RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kelvin1012
收起左側

如果想買VBC FF17請三思

19R 發表於 2017-4-7 12:45:01 | 顯示全部樓層
kelvin1012 發表於 2017-4-7 10:52
無所謂啦,就當我使用不當,可能FF17真係一架好車只係小弟唔識玩,不過如要我再次買VBC既出品就免了,在我 ...

場地專用, 獨市
入場好車, 不入場掃車

樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-7 13:01:34 來自手機 | 顯示全部樓層
19R 發表於 2017-4-7 12:45
場地專用, 獨市
入場好車, 不入場掃車

但有師兄話入場都掃喎
19R 發表於 2017-4-7 13:08:51 | 顯示全部樓層
kelvin1012 發表於 2017-4-7 13:01
但有師兄話入場都掃喎

場地的都十分專業, 不會爛, 不會掃
一般大量玩家, 沒有其麼代表性

樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-7 13:28:22 來自手機 | 顯示全部樓層
19R 發表於 2017-4-7 13:08
場地的都十分專業, 不會爛, 不會掃一般大量玩家, 沒有其麼代表性

小弟不才,師兄想表達甚麼?換言之入場唔會爛飛街就會爛?但這架FF17我飛街又爛有師兄入場又爛果然係一架好既擺設車唔係搖控車
Tam 發表於 2017-4-7 20:33:07 來自手機 | 顯示全部樓層
磨損好平均, 唔似kick 石掃齒, 應該這批料有問題, 不是7075料, 齒輪加硬又出問題
Tam 發表於 2017-4-7 20:36:22 來自手機 | 顯示全部樓層
VBC 應正視問題, 回收更换問題件, 唔做野, 以後無人再玩vbc
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-7 23:08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-4-7 20:36
VBC 應正視問題, 回收更换問題件, 唔做野, 以後無人再玩vbc

已經出e-mail比佢哋,佢哋話我開Turbo玩同個齒比唔啱所以做成咁,佢哋話用Turbo只可以用5點幾齒比無Turbo就用6點幾喎
19R 發表於 2017-4-11 13:46:21 | 顯示全部樓層
kelvin1012 發表於 2017-4-7 23:08
已經出e-mail比佢哋,佢哋話我開Turbo玩同個齒比唔啱所以做成咁,佢哋話用Turbo只可以用5點幾齒比無Turbo ...

三思
gos 發表於 2017-4-11 23:38:09 來自手機 | 顯示全部樓層
点解無turbo用個齒比會比用turbo的仲要大?唔係好明
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-12 07:22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
kelvin1012 發表於 2017-4-5 13:56
我之前用齒比6.39現在照佢所講改5.45開turbo 試試有無改善

除非我睇錯佢哋係咁寫
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-12 07:30:19 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2017-4-11 23:38
点解無turbo用個齒比會比用turbo的仲要大?唔係好明

可能我英文唔好所以睇錯
EdW 發表於 2017-4-12 16:55:59 來自手機 | 顯示全部樓層
如果13.5 blinky, 齒比應該要行3.0至3.6左右
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-13 09:02:45 來自手機 | 顯示全部樓層
EdW 發表於 2017-4-12 16:55
如果13.5 blinky, 齒比應該要行3.0至3.6左右

咁大減同摩打齒咪差不多一樣大?
NTK 發表於 2017-4-13 10:24:39 | 顯示全部樓層
kelvin1012 發表於 2017-4-13 09:02
咁大減同摩打齒咪差不多一樣大?

FF17 可以用78/60, 你用Flow X 玩冰奇仲正.
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-13 14:16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
NTK 發表於 2017-4-13 10:24
FF17 可以用78/60, 你用Flow X 玩冰奇仲正.

師兄咩叫冰奇
NTK 發表於 2017-4-13 14:35:47 | 顯示全部樓層

Zero timing
 樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-13 16:50:16 | 顯示全部樓層

IC THANK YOU
tc3driver 發表於 2017-4-13 22:05:08 | 顯示全部樓層
可考慮改裝成FF12, 以下零件FF12和FF17都相同
Center Drive Shaft Set B-02-VBC-2017
FFTwelve Motor Mount B-02-VBC-2029
FFTwelve Front Gear Box (A) B-02-VBC-2023
FFTwelve Front Gear Box (B) B-02-VBC-2024

https://www.vbcracing.com/collections/ff17-parts?page=3
https://www.vbcracing.com/collections/fftwelve-parts?page=3
只要訂番中間16T Pulley,Belt tensioner, 皮帶, 差速(39T) 就可改成FF12

樓主| kelvin1012 發表於 2017-4-14 01:13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2017-4-13 22:05
可考慮改裝成FF12, 以下零件FF12和FF17都相同
Center Drive Shaft Set B-02-VBC-2017
FFTwelve Motor Mount ...

咁煩惱咁不如買過架MTS,比錢改唔係問訂貨先係重點
tc3driver 發表於 2017-4-14 07:32:56 來自手機 | 顯示全部樓層

咁都係,人地MTS 13/F齊件有貨,VBC仲要訂仲要等,但改左佢總好過屋企多件擺設啦