RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8525|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] TA05 Ver II Hop Up 問題

樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-5 12:06:27 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟冇玩遙控車7 年,最近又玩返,等緊架TB Evo 7 其間想整返好架TA05 V2

問題係有咩Hop Up 係同TA05 / TA05 IFS 共用?
papachan 發表於 2017-10-5 12:28:16 來自手機 | 只看該作者
我試過金屬尾A 肶唔得
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-5 13:55:42 來自手機 | 只看該作者
牙差同spool 有咩選擇?
chacha 發表於 2017-10-5 14:05:13 | 只看該作者
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-5 16:05:46 來自手機 | 只看該作者
chacha 發表於 2017-10-5 14:05
經濟D,可以睇下呢度
http://www.rcmart.com/tamiya-ta05-ta05ifs-ta05-ver2-c-595_744_720.html
...

有睇,問題係TA05 / IFS / V2 所有parts 通用?
rk2 發表於 2017-10-5 17:03:39 | 只看該作者
其實 RCMART 產品內容是有寫的。例如 : Yeah Racing (#TB02-002BU) Alloy Rear Lower Arm (BU) For TA05 TA05R TA05M-Four TB02D TB02WRC。IFS 版本應不合用了。又例如: Yeah Racing (#TA05IFS-005BU) Aluminum Bearing C-Hub 4 Deg. (BU) for Tamiya TA05IFS,IFS 版本應合用的。
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-5 18:34:25 來自手機 | 只看該作者
rk2 發表於 2017-10-5 17:03
其實 RCMART 產品內容是有寫的。例如 : Yeah Racing (#TB02-002BU) Alloy Rear Lower Arm (BU) For TA05 T ...

所以V2 一律不合適?我記憶黑中IFS 同 V2 都吾同?
rk2 發表於 2017-10-6 14:16:32 | 只看該作者
唔洗憑記憶喎,去呢到睇下啦。
http://www.tamiya.com/english/rc/manuals.htm
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-11 03:04:01 來自手機 | 只看該作者
rk2 發表於 2017-10-6 14:16
唔洗憑記憶喎,去呢到睇下啦。
http://www.tamiya.com/english/rc/manuals.htm

其實都係吾清楚
rk2 發表於 2017-10-11 10:41:03 | 只看該作者
我睇番你最初的問題,是 “想整返好架TA05 V2 “ ,咁你買番TA05 V2 hop up 就可以了,不用理會什麼零件是 TA05 / TA05 IFS 共用問題。是這樣嗎?
Kevin8933 發表於 2017-10-11 17:32:36 來自手機 | 只看該作者
TA05同V2主要係大減齒摩打座,同底兜有分別,TA05前期型手腳唔啱V2用,但V2手腳可裝前期型,皮帶轆前期係16T,36T,V2係18T,37T,皮帶長短有分別,其它零件大部份係共用的
Kevin8933 發表於 2017-10-11 17:39:10 來自手機 | 只看該作者
另外中間轉向組 & K parts補強膠件不能共用
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-12 05:56:59 來自手機 | 只看該作者
Kevin8933 發表於 2017-10-11 17:32
TA05同V2主要係大減齒摩打座,同底兜有分別,TA05前期型手腳唔啱V2用,但V2手腳可裝前期型,皮帶轆前期係16T,36 ...

非常有用,多謝,另外想問3Racing set TA05 Carbon conversion kit 是否合 TA05 V2, 或者只合前期
Kevin8933 發表於 2017-10-13 00:22:16 | 只看該作者
shaunccxr 發表於 2017-10-12 05:56
非常有用,多謝,另外想問3Racing set TA05 Carbon conversion kit 是否合 TA05 V2, 或者只合前期 ...

可以,但佢呢套件本身係for前期型改的,所以頭泵把膠要用返前期果隻,大減齒座都可能要用返前期型
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-13 11:06:21 來自手機 | 只看該作者
Kevin8933 發表於 2017-10-13 00:22
可以,但佢呢套件本身係for前期型改的,所以頭泵把膠要用返前期果隻,大減齒座都可能要用返前期型 ...

即係motor Mount 要用吾係V2
Kevin8933 發表於 2017-10-13 13:57:40 | 只看該作者
shaunccxr 發表於 2017-10-13 11:06
即係motor Mount 要用吾係V2

Motor Mount套kit有跟,係裝大減齒&中皮帶轆個托,因前期同V2是不一樣的
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-13 15:40:04 來自手機 | 只看該作者
明白,但都可以用返V2/ifs rocker arm, V2 手腳
Kevin8933 發表於 2017-10-13 15:41:52 | 只看該作者
shaunccxr 發表於 2017-10-13 15:40
明白,但都可以用返V2/ifs rocker arm, V2 手腳

套kit好似有兩款,一款係可裝IFS
KENNY110 發表於 2017-10-13 21:05:07 | 只看該作者
自己對比吓!板係跟Kit摩打坐
 樓主| shaunccxr 發表於 2017-10-13 21:46:55 來自手機 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2017-10-13 21:05
自己對比吓!板係跟Kit摩打坐

師兄你carbon 底果部係V2?