RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13417|回復: 37
收起左側

YEAH RACING手提辣雞

樓主| AMAT 發表於 2018-5-20 01:36:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
細細支,好似幾正下喎~
夠唔夠熱真係唔知,但用12V時佢係講緊幾多火(WATT)先?會唔會扯死隻牛?

國內同款O野都賣到三百幾四百一支呢.....
會貴O的定平O的呢?

不過我最關心都係支辣雞咀有冇得換,因為用得咁上下O的電鍍甩咗上唔到錫,就要換雞咀。如果係冇士啤換到或好難搵,咁都幾大鑊。

32786594_1652552481446609_3939451502627651584_n.jpg 32760817_1652552381446619_7692100382037639168_n.jpg

Sneak peek of our upcoming High Powered Portable Soldering Iron! Comes with a flat bit soldering tip for maximum heat transfer when soldering motors.
Will come with two rebuild-able connectors for you to custom make a power cable!
Connects to your 12v power supply perfect for racers or crawlers!
Coming soon to www.yeahracing.com!

樂天熊仔 發表於 2018-5-20 12:23:21 | 顯示全部樓層
有無用過以前雙星7.2v嗰枝,嗰支真得
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-20 13:19:40 | 顯示全部樓層
樂天熊仔 發表於 2018-5-20 12:23
有無用過以前雙星7.2v嗰枝,嗰支真得

都緊聞過係好O野同好用。

呢支12V.....其實近年都少咗人用12V差電機,個個都用直插AC,廢事帶多隻牛。
所以呢支12V雞......似乎未必O岩個個用。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-20 13:20:47 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-5-20 16:29:15 | 顯示全部樓層
嘩!4舊幾,出街有幾河用呀,屋企用20蚊支都焊到摩打線。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-20 16:54:00 來自手機 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-5-20 16:29
嘩!4舊幾,出街有幾河用呀,屋企用20蚊支都焊到摩打線。

呢個都係架……哈哈

不過,我唔會買廿蚊支果啲。我用Hakko或Goot都接近一百銀一支。初初玩都諗住用cheap辣雞,最後都換晒做Hakko同Goot,根本就係差好遠,cheap辣雞用到火都嚟。

至於呢支三四百,因為有溫度控制同過過熱提示。焊電路板有時係有需要。

如果比賽用12V電源,咁佢細支啲又好收藏咁解。
ray2011 發表於 2018-5-21 06:51:07 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-20 13:20
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.38.1a11580dvBG2cM&id=520395847178&ns=1&abbucket=18#d ...

陶宝支5v雞都吾洗1百,重可以用奶媽电。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 09:40:13 | 顯示全部樓層
ray2011 發表於 2018-5-21 06:51
陶宝支5v雞都吾洗1百,重可以用奶媽电。

5V.......USB?
得果2A電,夾埋得個10W......辣到?
defcone 發表於 2018-5-21 10:40:16 | 顯示全部樓層
辣12AWG 麼打線: hold 2-3秒就辣到 (插 12V 火牛計)  
loman 發表於 2018-5-21 11:12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2018-5-21 10:40
辣12AWG 麼打線: hold 2-3秒就辣到 (插 12V 火牛計)

邊支?
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 11:49:58 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2018-5-21 10:40

你話呢支YEAH RACING?

defcone 發表於 2018-5-21 11:53:57 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-21 11:49
你話呢支YEAH RACING?

Yes 
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 12:00:39 | 顯示全部樓層

咁我又唔會話YEAH RACING果支唔得O既。

只係講緊12V火牛流唔流行.....

佢淘寶支跟火牛,你地果支跟唔跟先?
defcone 發表於 2018-5-21 12:27:39 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-21 12:00
咁我又唔會話YEAH RACING果支唔得O既。

只係講緊12V火牛流唔流行.....

唔跟, for racing 用好多人檯頭都會有12V 火牛. 我試樣板時, 24A 牛 10A 差電, 開住warmer 試.

會跟兩個頭比你自己整電源線.
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 13:03:34 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2018-5-21 12:27
唔跟, for racing 用好多人檯頭都會有12V 火牛. 我試樣板時, 24A 牛 10A 差電, 開住warmer 試.

會跟兩個 ...

因為我見近年好似少咗人買12V果O的差電機,買直接駁AC啲差機多,所以有呢個問題~^_^
loman 發表於 2018-5-21 16:49:25 來自手機 | 顯示全部樓層
12AWG線都溶到咁勁?我自己就要用到100W先焊得到
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 17:47:24 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2018-5-21 16:49
12AWG線都溶到咁勁?我自己就要用到100W先焊得到

100W太勁喇.......

正常用40-60W都已經夠用。

我屋企一支HAKKO一支GOOT都係咁上下RANGE,12AWG線一O的問題都冇。
loman 發表於 2018-5-21 17:50:40 | 顯示全部樓層
用100w 黎焊電變線位好快就熔, 唔夠火數怕焊得太耐影響電變
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-21 17:57:16 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2018-5-21 17:50
用100w 黎焊電變線位好快就熔, 唔夠火數怕焊得太耐影響電變

唔知好知你點解話焊太耐會影響......

但正常計,條線頭上咗錫,但電變銅頭位上咗錫,焊上去唔駛兩三秒。

太熱O既咀反而唔好,令啲錫變晒質,會變得好啞色,過度氧化。

ANYWAY,都係講下意見,你覺得OK便可。

但不建議買100W.....另,一般香港五金鋪亦都係唔會賣100W,因為香港係唔俾賣。
seasky 發表於 2018-8-28 13:53:45 | 顯示全部樓層
試下淘 T12雞丫