RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6363|回復: 15
收起左側

[技術問題] 想找 RWD RR 平跑車

樓主| Classichead 發表於 2017-9-6 22:33:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想用Porsche殼,所以想找RR車。市面有 Tamiya M06 或 ABC goose, 但都是短陣(210,225mm),用不到RSR或GT3殼。有MTS, 3Racing 等,但都是Drift為主。請問各師兄知否有跑track (touring, FF)的RR?或是RR太oversteer,根本跑不了? 網上有教用DF03Ra(tamiya buggy底盤的rally版)。。。。還有一個選擇- F103GT,但理論上還是mid engine。

kevincat 發表於 2017-9-6 22:53:03 | 顯示全部樓層
YOKOMO YD-2 TC
Golfboy 發表於 2017-9-6 23:24:47 來自手機 | 顯示全部樓層
YD-2 TC 乜唔係 MR?
rk2 發表於 2017-9-7 15:37:39 | 顯示全部樓層
最接近可能是這個。也不是 RR 啊。
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=173583&highlight=warrior
只好用後置 2wd BUGGY, 裝平路呔跑 on road 了。80 年代,平地 buggy。
svsv 發表於 2017-9-10 20:43:08 | 顯示全部樓層
F103gt
JOHN2 發表於 2017-9-10 21:07:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Tamiya gt-01
khl27380 發表於 2017-9-10 22:34:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Tamiya M06
christofer 發表於 2017-9-12 12:41:45 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,我都好鍾意波子嘅 layout, 要玩得夠像真,車架方面可能只有M06 選擇,首先 wheelbase 變長陣237mm, 之後再搵四隻TL01手臂令架M06變190mm闊,解決左長同闊嘅問題之後,殼嘅話就只有TA01 短陣嘅 Porsche GT2合用。依家有啲難搵到淨殼。要玩得夠像真夠過癮,其實都有啲實際需要,因大部分重量都集中在後面,你要一套前窄後闊嘅呔去減輕 oversteer嘅問題,星星有一套,啱啱rc媽有得賣,不過唔知好唔好跑喇。
christofer 發表於 2017-9-12 12:48:40 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我有哂以上嘅嘢,不過一直怕個殼整得唔靚,所以所有野都無拎出黎玩過。個人覺得f103GT算係滿足到一部份嘅慾望。其實我仲想有一部係 RWD 但 front engine...  但呢類車架又只有 drift 車有, 最近磅可算係 XV01...  
baijinman 發表於 2017-9-12 13:29:03 來自手機 | 顯示全部樓層
M06 + HPI Porsche 車殻
KENNY110 發表於 2017-9-12 20:52:26 | 顯示全部樓層
兩年前整過一架只叫做行到下
https://www.youtube.com/watch?v= ... olh1hAJ9fj1YhgkmvXQ
 樓主| Classichead 發表於 2017-9-13 02:39:35 | 顯示全部樓層
YD-2TC 最接近,雖然嚴格來說是MR。
rk2 發表於 2017-9-13 10:57:28 | 顯示全部樓層
KENNY110 發表於 2017-9-12 20:52
https://www.youtube.com/watch?v= ... olh1hAJ9fj1YhgkmvXQ

部車好靚仔。都好跑得。
henryhenry 發表於 2017-9-14 23:40:17 | 顯示全部樓層
KENNY110 發表於 2017-9-12 20:52

整左幾錢呀,我都想砌部,新人吾識砌,邊到有得砌埋
epc_mem 發表於 2017-9-18 19:23:46 | 顯示全部樓層
M06. MR
 樓主| Classichead 發表於 2017-10-3 16:48:33 | 顯示全部樓層
cute,