RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3405|回復: 13
收起左側

Lipo

樓主| warehouse 發表於 2016-6-26 22:36:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問ching Lipo電池本身有無短路保護電路
kkchung 發表於 2016-6-27 01:41:25 來自手機 | 顯示全部樓層
我們 車用的大功率 LiPo 多沒有短路保護線路。
epc_mem 發表於 2016-6-27 06:08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
即是短路即爆?
 樓主| warehouse 發表於 2016-6-27 08:44:40 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2016-6-27 01:41
我們 車用的大功率 LiPo 多沒有短路保護線路。

kkchung ching,塊電噉大電流幾佰A输出,萬一短路都幾恐怖喎,聽講手機電細細塊都有短路保護,點解lipo電無呢。

bluefish 發表於 2016-6-27 09:29:59 | 顯示全部樓層
無, 新聞大部份鋰電池短路爆炸, 不外乎過充或短路.
 樓主| warehouse 發表於 2016-6-27 09:41:50 | 顯示全部樓層
bluefish 發表於 2016-6-27 09:29
無, 新聞大部份鋰電池短路爆炸, 不外乎過充或短路.

照噉講遙控界D人係膽大視死如歸抑或多數人以為電池有短路保護無事嘅!我就開始識驚。
JOHN2 發表於 2016-6-27 10:05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
拆開遥控車鋰電外殼睇過,絕對無任何所謂保護裝置,唯有自己小心唔好short电
gos 發表於 2016-6-27 13:15:27 來自手機 | 顯示全部樓層
如要減低爆炸風險唔用里電,也可用nicd 或 nimh電
bluefish 發表於 2016-6-27 21:27:58 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2016-6-27 09:41
照噉講遙控界D人係膽大視死如歸抑或多數人以為電池有短路保護無事嘅!我就開始識驚。
...

其實任何電池短路都有危險, 就算普通電芯, 短路一樣會發熱.

衹係 LIPO, 電流較勁, 短路時, 相對勁好多.

總之係電芯都要避免短路, 係常識.
 樓主| warehouse 發表於 2016-7-1 22:51:20 | 顯示全部樓層
bluefish 發表於 2016-6-27 21:27
其實任何電池短路都有危險, 就算普通電芯, 短路一樣會發熱.

衹係 LIPO, 電流較勁, 短路時, 相對勁好多.

請教ching,噉電池漲係咪已開始有危險,再過些日子會更漲更危險呢,抑或漲電只是外觀變化而電性能沒變,有冇辦法令漲電復原平整。
bluefish 發表於 2016-7-1 23:33:49 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2016-7-1 22:51
請教ching,噉電池漲係咪已開始有危險,再過些日子會更漲更危險呢,抑或漲電只是外觀變化而電性能沒變, ...

我也是新手, 聽講, 叉左既電如果放向度唔用, 就會慢慢涱, LIPO電係比一般電有較強爆發力, 即係D 電流係迫住出黎.
如果諗住存放, 通常D 叉機有個storage mode , 可以將塊電充到較適宜保存的電壓, 當然有限期, 大約幾個月, 到時可能又要用storage mode充一充.
 樓主| warehouse 發表於 2016-7-2 11:40:20 | 顯示全部樓層
bluefish 發表於 2016-7-1 23:33
我也是新手, 聽講, 叉左既電如果放向度唔用, 就會慢慢涱, LIPO電係比一般電有較強爆發力, 即係D 電流係迫 ...

依家見有幾位ching賣有漲電池,買嚟用大約可充放幾多次便要掉呢。
gos 發表於 2016-7-2 19:44:28 來自手機 | 顯示全部樓層
想冒險就買喇,漲電冇一定話要用幾多次便要掉,可能冇事,但有事就大0落,無謂省果小小錢, 買新的。呢d缺德賣漲電既師兄真係害人不淺。
 樓主| warehouse 發表於 2016-7-2 22:04:13 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2016-7-2 19:44
想冒險就買喇,漲電冇一定話要用幾多次便要掉,可能冇事,但有事就大0落,無謂省果小小錢, 買新的。呢d缺 ...

非常多謝ching勸教,幾乎貪平買了,唸深一層玩得車都唔應該冒險慳D濕碎錢,一定永不買二手電就算唔漲都唔買。