RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

georgej 發表於 2018-6-1 12:25:36 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 00:58
下星期啲電子O野到齊未?
我星期三有可能再嚟,到時一齊又再研究下~^_^

下星期三可以落地了,等你一齊研究
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 12:37:32 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2018-6-1 12:25
下星期三可以落地了,等你一齊研究

咁下星期三一齊玩~

似乎好多人架MG EVO都到咗,設定數據會更多~
georgej 發表於 2018-6-1 12:43:26 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 12:37
咁下星期三一齊玩~

似乎好多人架MG EVO都到咗,設定數據會更多~

星期三我準備定汽水等你
georgej 發表於 2018-6-1 12:45:07 | 顯示全部樓層
希望天氣吾好影響
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 12:48:42 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2018-6-1 12:45
希望天氣吾好影響

係,聽聞話會落雨,希望唔好~^_^
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 12:49:00 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2018-6-1 12:43
星期三我準備定汽水等你

多謝先~^_^
wingscreamer 發表於 2018-6-1 13:14:38 | 顯示全部樓層
師兄 facebook 有mg 車掃了牙,因波箱內齒pin槽有虚位(接大減軸果粒齒)! 你地沒問題吗?
georgej 發表於 2018-6-1 13:49:07 | 顯示全部樓層
wingscreamer 發表於 2018-6-1 13:14
師兄 facebook 有mg 車掃了牙,因波箱內齒pin槽有虚位(接大減軸果粒齒)! 你地沒問題吗? ...

太多原因會導致掃牙,除了Pin糟位虛位多.還有左右波箱收緊時兩邊不平衡等等.解決方案祺哥已經提出,至於左右波箱制作先試位,再把鑼絲對角慢慢收緊,用手轉動有否不暢順和其怪的聲音,之後再套上差速都是慢慢對角收緊,希望見議幫到師兄們
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 13:49:25 | 顯示全部樓層
wingscreamer 發表於 2018-6-1 13:14
師兄 facebook 有mg 車掃了牙,因波箱內齒pin槽有虚位(接大減軸果粒齒)! 你地沒問題吗? ...

暫時冇事。

我會係換頭牙差啲差速油時望下。
Classichead 發表於 2018-6-1 13:56:31 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄們努力測試!
wingscreamer 發表於 2018-6-1 14:51:35 | 顯示全部樓層
謝謝!加油……!
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 12:29:25 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/photo.p ... p;theater&ifg=1

3RACING老闆JACKY宜家用架車同O的ABC同K1鬥緊,睇下佢架接近全完裝車,同一O的上咗市好耐O既車,有幾鬥得喇~^_^
georgej 發表於 2018-6-2 16:07:35 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-2 12:29
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1914817495209591&set=pcb.1914817678542906&type=3&theater&ifg ...

剛剛試了,100萬差速油,原裝呔,好平穩,略帶推頭,可能呔膽太軟,整體原裝車行走穩定
georgej 發表於 2018-6-2 16:08:36 來自手機 | 顯示全部樓層
我行中陣225,Swift車殻
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 19:19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2018-6-2 16:07
剛剛試了,100萬差速油,原裝呔,好平穩,略帶推頭,可能呔膽太軟,整體原裝車行走穩定 ...

我都會換100W~
tophand88999 發表於 2018-6-3 10:08:54 | 顯示全部樓層
前後防傾桿駛唔駛改裝,裝上避震後冇咩效果?
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 10:44:37 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-3 10:08
前後防傾桿駛唔駛改裝,裝上避震後冇咩效果?

我果架前後裝晒。

坦白講我對ANTI ROLL BAR係唔太熟O既,但係我裝完之後再SET避震O既改動,係會有反應,唔會話冇效果。

定係你想話裝ANTI ROLL BAR上去冇效果?

tophand88999 發表於 2018-6-3 11:40:42 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-3 10:44
我果架前後裝晒。

坦白講我對ANTI ROLL BAR係唔太熟O既,但係我裝完之後再SET避震O既改動,係會有反應, ...

未裝避震前,用手抬高左輪,anti roll bar 會抬起右輪,

裝避震後,用手抬高左輪,anti roll bar 抬 唔起右輪,同冇 anti roll bar 一樣,

你㗎車會唔會咁

樓主| AMAT 發表於 2018-6-3 11:51:45 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-3 11:40
未裝避震前,用手抬高左輪,anti roll bar 會抬起右輪,

裝避震後,用手抬高左輪,anti roll bar 抬 唔起 ...

裝咗避震係唔會兩邊抬晒,好正常。
會抬到一係彈弓過軟。

佢只係係架車行緊時,輕輕咁拉一拉另一邊,唔會完全拉起。
係好輕微咁干擾個TRACTION。
tophand88999 發表於 2018-6-3 16:58:13 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-3 11:51
裝咗避震係唔會兩邊抬晒,好正常。
會抬到一係彈弓過軟。

其實因為我裝後輪 支 anti roll bar 時,響冇避震的情況下,
抬左輪時 右輪會一齊抬,抬右輪抬到好高時 左輪先抬小小,

調整過螺絲都冇用,覺得條鐵線冇力。再裝上避震後,感覺條bar 冇用。

卒之,我拆左