RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6692|回復: 9
收起左側

新手問題: Servo轉向角度不足

樓主| Eric_116 發表於 2017-6-14 14:05:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Hi 各位C兄,

我最近同另1位C兄收咗部Tamiya Hilux High Lift, 因為原裝 Servo S3003唔多夠轉, 所以換咗Sanwa Servo, 但換咗後發現新Servo轉向角度不足(連90度都焦無), 請問各位C兄有咩辦法。Thx

Tamiya Hilux High Lift
MFC-02 kit
Futaba T4YWD-2.4控

goodwind 發表於 2017-6-14 17:47:44 | 顯示全部樓層

S3003 係 60度 , 一般會夠用,  唔知你 sanwa 咩型號, 但大多數車用 servo 都係 60度.  轉向連桿會放大少少 因此前輪可以多過 60度.

建議 check 下係咪遙控器設定問題, 例如係咪set  end point 早咗.

RCWS 發表於 2017-6-15 10:54:58 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-6-14 17:47
S3003 係 60度 , 一般會夠用,  唔知你 sanwa 咩型號, 但大多數車用 servo 都係 60度.  轉向連桿會放大少少  ...

4YWD沒有end point 可調.

樓主| Eric_116 發表於 2017-6-20 16:07:45 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-6-14 17:47
S3003 係 60度 , 一般會夠用,  唔知你 sanwa 咩型號, 但大多數車用 servo 都係 60度.  轉向連桿會放大少少  ...

Hi C兄,

Sanwa servo係HVS-702, 個Servo明明可以轉大d個角度但一用搖控就臨轉得好少角度, 真係個搖控既問題? 但Futaba T4YWD-2.4控又揾唔到點set end point, 請指教

Thx
 樓主| Eric_116 發表於 2017-6-20 16:12:15 | 顯示全部樓層
RCWS 發表於 2017-6-15 10:54
4YWD沒有end point 可調.

Hi C兄,

請問係咪需要換控先解決到? 因為有套MFC-02燈如果要換控(可以set end point)請問有咩選擇?

Thx
goodwind 發表於 2017-6-21 16:14:50 | 顯示全部樓層
Eric_116 發表於 2017-6-20 16:07
Hi C兄,

Sanwa servo係HVS-702, 個Servo明明可以轉大d個角度但一用搖控就臨轉得好少角度, 真 ...

呢個 servo 好似都係 60 度. 得 8.5kgcm 用喺爬車度仲未必夠力.  另一位 c hing 話你個控無得 set  end point ,不如換第二個 servo 試吓.
 樓主| Eric_116 發表於 2017-6-21 16:41:56 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-6-21 16:14
呢個 servo 好似都係 60 度. 得 8.5kgcm 用喺爬車度仲未必夠力.  另一位 c hing 話你個控無得 set  end po ...

Hi C兄,

買哩個Servo時果位老細話因為有套MFC-02如果用d大扭力Servo會燒所以介紹我買HVS-702 Servo
另外個Servo唔著控時用手扭係可以轉到大d個角度但一用搖控就轉得好少角度, 是否真係個搖控既問題?  請指教

Thx
goodwind 發表於 2017-7-12 12:31:26 | 顯示全部樓層
試下搵第二架車試下個控 睇下係咪控嘅問題.
 樓主| Eric_116 發表於 2017-7-20 15:34:05 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-7-12 12:31
試下搵第二架車試下個控 睇下係咪控嘅問題.

已經換咗控,唔該C兄
cyhohk1 發表於 2017-11-21 15:30:53 | 顯示全部樓層
請問怎可發圖片?相片地址是什麼東西?我用9kg 金屬齒,只換了闊呔,鎖定后輪轉向,草地上夠轉喎