RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5906|回復: 17
收起左側

引擎問題

樓主| 0315 發表於 2017-4-21 18:08:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
近日買咗架 1/8油車來玩 買回來第二日 就事玩全正常冇問題
今日中午在玩 點知玩唔到 著到引擎 一俾油就死火( 我冇調教過任何設定)
岩岩唔忿氣 喺屋企研究是什麼問題點知又正常冇問題
點解會咁既?唔通油車要睇天氣玩?
仲有 死氣喉 噴返唔少油出嚟 正唔正常?28級引擎
C.HEMOSS 發表於 2017-4-21 21:18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
開大小小風門試試
ckcgary 發表於 2017-4-22 03:53:54 來自手機 | 顯示全部樓層

玩油車係要睇天氣去調溫針,微調而唔係大改。比油死火又多油噴出,太富油,少少少少咁收大油針再慢慢試。
 樓主| 0315 發表於 2017-4-22 07:01:14 | 顯示全部樓層
C.HEMOSS 發表於 2017-4-21 21:18
開大小小風門試試

請問 風門是那個位置?
 樓主| 0315 發表於 2017-4-22 07:05:10 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2017-4-22 03:53
玩油車係要睇天氣去調溫針,微調而唔係大改。比油死火又多油噴出,太富油,少少少少咁收大油針再慢慢試。
...

請問溫計是甚麼?噴得多油姐係主油計開得太大?
kreta 發表於 2017-4-22 11:29:37 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2017-4-22 07:05
請問溫計是甚麼?噴得多油姐係主油計開得太大?

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-137088-1-8.html

rave1010hk 發表於 2017-4-27 02:49:52 | 顯示全部樓層
1. 首先你有冇Run-in好部機?
2. 如果一卑油死火,收橫油針半圈。
3. 你用緊乜嘢油?
 樓主| 0315 發表於 2017-5-25 20:32:48 | 顯示全部樓層
謝謝師兄們 現在又有別的問題了
開頭覺得車有點慢我調教了一下油針車了快了
但是 一缸油只玩約10-15分鐘正常嗎?
 樓主| 0315 發表於 2017-5-25 20:35:06 | 顯示全部樓層
rave1010hk 發表於 2017-4-27 02:49
1. 首先你有冇Run-in好部機?
2. 如果一卑油死火,收橫油針半圈。
3. 你用緊乜嘢油?

其實我不知怎樣才是調教好
一俾油死火一時時 有時會有時又唔會
用30%油
謝謝師兄
shanfung700 發表於 2017-5-25 20:56:49 來自手機 | 顯示全部樓層
你先跟翻説明書將大細油針及氣門調翻原廠設定。檢查火嘴正常後,如常打油入副偈試着一兩幾下,如打一兩下打不着,用支控調大小小個入氣門再試。仲打唔着,就要拆火嘴測下副偈入面有無浸曬油,有就先將偈入面太多嘅油打曬出來
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
清油後收翻火嘴,還原入氣到原廠設定,先收六份一圈大油針再試,撻偈時,俾個朋友同時逐下逐下俾油。重複做幾次睇下情況再大家研究
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
補充,如果你用電撻就分幾次,每次按4,5秒撻偈。如用手拉就每次拉十下八下就夠。唔得就唔好勉強搏命撻,好傷隻雞比
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
副副偈都唔同特性,講真要用心去試去調,不過如何調都好,自己要每次試都有個固定步驟,唔好次次都唔同做法,自己會好亂,亦好難找到問題所在
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:28:45 來自手機 | 顯示全部樓層
講漏,每次撻車,最好用座托起架車四隻腳離地!仲有打得著偈,就好快踩幾下油,每下半雞至大半雞便可。如跟上有進展,再講下你個情況再硏究
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:44:57 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我自己玩,先確保易着唔死火先!落地行熱副偈,要確保偈溫合適及穩定,先再決定收針多小。一般溫偈後,初段我會keep副偈80-90度,避免過100。真係玩到好穩定先視乎情況收針去爆下。我自己放下狗玩下,無鬥車,所以盡量保持副偈襟玩為大前題
 樓主| 0315 發表於 2017-5-26 10:59:51 | 顯示全部樓層
shanfung700 發表於 2017-5-25 21:44
其實我自己玩,先確保易着唔死火先!落地行熱副偈,要確保偈溫合適及穩定,先再決定收針多小。一般溫偈後, ...

咁高學問 真係學到我一頭煙 謝謝指教
咁師兄一缸油大約玩到幾耐?
shanfung700 發表於 2017-5-26 20:26:09 來自手機 | 顯示全部樓層
2,3個字
rave1010hk 發表於 2017-6-1 00:47:05 | 顯示全部樓層
0315 發表於 2017-5-26 10:59
咁高學問 真係學到我一頭煙 謝謝指教
咁師兄一缸油大約玩到幾耐?

到底你有冇完全Run-in好部引擎?