RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9643|回復: 17
收起左側

[玩家分享] 真系好迷你^^

樓主| RC881 發表於 2017-2-27 13:49:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
充電速度都幾理想 , $230 性價比唔錯
leeho888 發表於 2017-2-27 14:54:13 來自手機 | 顯示全部樓層
甘細部嘅
 樓主| RC881 發表於 2017-2-27 16:45:04 | 顯示全部樓層

機面面積大約好似身分證/八達通咁上下尺寸
FlashZERO111804 發表於 2017-2-27 19:01:22 | 顯示全部樓層
made in china? safe?
 樓主| RC881 發表於 2017-2-27 20:53:40 | 顯示全部樓層

無需太擔心
Hobbywing都系made in china , 幾好呀
DJI Phantom一樣made in china , 好多人玩,中國製造不一定=危險!
反而在香港通街都系非原居民,即是產地來源是中國,即使佢系香港出世,佢父/母都系大陸出世,一樣系made in china/come from china , 咁你話我出街safe 吾safe ?
ozone 發表於 2017-2-27 21:57:58 | 顯示全部樓層

呢個牌子好,  SC-608 玩油用义接收電,正,方便帶,   SC-620 有USB port 5V/2.1A 呢部更好,   Q6 Plus 係最近期產品.
介面有繁及簡體中文,英文及日文, 如果二部差機同欵可用選擇軟體分享功能加一條線更新(不用電腦), 扺用, 要一定要更新Firmware 好重要, 及可能有新增新功能.
直至今日最新Firmware update 係以及下: http://www.isdt.co/download
及要買一個 ISDT scLinker 接頭跟加一條線用作更新 Firmware 大約HK$30-40:http://www.isdt.co/sclinker.html
SC-608 V2.1.0.7 firmware
SC-620 V2.1.0.8 firmware
Q6 Plus V2.1.0.13 firmware

isdt model comparison.jpg
isdt scLinker.jpg
 樓主| RC881 發表於 2017-2-27 22:00:26 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2017-2-27 21:57
呢個牌子好,  SC-608 玩油用义接收電,正,方便帶,   SC-620 呢部更好,   Q6 Plus 係最近期產品.
介面有繁及 ...

多謝師兄詳盡資料
gos 發表於 2017-2-27 22:23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
呢位flashzero師兄都好搞笑,你家裡都有部份電器也是made in china, 玩車鋰電又係made  in china, 有冇爆炸呢?正一井底蛙
fbs 發表於 2017-2-28 16:38:34 來自手機 | 顯示全部樓層
咁又吾好咁激,其實好多人手上嘅iphone,samsung等手機都係made in China。
FlashZERO111804 發表於 2017-3-2 21:56:01 | 顯示全部樓層
RC881 發表於 2017-2-27 20:53
無需太擔心
Hobbywing都系made in china , 幾好呀
DJI Phantom一樣made in china , 好多人玩,中國製 ...

i agree with the last two sentences bro

樓主| RC881 發表於 2017-3-3 19:56:12 | 顯示全部樓層
FlashZERO111804 發表於 2017-3-2 21:56
i agree with the last two sentences bro

Really! haha
FlashZERO111804 發表於 2017-3-4 19:12:54 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2017-2-27 22:23
呢位flashzero師兄都好搞笑,你家裡都有部份電器也是made in china, 玩車鋰電又係made  in china, 有冇爆炸 ...

sorry
joeechiu 發表於 2017-3-4 22:15:58 | 顯示全部樓層
C hing在那有得買?
 樓主| RC881 發表於 2017-3-4 22:26:38 | 顯示全部樓層
joeechiu 發表於 2017-3-4 22:15
C hing在那有得買?

淘宝
no_id 發表於 2017-3-10 02:33:42 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2017-2-27 21:57
呢個牌子好,  SC-608 玩油用义接收電,正,方便帶,   SC-620 有USB port 5V/2.1A 呢部更好,   Q6 Plus 係最近 ...

CHING.. 請問點解一定要更新FIRMWARE呀?.. 我用緊Q6.. 但係未買線..

ozone 發表於 2017-3-10 07:17:12 | 顯示全部樓層

bug fix, 識貨用 HP 1U  server 牛
ozone 發表於 2017-5-2 09:15:17 | 顯示全部樓層
no_id 發表於 2017-3-9 10:33
CHING.. 請問點解一定要更新FIRMWARE呀?.. 我用緊Q6.. 但係未買線..

ISDT 呢間公司幾新.

原因一定要更新 ISDT Charger firmware, 早期跟 ISDT 充電器 firmware 每當充鋰電時,平衡充電效能不穩定. (現時要更新就沒有問題, 參考 Firmwire version 版本  http://www.isdt.co/download

如果其他品牌充電器,沒有Firmware 更新, 就只有信 QC 測試批次.

最後解釋 firmware 用一個例子:
iphone 為例 Apple 少 firmare 更新, 但用 OS 更新, Apple 免費拍片App {Clips}  就要更新 iOS 10.3 版本就可以玩得到.

Andorid phone / Samsung / LG 為例 更新,  就更新操作系統加上一些特別功能等等.  參考 https://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history
no_id 發表於 2017-5-2 09:53:45 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2017-5-2 09:15
ISDT 呢間公司幾新.

原因一定要更新 ISDT Charger firmware, 早期跟 ISDT 充電器 firmware 每當充鋰電時 ...

唔該CHING.. 咁我都快啲買返條線先.. O左一排覺得部機真係唔錯..