RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8180|回復: 35
收起左側

新手setting 求高人指點!!:)

樓主| enflame97 發表於 2016-10-26 13:13:30 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好,本人係新手已經想玩1:10平跑好耐,主要想跑路大概60-70km/h倒。
爬左好多文就set左以下setting,我仲未買任何野,所以希望大家可以俾你地嘅高見俾小弟,感激!

車架:3 Racing Sakura Xi SPORT
遙控器:FlySky FS-GT3C 2.4G
伺服器: Power HD 1206
電子變速器、馬達: HobbyWing QuicRun 1/10 Brushless Sensored System 60A ESC w/ 10.5T 3300KV Motor 540 size
馬達齒:3racing 48P 28T

另外請問風扇係咪必須?thanks!
mttmtt 發表於 2016-10-26 15:28:43 來自手機 | 顯示全部樓層
除遙控器外,其他ok,  但最好電變買90A或以上好d(除非你唔再upgrade)
 樓主| enflame97 發表於 2016-10-26 16:45:24 來自手機 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-26 15:28
除遙控器外,其他ok,  但最好電變買90A或以上好d(除非你唔再upgrade)

多謝回覆 個控易出問題?有冇其他平平地嘅控介紹?thx
Dicleung 發表於 2016-10-26 16:54:38 | 顯示全部樓層
請問1:14的車. 能否行到60-70?
mttmtt 發表於 2016-10-26 18:36:26 來自手機 | 顯示全部樓層
你去廣華街問有冇行到60-70 RTR啦, 佢地應該幫到你
 樓主| enflame97 發表於 2016-10-26 19:51:38 來自手機 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-26 18:36
你去廣華街問有冇行到60-70 RTR啦, 佢地應該幫到你

因為我想sakura身 唔係好想rtr
warehouse 發表於 2016-10-26 21:33:01 | 顯示全部樓層
我都係玩緊XI Sport約20排電,幾舊水車架好抵玩,組裝過程有意思,用緊11.5T摩打、雙星電變、sanwa控接、高速風扇、2SLipo電,球場放約有60咪速。

樓主| enflame97 發表於 2016-10-26 22:35:18 來自手機 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2016-10-26 21:33
我都係玩緊XI Sport約20排電,幾舊水車架好抵玩,組裝過程有意思,用緊11.5T摩打、雙星電變、sanwa控接、高 ...

師兄車架邊度買?幾錢倒?thanks!
warehouse 發表於 2016-10-26 22:53:46 | 顯示全部樓層
enflame97 發表於 2016-10-26 22:35
師兄車架邊度買?幾錢倒?thanks!

我15年8月亞媽度買760元買貴咗,去廣華街揾平D。
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:50:37 來自手機 | 顯示全部樓層
廣華街5佰頭就有,因xi d膠料比較易爛(唔落場跑track, 或小撞就ok),你買定d spare parts 會好d,如c座,轉向杯,前臂等。
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:50:37 來自手機 | 顯示全部樓層
廣華街5佰頭就有,因xi d膠料比較易爛(唔落場跑track, 或小撞就ok),你買定d spare parts 會好d,如c座,轉向杯,前臂等。
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:59:38 來自手機 | 顯示全部樓層
遥控買好小小會易控制好多因線性高。但如真係想試用吓大陸控吓玩,你之前想買嘅控好嘛嘛。我之前玩過朋友部車係用哩支控,我覺得用來玩船會比較合適:(
warehouse 發表於 2016-10-27 09:04:24 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:50
廣華街5佰頭就有,因xi d膠料比較易爛(唔落場跑track, 或小撞就ok),你買定d spare parts 會好d,如c座,轉 ...

講得啱,尤其二樓板,好多時行幾間都無貨,見到有就買定,我7月買咗40蚊。
warehouse 發表於 2016-10-27 09:19:01 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:59
遥控買好小小會易控制好多因線性高。但如真係想試用吓大陸控吓玩,你之前想買嘅控好嘛嘛。我之前玩過朋友部 ...

講得啱,呢支控同接收怪怪地,會玩玩下失控,我係球場玩因失控叫佢停唔停,叫佢轉方向又唔轉,時得時唔得,因失控直衝埋石駁已散了2架,因衝力猛醫好唗藥費,後來慳慳地買支sanwa mx-v  6舊水,未曾失控抵玩。
Dicleung 發表於 2016-10-27 11:29:56 | 顯示全部樓層
請問遙控器怎分好 不好?
 樓主| enflame97 發表於 2016-10-27 11:58:44 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-27 08:59
遥控買好小小會易控制好多因線性高。但如真係想試用吓大陸控吓玩,你之前想買嘅控好嘛嘛。我之前玩過朋友部 ...

有冇師兄試過大陸控 RC3S 又或者 WFX4? 效果點?會唔會失控?
warehouse 發表於 2016-10-27 12:05:16 | 顯示全部樓層
Dicleung 發表於 2016-10-27 11:29
請問遙控器怎分好 不好?

我未玩個幾仟蚊嘅控無得比較,但係要嚟同班friend或自己玩非參賽,幾舊水sanwa mx-v 的確合格,
至於點為之好我覺得夠自己用便好,例如 1)可穩定控距離500呎 2)有左右角度調校 3)有前後限速調校 4)左右微少調校 5)控無電接收要停車。
呢D就係小市民嘅所謂又平又好囉。
Never-N 發表於 2016-10-27 12:16:13 | 顯示全部樓層
電變買高d A數好d,如果諗住會再玩快d既話

sanwa mx-v 我用緊都覺得唔錯幾舊水就有交易又無失控

xi sport 我玩緊,真係要買定存貨都幾易爛下
 樓主| enflame97 發表於 2016-10-27 12:26:23 | 顯示全部樓層
Never-N 發表於 2016-10-27 12:16
電變買高d A數好d,如果諗住會再玩快d既話

sanwa mx-v 我用緊都覺得唔錯幾舊水就有交易又無失控

有咩parts要必買?高機會要換?
mttmtt 發表於 2016-10-27 13:41:41 來自手機 | 顯示全部樓層
enflame97 發表於 2016-10-27 11:58
有冇師兄試過大陸控 RC3S 又或者 WFX4? 效果點?會唔會失控?

RC4S 線性好過skyfly 果支幾多,如要玩大陸控,我會揀哩支