23:45
Marui Samurai = 雙星武士 ? 呢部我都鍾意。
同意,係可能歡迎程度無青蛙, 皇蜂, 草蜢, Hotshot呢啲咁高 ...

Marui 是東京丸井。武士是一部附有中差的鍊條四驅。

公司現在已經轉去做玩具槍脫離RC界,復刻的機率…很小。

登錄/註冊後可看大圖

RGear 發表於 2016-3-31 09:22:45 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2016-3-31 06:49
無限呢間廠好像無在?四驅加四轉向.,當年好正

The bull dog is really good !
By the way, Mugen Seiki still very active in RC, but no more 1/10 buggy.
http://www.mugenseiki.com/menueefi.htm
ycthk 發表於 2016-3-31 09:56:05 | 顯示全部樓層
我的復刻希望名單:

(1)Bandai Interceptor
(2)AYK Viper
(3)Marui Samurai
(4)Yankee
(5)Nichimo Midships 4WS
(6)Marui Galaxy
fyin 發表於 2016-3-31 10:09:55 | 顯示全部樓層
最想kyosho 番出Gallop 4wds 未試過玩四輪轉向遙控車
hing830 發表於 2016-3-31 12:50:13 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2016-3-31 09:22
The bull dog is really good !
By the way, Mugen Seiki still very active in RC, but no more 1/10 bu ...

係喎忘記了,唔認腦退化都唔得
alex2k2 發表於 2016-3-31 14:00:03 | 顯示全部樓層
上當年d 4WD 真係好獨特, 自己第一架車仔係Yokomo Dog Fighter, 同期的Gallop 4wds & Bull Dog 4wds  身邊也有同學一齊玩,後期optima 推出,很多朋友都愛上了。
雖然曾經擁有optima, 但最想買的反而是Optime Mid,希望京商會繼續出Optima系列。
sean2013 發表於 2016-3-31 14:18:20 | 顯示全部樓層
ZX-R 發表於 2016-3-31 00:50
恭喜C Hing, 我今日都入手 Optima了, 將會噴返當年隻色出來回憶下

師兄出面無晒貨,買左幾錢?
 樓主| dearoptions 發表於 2016-3-31 14:19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
行軸好定行錬好,同同學仔都嘈到面紅耳熱。我估optima retro 賣得好,有機會出埋其他optima. 望就咁望啦!
 樓主| dearoptions 發表於 2016-3-31 14:26:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我第一部車都係 Dog Fighter, 喺「福利」買嘅,三段變速,Futaba 搖控。當年甩左條狗骨,搵左好耐都揾唔到結果喺黑布街細細間訂到。
fyin 發表於 2016-3-31 14:58:32 | 顯示全部樓層
咁快冇晒貨?? 前日仲周街都有喎!
yiumk 發表於 2016-3-31 17:42:16 來自手機 | 顯示全部樓層
吓!諗住月尾出糧先買....咁快冇貨?各位師兄可唔可以話我知街價大約幾多錢?Thanks!