RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

注意鋰電充電安全

nde63h 發表於 2018-5-31 09:59:11 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2018-5-30 23:53
大廠電,五六佰元一排,咪又係中國制造

咁都遠遠好過直情係大陸牌子
nde63h 發表於 2018-5-31 10:00:28 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-31 01:39
根本就係.....遙控車各大牌子啲電,包括外國品牌,都係中國做。
簡單睇下啲手提電話,有邊間啲電唔係中國 ...

如果電話,大把唔係支那造啦。htc臺灣造。lg韓國造。第一代google pixel都係臺灣造。

其實日常生活好多野已經唔係支那造。留意吓。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 10:08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-5-31 10:00
如果電話,大把唔係支那造啦。htc臺灣造。lg韓國造。第一代google pixel都係臺灣造。

其實日常生活好多 ...

電話邊到造唔等如舊電唔係中國造。
nde63h 發表於 2018-5-31 11:33:09 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-31 10:08
電話邊到造唔等如舊電唔係中國造。

同上,大陸造,但個品牌係外國,都好好多。

打死我都唔會信,五六百蚊嘅名廠電,同一百幾十嗰啲大陸電,質素一樣。
ocean5434 發表於 2018-5-31 11:44:38 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-5-31 11:33
同上,大陸造,但個品牌係外國,都好好多。

打死我都唔會信,五六百蚊嘅名廠電,同一百幾十嗰啲大陸電, ...

三星,APPLE,一樣都會爆
nde63h 發表於 2018-5-31 12:08:34 | 顯示全部樓層
ocean5434 發表於 2018-5-31 11:44
三星,APPLE,一樣都會爆

「會」爆,但係個比例有幾多?大陸電爆炸又有幾多?

大陸野低質,點兜都兜唔到。
loman 發表於 2018-5-31 12:25:12 | 顯示全部樓層

聽到呢d消息心都噏埋,其實遙控車都係玩具, 小朋友有機會會玩, 鋰電差機一百幾十蚊都已經差到, 唔可以expect玩遙控車全部都係鋰電專家, 識用鐵箱, 又要識set幾多C, 又要睇實黎差, 咁鬼麻煩, 跟本好難踏入呢個圈子, 所以點解遙控車無乜新人玩, 車場撞口撞面的師兄都是玩左十幾廿年果d。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 13:32:20 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-5-31 12:08
「會」爆,但係個比例有幾多?大陸電爆炸又有幾多?

大陸野低質,點兜都兜唔到。 ...

我只係睇新聞睇到三星爆,蘋果爆。
至少我未聽過小米爆,未聽過華為手機爆,未聽過聯想手機爆。

大部份手機都係果幾間廠做,乜牌子都係,國產牌子又係果間廠,外國牌子又係。
你要迷信外國QC好O的,只可以講其實都係果班人做QC。

當然,我冇用中國牌子手機,我只係想指出,唔好咁武斷。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 13:33:04 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2018-5-31 12:25
聽到呢d消息心都噏埋,其實遙控車都係玩具, 小朋友有機會會玩, 鋰電差機一百幾十蚊都已經差到, 唔可以expec ...

買個防爆袋個人覺得至少好過唔買唔用先.....鐵箱就再另外講。
nde63h 發表於 2018-5-31 14:49:47 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-31 13:32
我只係睇新聞睇到三星爆,蘋果爆。
至少我未聽過小米爆,未聽過華為手機爆,未聽過聯想手機爆。

印象唔係一朝一夕形成。要怪就怪大陸野令人失信心/粗製濫造/老翻嘅例子太多太多太多太多。
ray2011 發表於 2018-5-31 17:12:32 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-30 14:38
我唔知差過龍O既定義係乜,以我理解啲差電機應該係過某個V數就會停,同埋正常充電應該係跟C數,即係10C 500 ...

因D人無用温度cut所以D电發火都吾知。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 00:56:23 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-5-31 14:49
印象唔係一朝一夕形成。要怪就怪大陸野令人失信心/粗製濫造/老翻嘅例子太多太多太多太多。 ...

我唔會話你講O既O野冇根據,不過真係,啲電爆,大陸同國外牌子都一樣會。
同埋地就算買外國牌子都係一樣要小心。
yin36 發表於 2018-6-1 07:56:16 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 00:56
我唔會話你講O既O野冇根據,不過真係,啲電爆,大陸同國外牌子都一樣會。
同埋地就算買外國牌子都係一樣 ...

同意, 每個牌子嘅產品都吾係百份百完美的, 吾代表外國個月亮就圓啲! 穿梭機也可以爆炸. 尼個post, 樓主係好心告訴大家充電要小心啲, 吾好張個post嘅意思誤解左. 重之咩牌子都好,如果處理不好都有機會發生意外, 共勉之啦.
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 10:46:24 | 顯示全部樓層

意外O既O野,一次都嫌多,希望大家以後差電,就算冇防爆箱,都一定要用防爆袋裝住,無論係儲存定係充緊電果時。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 12:37:20 來自手機 | 顯示全部樓層
以後都係包住嚟差……
nde63h 發表於 2018-6-2 14:10:59 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-2 12:37
以後都係包住嚟差……

我覺得用返的正常野,唔好用埋晒啲不明來歷雜嘜野,唔洗咁擔心的。

樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 14:41:08 來自手機 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-6-2 14:10
我覺得用返的正常野,唔好用埋晒啲不明來歷雜嘜野,唔洗咁擔心的。

...

哥仔,你呢啲唔係鬥touring用架。
nde63h 發表於 2018-6-2 16:38:21 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-2 14:41
哥仔,你呢啲唔係鬥touring用架。

我知吖。咁你題目係講鋰電。..
tb03 發表於 2018-6-2 20:35:30 來自手機 | 顯示全部樓層
個個都大過2c差,死得!
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-2 20:53:55 來自手機 | 顯示全部樓層
tb03 發表於 2018-6-2 20:35
個個都大過2c差,死得!

我見好多電話可以用40A嚟差添……
以4000mah嚟講,成5c......