RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12663|回復: 44
收起左側

Kyosho Super-Ten(FW03?) & 1:10 FW-05 4沖 ASP Engine

樓主| RGM-111 發表於 2016-5-12 13:30:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
某日系 屋企......床下底.....希望重識行.
DSC_2059.JPG DSC_2055.JPG
DSC_2063.JPG DSC_2061.JPG

另FW-05 重未有時間, 變身
IMG033.jpg IMG490.jpg
DSC_4283.JPG DSC_4288.JPG
DSC_4289.JPG DSC_2483.JPG

ASP FS-30 聽說 同 OS FS-30 parts 共通底copy 來....
steven008 發表於 2016-5-12 13:54:19 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-5-12 16:13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
正呀,但fs-26sc我記得timing 同飛機engine有分別多左差不多一萬轉
python 發表於 2016-5-12 18:53:03 來自手機 | 顯示全部樓層
架波子911 GT2正到震
hihizaza 發表於 2016-5-12 19:02:10 來自手機 | 顯示全部樓層
GT2,我第一部油車就係佢,在大清,在西隧口,嘈死人呀
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-12 19:23:42 | 顯示全部樓層
Yup, GT2 is Good, 重有部Super-Ten NSX-R 不過2沖來
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-12 20:00:16 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-5-12 16:13
正呀,但fs-26sc我記得timing 同飛機engine有分別多左差不多一萬轉

系 啊C兄,
FS-26S(Air) 係少1萬RPM

FS-26S Max RPM 12,000 (Max Power 0.41 @ 11,000RPM)
FS-26SC Max RPM 22,000 (Max Power 0.5 @ 17,000RPM) ; Version 2 都係 但改良了什麼唔G了
FS-30S Max RPM 13,000 (Max Power 0.5 @10,000RPM)

SC應該 power band 會大D 闊D , 但 S(Air)機 , 低RPM 已經 有扭力輸出

4沖當年 都係like 拒把聲...玩玩only
3dfxhuangfang 發表於 2016-5-13 15:23:40 | 顯示全部樓層
台superten喺FW03,FW05四冲小弟有成品车
3dfxhuangfang 發表於 2016-5-13 15:35:14 | 顯示全部樓層
ASP 30、os fs30都喺长轴,FW05四冲改件针对喺短轴版的fs26c,如果要用ASP引擎,要改的嘢好多!有个05改四冲的帖子,希望可以帮到师兄你http://www.rcfans.com/thread-828549-1-1.html
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-13 18:09:39 | 顯示全部樓層
3dfxhuangfang 發表於 2016-5-13 15:23
台superten喺FW03,FW05四冲小弟有成品车

Nice 4 沖, ^_^
C兄兩副 都系SC V2 Engine ??
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:43:26 來自手機 | 顯示全部樓層
難得有個4沖post,一於拎出去影~
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:45:38 來自手機 | 顯示全部樓層
隻側身機mount fw03, vone都唔啱裝
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:47:28 來自手機 | 顯示全部樓層
粗排氣喉的確有好处
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-13 18:50:21 | 顯示全部樓層
3dfxhuangfang 發表於 2016-5-13 15:35
ASP 30、os fs30都喺长轴,FW05四冲改件针对喺短轴版的fs26c,如果要用ASP引擎,要改的嘢好多!有个05改四 ...

是啊, 先前FW-03那台 fs26s 我也花了時間改短軸 (手弓鋸...) ; 現在用打磨頭及吉碟片,應該會快少許, 重要去配多個 OS-10? 化油, 因飛機化油器又不同先前SAITO 50th周年 有出FA30記念版, 可惜沒有覆刻 車用版.........那全金色的引擎 太吸引了....
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-13 18:58:36 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:45
隻側身機mount fw03, vone都唔啱裝

John 兄, 好毒...系到係咁放毒 XD...

見到3速, 重有crank 尾heatsink ,  
部V-One 改4沖, 同SAITO 都正!!! 係C兄DIY??

c兄 當年都 好落本下wo...

可惜小弟當年乃窮書生一名.....袈FW-03 已經要 折衣宿食
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:58:41 來自手機 | 顯示全部樓層
唔使鋸,用個free mount, 夾個普通飛輪就已經ok
JOHN2 發表於 2016-5-13 19:00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
我部saito就係咁改,你睇睇engine頂影果張相就明我点改
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-13 19:02:27 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-5-13 18:58
唔使鋸,用個free mount, 夾個普通飛輪就已經ok

C兄 有冇圖片參巧下 Thank's
 樓主| RGM-111 發表於 2016-5-13 19:08:35 | 顯示全部樓層
JOHN2 發表於 2016-5-13 19:00
我部saito就係咁改,你睇睇engine頂影果張相就明我点改

但 我部FW-05 應該唔多夠位, 會頂 孖速 ??

多謝指點迷津

JOHN2 發表於 2016-5-13 19:22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
聽朝影大圖,出街了