RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3367|回復: 7
收起左側

平衡差機,串聯和併聯的問題

樓主| jackso 發表於 2017-5-27 14:49:01 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好似BC168為例,明明只有平衡頭輸出,點解說道書Default bal charge3.8v, 而normal充先default 4.2v. 何解?
請問各位,點解一個專用平衡充,又會有不同mode, 充電或平衡充?
推論,是否先平衡充,當每組電平衡左之後再用充電可以快d,又唔怕過壓?
 樓主| jackso 發表於 2017-5-27 14:53:10 來自手機 | 顯示全部樓層
BC168 可以6s 分3個2s, 理論上是串聯 !其實佢設計每cell電充電,咁其實係唔係唔同容量都得?
 樓主| jackso 發表於 2017-5-27 14:59:50 來自手機 | 顯示全部樓層
因為佢唔同其他charger設計,用主線充電和平衡頭做balance!根本佢直接用平衡頭差,當然佢要解決有cell電共同正負極的問題!另一例子,CB68 PLUS,說明書話建議用輪流充方法去充電,咁佢8個頭,實情係獨立定單出,分別只是一次插8粒?
james9999 發表於 2017-6-12 01:41:28 來自手機 | 顯示全部樓層
jackso 發表於 2017-5-27 14:59
因為佢唔同其他charger設計,用主線充電和平衡頭做balance!根本佢直接用平衡頭差,當然佢要解決有cell電共 ...

8個插頭是排隊充電,好方便
mojo8888 發表於 2017-6-12 11:26:24 | 顯示全部樓層
用UNA9差機, 真正平衡充; 主電源線不會使用
 樓主| jackso 發表於 2017-6-12 14:57:00 | 顯示全部樓層
james9999 發表於 2017-6-12 01:41
8個插頭是排隊充電,好方便

可否一早set定 port1, port2, 唔同電流输出?

james9999 發表於 2017-6-15 03:31:43 來自手機 | 顯示全部樓層
不可以
james9999 發表於 2017-6-15 03:34:01 來自手機 | 顯示全部樓層
CB68PLUS最大只用6A充電