RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 新人
收起左側

[車輛專區] MTS T'2 玩家討論專區

樓主| 新人 發表於 2017-5-2 11:06:05 來自手機 | 顯示全部樓層
行左五排電
pazuwk 發表於 2017-6-2 22:12:15 | 顯示全部樓層
師兄們...小弟今日先買左架MTS T2  加入onroad行列....以前玩開offroad
冇諗過架車一買番黎係砌好....我想問下
1. 架車係唔係得後差速???? (offroad果D有三個差速)
2. 避震油 同 差速油...佢原裝係用咩架....說明書冇寫....小弟會係JV玩....要唔要換左D油佢(之前好似有回覆話最好換左佢...)
3. 摩打齿應該有幾多T呀.????
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 00:26:05 來自手機 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-6-2 22:12
師兄們...小弟今日先買左架MTS T2  加入onroad行列....以前玩開offroad
冇諗過架車一買番黎係砌好....我想 ...

現時大部分1/10 4wd touring car都是頭直濕尾差速。
油壓油JV新手用500,差速油可以用5000,想架車靈活啲就用再低啲。
摩打齒用幾多T視乎用幾多Turn摩打。
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07:04 | 顯示全部樓層
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 00:26
現時大部分1/10 4wd touring car都是頭直濕尾差速。
油壓油JV新手用500,差速油可以用5000,想架車靈活啲 ...

師兄...咁係唔係應該清晒佢原來既油換晒佢......???都唔知佢原裝落咩油...

之前睇其他師兄話齿比係6.5  
佢內齿係1.9 大減116T  咁計完我應該用34T ???
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07:32 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07
師兄...咁係唔係應該清晒佢原來既油換晒佢......???都唔知佢原裝落咩油...

之前睇其他師兄話齿比係6.5   ...

SORRY 忘記講我用10.5T摩打..
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 15:14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-6-3 13:07
SORRY 忘記講我用10.5T摩打..

如換油當然要清晒啲油先再入新油。10.5T摩打6.4-6.5左右,如用原裝大齒是116,可以買33-34-35摩打齒試試,能力許可的話可以買多幾個唔同T數的摩打齒。摩打齒是用來微調齒比的,在決定在那個場用那個摩打齒就先要明白齒比係咩一回事
pazuwk 發表於 2017-6-3 19:44:22 | 顯示全部樓層
vincenthk052005 發表於 2017-6-3 15:14
如換油當然要清晒啲油先再入新油。10.5T摩打6.4-6.5左右,如用原裝大齒是116,可以買33-34-35摩打齒試試 ...

數學上黎講我知咩係齿比...但實際有咩影響就未知...
我玩磚路時換摩打齿大約都知佢對加速 最高速  同轉彎有咩影響..但去到JV我估影響會更明顥...但應該要自己試過先知..
不過第一個齿都係要制師兄比意見....我都會買34T試下....買既時候再問下老闆...
 樓主| 新人 發表於 2017-6-8 10:10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
喺過去嘅兩個星期,我參加左兩個比賽,分別係仁濟醫院舉辦嘅地氈賽同RCF ,而是次我仍然採用MTS T'2 ,Teampowers Randon Ver2 電變 Teampowers ACTIUM VER 2  5.5 R
Teampowers 5800mah 100C 電 和TEAMPOWERS 金屬servo...

RCF A6 起,A7 完成
仁濟 B 3 起,B3 完成
地毯設定方面 , 個人覺得由於設定時間不多 ,所以我用番好標準既RACE OPT PROGRESSIVE [red]  ,只是調較車架扭動系統 和camber link 介子後就開始進行Qualify 。是次比賽都有好多高手在場,可以互相交流
 樓主| 新人 發表於 2017-6-8 10:11:58 | 顯示全部樓層
真係唔錯
而RCF 方面 ,我最後用: 頭progressive RACEOPT [red] ,尾用新出的 RACEOPT linear 彈弓( 灰)...
遲下會有多啲時間,會同朋友去下JV, 想約一齊交流就留下Pm 吧!
另外 ,我星期六日都會在pyc玩樂, 有興趣一齊黎啦,可以詳細交流交流!
Uakel 發表於 2017-6-9 18:24:37 來自手機 | 顯示全部樓層

想請教下其他師兄, 除咗Race Opt彈弓 重有冇d 咩牌子彈弓啱size?  (如果用原裝避震)
原裝彈弓應該係 21mm
vincenthk052005 發表於 2017-6-22 11:55:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Uakel 發表於 2017-6-9 18:24
想請教下其他師兄, 除咗Race Opt彈弓 重有冇d 咩牌子彈弓啱size?  (如果用原裝避震)
原裝彈弓應該係 21mm  ...

RAce opt都夠用了其實
pazuwk 發表於 2017-7-2 10:00:34 | 顯示全部樓層

師兄好想問下 Race opt既彈弓  同佢原裝彈弓有咩分別  (我指大家都係3KG果隻)
價錢差一倍...
小弟係新手...好多野都學緊....請多多指點
vincenthk052005 發表於 2017-7-19 01:06:51 來自手機 | 顯示全部樓層
各位mts玩家快啲入手ARS,對於灣路上真係有幫助!入手左既師兄可以分享下嗎?
pazuwk 發表於 2017-7-19 10:08:43 | 顯示全部樓層
vincenthk052005 發表於 2017-7-19 01:06
各位mts玩家快啲入手ARS,對於灣路上真係有幫助!入手左既師兄可以分享下嗎? ...

師兄....ARS係咩???小弟新人.....
vincenthk052005 發表於 2017-7-19 12:27:24 來自手機 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-7-19 10:08
師兄....ARS係咩???小弟新人.....

Active rear suspension
火星選手 發表於 2017-7-19 16:25:11 來自手機 | 顯示全部樓層
即係會在灣中心時,改變尾toe in
jj2006 發表於 2017-7-19 17:45:01 來自手機 | 顯示全部樓層
係唔係應該A臂上下移動都會改變尾 toe in?基於這個原因,車子係入彎時車身傾側,令尾toe in 有變化
pazuwk 發表於 2017-7-19 20:25:32 | 顯示全部樓層

咁件件係點架????

樓主| 新人 發表於 2017-7-19 21:20:01 來自手機 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2017-7-19 17:45
係唔係應該A臂上下移動都會改變尾 toe in?基於這個原因,車子係入彎時車身傾側,令尾toe in 有變化 ...

詳盡!thanks
 樓主| 新人 發表於 2017-7-19 21:21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
是這樣的
可pm我 留電話加入MTS group 一同交流:-)