RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7509|回復: 18
收起左側

[技術問題] JV esc setting HW 3.1V 120a 4.5T

樓主| Uboyo2627 發表於 2017-8-13 16:51:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
JV 場 esc 應該用咩setting
用緊HW 3.1V 120a, teamwave 4.5T

感激
vr2vpg 發表於 2017-8-13 22:45:17 來自手機 | 顯示全部樓層
請問一下, 有師兄用過4s 電去玩這款es c 嗎? 另外, 說明書上說用3s 電去玩, 要換把12v  cooking fan, 對吧?! 我新手, 覺師兄指點一下
df03driver 發表於 2017-8-14 01:42:57 | 顯示全部樓層
4.5T很難控制,我唸將所有動力SET到最低
pazuwk 發表於 2017-8-14 17:18:58 | 顯示全部樓層
vr2vpg 發表於 2017-8-13 22:45
請問一下, 有師兄用過4s 電去玩這款es c 嗎? 另外, 說明書上說用3s 電去玩, 要換把12v  cooking fan,  ...

我玩10.5T  用2S 電...個電變都去到8X度....就算比佢用到3S....你估下會去到幾熱.....個電變唔燒先講....就算換風扇作用都唔大....
一係你冬天先試.....
andyleung_2003 發表於 2017-8-14 21:10:05 | 顯示全部樓層
請問一下, 有師兄用過4s 電去玩這款es c 嗎? 另外, 說明書上說用3s 電去玩, 要換把12v  cooking fan,  ...

用到3 cell 電玩,其實用意係邊?
車仔明 發表於 2017-8-14 21:17:47 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2017-8-14 21:10
用到3 cell 電玩,其實用意係邊?

系囉 , 正常都系玩2 cell 啦 , 玩3 cell 的師兄系咩用意呢?
可能玩2 cell無辦法夠人快 , 所以要玩3 cell 掛
其實2 cell 同 3 cell 在動力上相差幾多呢?

vr2vpg 發表於 2017-8-15 00:25:15 來自手機 | 顯示全部樓層
是不是這樣算呢? 如果摩打是 5500kv, 7.4V電電去玩, 便是5500x7.4 大約=40000轉。 3s 11v  電便大約是60000轉。 多了30%吧!? 當然前提是電量要夠吧。 是這樣嗎?
brianych 發表於 2017-8-15 08:22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

HW v3.1 最多用到3S電,如果玩4.5T 基本上2S 已經好快,唔洗用3s玩。
chui 發表於 2017-8-15 08:29:11 | 顯示全部樓層
見啲留言9屎到呢!,你都係唔好去jv玩喇,日日都係果幾個撚樣十幾排電玩撚晒,對新手又冇禮貌,正垃圾。
pazuwk 發表於 2017-8-15 12:08:50 | 顯示全部樓層
chui 發表於 2017-8-15 08:29
見啲留言9屎到呢!,你都係唔好去jv玩喇,日日都係果幾個撚樣十幾排電玩撚晒,對新手又冇禮貌,正垃圾。 ...

我今年6月先加入onroad行列...只係JV玩開....星期一至五都有去....D師兄好好人呀...有問有答...重有主動教我set車....
有時會對唔守規則(例如唔跟路線亂行...蛇行...)既玩家有怨言(包括我)...但都未見過冇禮貌既情況....

D留言9唔9屎見人見至...我就唔覺啦...幫唔幫到樓主等樓主判斷....
pazuwk 發表於 2017-8-15 12:14:01 | 顯示全部樓層
vr2vpg 發表於 2017-8-15 00:25
是不是這樣算呢? 如果摩打是 5500kv, 7.4V電電去玩, 便是5500x7.4 大約=40000轉。 3s 11v  電便大約是600 ...

唔係咁計....
P = VI
V = IR
所以 P = V^2 / R
當V增加1.5倍...動力會大 2.25倍...
當然車快左阻力又大左...但估計可以快75%以上....
但直路又唔夠長...轉灣又唔可以快...加速太快又會甩尾....實際上有幾大幫助呢???????
不過肯定係電變一定要升級....
pazuwk 發表於 2017-8-15 12:15:40 | 顯示全部樓層
不過大家都係對番題啦...
我用10.5T 所以我既setting冇參考價值...
而且我都係新人....我都試緊唔同setting
vr2vpg 發表於 2017-8-15 16:04:40 來自手機 | 顯示全部樓層
對不起樓主, 我離題, sorry
rcoolman 發表於 2017-8-15 19:04:41 來自手機 | 顯示全部樓層
落去問玩緊果班,叫師兄幫你打打數據,每項用途唔識當場問下,好多師兄都好好人..
亂打亂撞打錯數據,會肥電,cut 機, 過熱,燒電變或 motor

dshek 發表於 2017-8-15 19:09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我都是有師兄幫set車,和分享setting買料,好好
TOTOTOTO 發表於 2017-8-15 22:50:15 | 顯示全部樓層
比較中的車都走得很快 ,但是都用17.5 T 行,是否同 gear ratio 有關,用 4.5 T Motor gear ratio 是否是 高少D 而 17.5 Motor 用 低齒比 ?
vincenthk052005 發表於 2017-8-16 00:19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Drag brake 10左右
Punch A 4
Punch B 5
Boost 6-10,睇自己揸車手法
Turbo 15-20.
Turbo increase Deg 18
Decrease Deg都係18
Delay 0.1/0.2
可以試試,不包岩揸,始終setting既野好多都係睇夾唔夾自己手指
 樓主| Uboyo2627 發表於 2017-8-16 11:08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Vincent ching thank you,  會set 黎試一試
chiuxxc 發表於 2017-8-16 21:19:15 | 顯示全部樓層
可以照vicent兄seting,drag brake就要試 大概10-20 不等視乎馬達特性,重磁的好像好盈笨的用8-10就夠而好盈v10 g2輕磁就10-20不等,一般4.5摩打在jv的最終齒比設定是7.9-8.2