RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4007|回復: 11
收起左側

飛行技術問題

樓主| yoowicked 發表於 2016-6-21 11:27:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想請問各位,初學飛應該要熟練邊隻種飛行姿勢呢?有無一D教學視頻?
如果想急停,你地通常會點控制呢?就咁拉低支pitch桿?
小弟真係第一次玩,唔好笑我
chui 發表於 2016-6-21 13:26:28 | 顯示全部樓層
師兄你玩乜嘢機種呀?
RC_FANS 發表於 2016-6-21 13:43:55 | 顯示全部樓層
我估係多軸機 其實依家係咪已經冇人玩直升機或定翼 >
 樓主| yoowicked 發表於 2016-6-21 14:12:24 | 顯示全部樓層
chui 發表於 2016-6-21 13:26
師兄你玩乜嘢機種呀?

竟然唔記得講!
唔好意思,師兄我玩四軸。
cs1 發表於 2016-6-21 16:45:59 | 顯示全部樓層
如果原廠有內置GPS定位放手己經四平八穩在空中,唔好拉到底否則機體一秒內又高空插地
RC_FANS 發表於 2016-6-21 17:17:21 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2016-6-21 16:45
如果原廠有內置GPS定位放手己經四平八穩在空中,唔好拉到底否則機體一秒內又高空插地 ...

我估樓主唔係飛緊你講果個 mode
 樓主| yoowicked 發表於 2016-6-21 18:46:20 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2016-6-21 16:45
如果原廠有內置GPS定位放手己經四平八穩在空中,唔好拉到底否則機體一秒內又高空插地 ...

唔好意思呀,有點誤會,我其實係玩 FPV穿越機,只有個CC3D飛控,無GPS無定高無自穩百無,所以一秒都唔可以放手!放手可能會飛到失蹤

cs1 發表於 2016-6-21 20:45:28 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-6-21 17:17
我估樓主唔係飛緊你講果個 mode

THX!!
avkwok 發表於 2016-6-22 12:31:58 | 顯示全部樓層
可以去睇下,另外可玩下simulator (如FPV FreeRider)!
https://github.com/betaflight/betaflight/wiki/Flying-Tips
blackshark3 發表於 2016-6-22 13:33:39 | 顯示全部樓層
玩下Simulator操下手指先,FPV Freerider 單一地圖免費,就算全版都係幾十蚊,炒機整都唔止,去呢度download
https://fpv-freerider.itch.io/fpv-freerider

另可以睇下外國高人Joshua Bardwell用FPV Freerider教飛嘅video,跟住佢做好快上手
https://www.youtube.com/playlist ... Xam4m3msvRbkORU41GY
 樓主| yoowicked 發表於 2016-6-22 16:35:19 | 顯示全部樓層
唔該曬樓上兩位朋友,等我試下隻sim先。其實我只得夜晚有時間玩,稍為遠少少都已經睇唔清架機,只見到燈,個FPV直情全黑,因為無夜視,所以不能用FPV練習。不過已經訂在粒有夜視既鏡頭,試下會唔會有幫助。
chingfai_cm 發表於 2016-9-13 23:50:47 | 顯示全部樓層
講開個simulator (FPV FreeRider), 我想問下用什麼介面把個控接入電腦. 係唔係一定要買指定那個Dongle. 淘寶有沒有可以用到的.
我用天地飛的控, 有沒有人用過, 知道如果接.