RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10532|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Walkera Rodeo 110 Sbus Receiver

樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-22 23:39:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問ching 們怎樣setup Sbus external receiver, 我用Futaba 8J控,是否要系F3 controller 轉setup..
我插了sbus rx , 但隻机長响……thanks
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-24 17:15:24 | 只看該作者
我所知用唔同制式既接收機係需要係Cleanflight等軟件更改設定
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-24 17:16:51 | 只看該作者
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-24 17:15
我所知用唔同制式既接收機係需要係Cleanflight等軟件更改設定

長响有機會係個飛控根本認唔到隻接收
 樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-25 11:30:25 | 只看該作者
已經在Cleanflight 改設定Sbus 及Serial Port, 但仍然長響, 沒有接通!
唔通S-FHSS 跟Walkera 不能共用

香港真系很少支援服務, 有務CHING 識D朋友或RC收費 店幫人設定...?
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-26 01:28:01 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-25 11:30
已經在Cleanflight 改設定Sbus 及Serial Port, 但仍然長響, 沒有接通!
唔通S-FHSS 跟Walkera 不能共用: ...

丫 無諗到係品牌機添 咁通用性就真係要搵代理問清楚
香港應該有代理
kinkin8888 發表於 2017-3-27 00:30:42 | 只看該作者

不通用......Only DEVO 7   DEVO 10
Salto de frecuencia DSSS de 2.4 GHz

要換收............

登錄/註冊後可看大圖

kinkin8888 發表於 2017-3-27 00:38:47 | 只看該作者
Futaba 8J   
T14SG T18SZ T8J四軸飛行器SBUS穿越機FUTABA接收機T6J遙控器T10J

登錄/註冊後可看大圖

樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-27 13:21:32 | 只看該作者
Ching 我已安裝了,external 接收,是S~FHSS,但仍沒有接通FLIGHT Controller.
lschun 發表於 2017-3-29 23:06:28 | 只看該作者

你有無裝CLEANFLIGHT 入去睇下個控SET成點?
我用PPM 都攪左一陣先ARM到
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 00:36:48 | 只看該作者
lschun 發表於 2017-3-29 23:06
你有無裝CLEANFLIGHT 入去睇下個控SET成點?
我用PPM 都攪左一陣先ARM到

我覺得用AUX1黎ARM會方便D
師兄用Airmode? 見一ARM即轉

我記得油門最小值要係 1000-1096 中值 1520(PPM) 最大值  1944-1999 (咁樣就咩制式都無問題)
咁樣先解到,同埋控個Travel 可以放大個Throttle
 樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-30 10:08:18 | 只看該作者
Ching 我只是入cleanflight 加了Serial Port 及 選擇Serial RX 及Sbus.

我是新手,其實ARM 的用途是什麼?謝謝!
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 17:09:50 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-30 10:08
Ching 我只是入cleanflight 加了Serial Port 及 選擇Serial RX 及Sbus.

我是新手,其實ARM 的用途是什麼? ...

ARM = 解油門鎖,係安全設定
係防止玩家唔覺意推高左油門杆而令到馬達轉動
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 17:12:33 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-27 13:21
Ching 我已安裝了,external 接收,是S~FHSS,但仍沒有接通FLIGHT Controller.

你意思係你個飛控仲未認到個接收機?
 樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-30 18:18:41 | 只看該作者
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 17:12
你意思係你個飛控仲未認到個接收機?

插了電池,隻机仍然長響,應該飛控和sbus 接收對唔到! 遙控和接收,就綠燈没問題!

我見到有d 師兄話要用sbus inverter cable 轉sbus rx 迅號,而家等陶宝寄來試!

lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 21:47:09 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-30 18:18
插了電池,隻机仍然長響,應該飛控和sbus 接收對唔到! 遙控和接收,就綠燈没問題!

我見到有d 師兄話要 ...

F3飛控長響唔係代表認唔到接收機?我一開始砌個陣,飛控認唔到接收機係會間段咁BB叫

樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-30 22:14:13 | 只看該作者
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 21:47
F3飛控長響唔係代表認唔到接收機?我一開始砌個陣,飛控認唔到接收機係會間段咁BB叫

...

我再試下Clean Flight setting, 不過我都問左有位CHING, 荃豐中心有間店幫我睇... 唔該曬大家的幫忙!!
lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-30 22:46:53 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-30 22:14
我再試下Clean Flight setting, 不過我都問左有位CHING, 荃豐中心有間店幫我睇... 唔該曬大家的幫忙!!:ha ...

我問了朋友
長響是飛控沒有正確地接上分電板.

樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-30 23:08:00 | 只看該作者
等我收到 Sbus Inverter Cable,用sbus inverter cable再試, 有消息再告知..Thanks。
 樓主| wingscreamer 發表於 2017-3-31 09:05:34 | 只看該作者
Walkera 的回覆:
你好,你手中的这台Rodeo 110单机,生产于2016-12-30批次(2017年以前的) 暂无SBUS此功能,仅支持PPM信号功能。Rodeo 110 的SBUS功能正式开启时间为2017年1月10号以后生产批次的产品。

你若要实现使用其他品牌遥控器方法:
方法1:改用PPM信号类型接收器,然后已在F3 飛控用Clean Flight 軟件設定PPM連接外間接收器;
然后参考此视频教程链接:http://v.youku.com/v_show/id_XMjUwMzI0MDE0MA==.html

方法2: 更换订购Rodeo 1102017款 最新电源版配件:Rodeo 110-Z-15(此电源板 支持SBUS功能)

lamlawrence3c3c 發表於 2017-3-31 13:42:06 | 只看該作者
wingscreamer 發表於 2017-3-31 09:05
Walkera 的回覆:
你好,你手中的这台Rodeo 110单机,生产于2016-12-30批次(2017年以前的) 暂无SBUS此功 ...

原來是這樣,那你買一個PPM接收機就可以解決了