RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7099|回復: 37
收起左側

X-MAXX 8S 大改12輪

樓主| ococ 發表於 2017-2-24 22:38:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我個仔又搶我玩具玩
可能平時同佢一齊玩開破百MONO艇 同穿越 得6歲人 行足8S都話慢...比佢吹脤     ...話咁慢不如用架 X-MAXX去爬山...
夜媽媽點上山...爬住樓梯先
話時話開頭以為8S勁食電   點知又爬又飛玩足兩粒 用唔曬2set 8S  5200 mah大陸雞電  頭1 SET 3.8停   第二SET 4.0X 就已經兩粒鐘 要番龜

ozone 發表於 2017-2-24 23:38:00 | 顯示全部樓層
好似大嶼山逸東邨
 樓主| ococ 發表於 2017-2-24 23:43:10 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2017-2-24 23:38
好似大嶼山逸東邨

眼利
全港最窮屋村
chungms1139 發表於 2017-2-25 19:07:12 | 顯示全部樓層
去塘福村草地球场玩,玩牛屎阵
 樓主| ococ 發表於 2017-2-25 20:22:20 | 顯示全部樓層
chungms1139 發表於 2017-2-25 19:07
去塘福村草地球场玩,玩牛屎阵

正喎 正有此意 不過咁大架車 怕唔比上巴士
80KM時速 衝牛屎 有得腍
玩完落沙灘再衝過 我記得有出租屋有水喉可以洗埋車
chungms1139 發表於 2017-2-26 10:04:20 | 顯示全部樓層
小朋友係無人的球場、草場點玩點飛都可以,但有人行過的地方就盡量唔好,架車成 20磅重,萬一高速撞到人的話,後果可以好嚴重。
 樓主| ococ 發表於 2017-2-26 15:59:40 | 顯示全部樓層
話時話 依家D Lipo 係咪放到3.8W 就要停
唔係好快會發脹 定只係以訛傳訛
又係咪玩車前先好差電 隔晚差定 又話會快死
5C充電會爆D 又係唔係真
 樓主| ococ 發表於 2017-2-26 16:36:36 | 顯示全部樓層
chungms1139 發表於 2017-2-26 10:04
小朋友係無人的球場、草場點玩點飛都可以,但有人行過的地方就盡量唔好,架車成 20磅重,萬一高速撞到人的 ...

唔好話大車 有人D公園 1比14都唔快得
LC racing 架車仔 行3s 高速撞中 狗都斷腳
chungms1139 發表於 2017-2-26 17:37:12 | 顯示全部樓層
用D 平價電粗玩就唔使埋佢漲唔漲,通常 1C 放電到 3.5V 都唔會漲
 樓主| ococ 發表於 2017-2-26 18:10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

1C放電 玩車好難做到如我架8SC 用5200mah 30c放電先 岩岩好比個150A
電變用
chungms1139 發表於 2017-2-26 20:08:29 | 顯示全部樓層
ococ 發表於 2017-2-26 18:10
1C放電 玩車好難做到如我架8SC 用5200mah 30c放電先 岩岩好比個150A
電變用

白豬
 樓主| ococ 發表於 2017-2-26 20:54:18 | 顯示全部樓層

廿幾年前老豆買架不知名2WD越野車比我就係用白豬
當年用8.4V電 已經覺得好快
廿年後 到我個仔  玩車行8S 6S電都話慢   
話船過癮D 夠速度感
965 發表於 2017-2-27 01:09:07 | 顯示全部樓層
Set 吾好玩低過3.2/3.3V la....

Depends the lipo, 一般四 4-5Amp 义都 OK gei....

冇感 system 用來爬就比較吾夠缐性...
 樓主| ococ 發表於 2017-2-27 01:22:13 | 顯示全部樓層
965 發表於 2017-2-27 01:09
Set 吾好玩低過3.2/3.3V la....

Depends the lipo, 一般四 4-5Amp 义都 OK gei....

3.2 3.3 咁低?
3.6 D人已經話傷電 係唔係大迷信?
其實大品牌電廠 有冇講過最低去到幾多
4-5A 充 1C都未有   我最少都2C去 唔係天黑都未充好 10SET 電
965 發表於 2017-2-27 01:32:23 | 顯示全部樓層

話 3.3v, 行緊果陣,有3.6/3.7 一比油都 都 drop 到 3.3 ga la....
大牌既電就 stable d, 义足 4.2, 比大油都吾會點 drop voltage..

1 C 义就安全 d, 可以買部一义四,或者買多幾部义機,而家 Lipo 平,但要掉果陣又麻煩...
 樓主| ococ 發表於 2017-2-27 12:36:54 | 顯示全部樓層
即是玩到最盡3.7 3.6要停  
我本身有20A差機了 亦有1開4 就算1開4 差得多電 都要預2粒鐘
亦都淘左個大陸平衡放電器 雖然平但放電勁快 同好平衡 放到3.8做儲存
chungms1139 發表於 2017-2-27 23:50:29 | 顯示全部樓層
我整電果時放到 2.75V,不過係用 1A 放
chungms1139 發表於 2017-2-27 23:53:38 | 顯示全部樓層

土砲 32A 火牛

<32A 土砲火牛連結>  :lol:lol
chungms1139 發表於 2017-2-27 23:55:33 | 顯示全部樓層

今日塘福草地無也牛屎 , 地面都算平,當然有起伏先過癮

樓主| ococ 發表於 2017-2-28 00:05:40 | 顯示全部樓層
chungms1139 發表於 2017-2-27 23:55
今日塘福草地無也牛屎  , 地面都算平,當然有起伏先過癮

有牛屎先激  大嶼山有冇大爛地可以飛車 起碼有小小起伏有小山丘先好玩