RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4786|回復: 17
收起左側

[問題] FPV 問題

樓主| lawrencechan 發表於 2016-6-20 22:43:15 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教下各師兄
如果而家要買一套冇 delay 嘅 FPV
應該如何配置, 筆直1000 至1500 左右
麻煩晒
RC_FANS 發表於 2016-6-21 08:05:09 | 顯示全部樓層
似乎一般模擬 CCD 相機都滿級唔到師兄嘅要求,但淨係光嘅傳輸都有 delay , 幾多 delay 至為之“冇”呢 ?
 樓主| lawrencechan 發表於 2016-6-21 08:51:53 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-6-21 08:05
似乎一般模擬 CCD 相機都滿級唔到師兄嘅要求,但淨係光嘅傳輸都有 delay , 幾多 delay 至為之“冇”呢 ? ...

haha, DELAY 唔多過一秒都可以的, 謝謝CHING

法師傅 發表於 2016-6-21 10:11:17 | 顯示全部樓層
冇 delay ? 一係儲夠3千幾蚊買 DIGITAL 圖傳連 720P CAM ,
一係就用有線啦 XDDDD
 樓主| lawrencechan 發表於 2016-6-21 10:17:08 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2016-6-21 10:11
冇 delay ? 一係儲夠3千幾蚊買 DIGITAL 圖傳連 720P CAM ,
一係就用有線啦 XDDDD

咁DELAY 幾多秒先正常喲??

如果起一秒內都可以接受的, 應該點配置呢??

OVER BUDGET 都可以, 謝謝

法師傅 發表於 2016-6-21 10:26:49 | 顯示全部樓層
lawrencechan 發表於 2016-6-21 10:17

5.8G DELAY 最多都係微秒姐 , 2-3年前 都無1秒咁多啦 ...
DELAY主要係鏡頭 , 用無錄影功能0既鏡頭一般DELAY都唔係好覺即係話唔好用山狗GOPRO小蚊808呢D 錄影+同步VIDEI OUT 做圖傳CAM就OK

配置 ? 以下比賽都得 , 個個都係咁用 , 係睇你技術 XD
是旦一隻 SONY CCD 0既 CAM + 2.8LENS 70蚊人仔
是旦一隻 5.8G 圖傳發射 百幾蚊人仔
是旦一隻 5.8G 圖傳接收+芒 幾舊水到1千蚊人仔
左 SONY 700線 4140+811 / 中 MINI SONY 700線 4140+811 / 右 800線CMOS

RC_FANS 發表於 2016-6-21 10:29:49 | 顯示全部樓層
lawrencechan 發表於 2016-6-21 08:51
haha, DELAY 唔多過一秒都可以的, 謝謝CHING

如果要求係咁低,就咩相機都得啦, gopro 個類貴貴嘅數碼機都係講緊大約 150 ms 時延, 平好多嘅 CCD 模擬機就 40 ms 樓下.
yoowicked 發表於 2016-6-21 10:34:21 | 顯示全部樓層
我新手都剛剛砌左部,大致上有以下:
1) 機架 一般尺寸有 280、250、210、180、150、130
2) 電變 ESC x4
3) 摩打 x 4
4) 分電板
5) 飛控 有3款(舊>新) CC3D、NAZ32、F3
6) 遙控接收器
7) FPV - 鏡頭、發射器、接收器+顯示屏
8) LED 燈 (optional)
9) 電池
10) 其他零件如 電線、螺絲、漿 等等
如果你已經有(7),咁就平左好多,至於其他既價錢好在乎你揀咩尺寸既機架。不過你留意下你套FPV幾大,如果你揀細機架,未必裝得入或者就位就都好肉酸。
你可以直接請教下哩度果位 法師傅,佢好experienced 又 friendly,一定幫到你!
RC_FANS 發表於 2016-6-21 10:55:59 | 顯示全部樓層
lawrencechan 發表於 2016-6-21 10:17

如果你真係追求高端嘢, 可以研究下新出嘅 Connex FPV 數碼系統 : http://www.getfpv.com/connex-hd-video-downlink.html
佢話零 delay , 影像質素當然好過模擬系統好多, 但價錢超過一皮嘢. 試咗記住同網友分享下經驗
RC_FANS 發表於 2016-6-21 13:47:59 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-6-21 10:34
我新手都剛剛砌左部,大致上有以下:
1) 機架 一般尺寸有 280、250、210、180、150、130
2) 電變 ESC x4

會唔會漏咗 OSD ? 雖然唔係必需
yoowicked 發表於 2016-6-21 14:14:38 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-6-21 13:47
會唔會漏咗 OSD ? 雖然唔係必需

我未用過,所以。。。。
下架試下先
RC_FANS 發表於 2016-6-21 14:28:57 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-6-21 14:14
我未用過,所以。。。。
下架試下先

其實有好多分電板或飛控已經有埋 OSD, 都只係貴幾十蚊.
 樓主| lawrencechan 發表於 2016-6-21 21:55:50 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2016-6-21 10:26
5.8G DELAY 最多都係微秒姐 , 2-3年前 都無1秒咁多啦 ...
DELAY主要係鏡頭 , 用無錄影功能0既鏡頭一 ...

法師傅
咁如果呢套玩唔玩得過喲??
http://tmqd.me/h.Z2POr3?cv=AAFyknoW&sm=2de54d
blackshark3 發表於 2016-6-22 00:02:22 | 顯示全部樓層

我新玩唔夠3個月,砌咗兩㗎(250同210),仲有超過10架未砌,又訂咗TBS Vendetta。

個人意見,首先揀機架係睇你點飛同喺邊度飛。我喺老鬼會同喺停車場飛,發現喺老鬼會天大地大,隻250明顯遇風穩定過隻210,但隻210就靈活性好啲。喺停車場飛就210好過250,但都稍嫌大,所以買咗180 同150諗住砌起捐窿靈活啲。跟住電子嘢唔好慳,又其係套鏡頭同視頻發射,你睇唔到又點飛?我都係經朋友介紹用HS1177 CCD鏡頭搭Immersion視頻發射砌210,最初唔覺有乜特別,但之後買隻250套裝機有試過朋友其他機先知佢有幾好,起碼有光暗大差別時HS1177唔會白太耐,同個視頻發射冇咁容易花,所以以後砌機件HS1177都係梗膽,但視頻發射就買咗多幾款遅啲試。

基本上摩打電變唔慳得嘅原因係試過其它可能唔夠力或反應唔夠快,隻機遊雲唔精神,我隻250套裝飛咗幾轉後換梗膽摩打電變落去直頭兩隻機嚟。摩打電變梗膽Favorite Little Bee 30A加EMax 2205,但啱啱入咗DYS 最新嗰隻XMS30A,遅啲又想試下Rcinpower。

飛控我試過唔同款嘅Naze32,SPR F3同CC3D,F3係必然選擇,因為就算自己手指試唔出F3隻cpu係咪好似傳説咁話快3倍,但事實係佢多port駁嘢方便好多,唯一唔鍾意就係佢個blackbox得8mb太小,香港又未有F3 evo賣。電我用Hyperion LiHV 1300,係貴啲,但冇腳軟,試過人地啲雜電,唔使諗。所以,因電子嘢關係,唔建議買套裝機(除咗TBS Vendetta或Vortex 250 Pro例外,呢兩隻我試過啲朋友嘅,料靚好飛,唔使自己砌咁煩,但就冇得改嘢玩下),自己揀啱嗰樣砌落去,係貴啲,但質素有保證。

最後就係mon定眼鏡。我用肥鯊HD,隻嘢夠清又有齊錄影,係我嗰陣冇雙天綫接收買咗單天綫用唔夠一陣又要換使多咗。睇過人地用平啲嘅肥鯊跟住後悔,Skyzone就未見過人用。最近轉埋佢套雙天綫接收,明顯雙天綫接收清啲。mon我唔識,但遅啲都會試下,一定唔會買細過10吋嘅,怕睇細mon老眼昏花。

技術我都係請教法師傅同上網扒文問外國高手,佢地都好肯教
法師傅 發表於 2016-6-22 01:30:44 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2016-6-22 00:02
我新玩唔夠3個月,砌咗兩㗎(250同210),仲有超過10架未砌,又訂咗TBS Vendetta。

個人意見,首先揀機架係 ...

嘩 , 新手3個月 , 已經追到咁貼 , 仲有十部未砌.... 我都係得4架未砌咋 XDDD
RC_FANS 發表於 2016-6-22 11:25:26 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2016-6-22 00:02

個人意見,首先揀機架係 ...

好羨慕師兄可以用全來路品牌, 小弟全套都係喺淘寶買, D 指示極度唔清晰, 飛控D firmware 又唔係用官方嗰D,更新要下下揾返大6間廠
blackshark3 發表於 2016-6-22 13:26:19 | 顯示全部樓層
各位師兄,見笑。其實我唔使恨,我係冇乜時間玩同搞,所以諗住使錢慳時間買方便,好彩呢範比其它遙控模型算平,但買埋成堆嘢應該全部都會用嘅機會係零,唔同各位師兄可以有試下呢樣試下嗰樣嘅樂趣,我都要向各位請教set 機買嘢

solaris8x86 發表於 2016-7-13 13:19:27 | 顯示全部樓層
>冇 delay 嘅 FPV

.......