RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5674|回復: 8
收起左側

Mini MG EVO ……渡船街

樓主| wingscreamer 發表於 2018-6-9 16:24:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩左幾排電,MG EVO 行13.5T 齒比4.1 Rush 36呔, 但系直路full 油,架車好似唔太去……
是否要用呔水,有咩建議?
或是用32呔好!Thanks...
AMAT 發表於 2018-6-9 19:25:05 | 顯示全部樓層
電變有冇TURBO?冇就再低O的。
不過快唔快其實都睇自己.....我覺得幾快....

呔要搽呔水,又係V3,搽尾呔。
 樓主| wingscreamer 發表於 2018-6-9 20:04:17 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-9 19:25
不過快唔快其實都睇自己.....我覺得幾快....

謝謝 師兄!
 樓主| wingscreamer 發表於 2018-6-9 20:05:26 | 顯示全部樓層

意思是唔開turbo?
bunpong 發表於 2018-6-9 22:08:28 | 顯示全部樓層
我估AMAT意思係無開turbo的話,齒比再細啲
tophand88999 發表於 2018-6-9 23:01:19 | 顯示全部樓層
    3racing FF ex,用34T 標準摩打齒 ,Gear Ratio 係 3.2
但 3Racing MG,用28T 標準摩打齒 ,Gear Ratio 係 5.71

如果 覺得慢,咁 MG 最小要做到 Gear Ratio 3.2 的話,咁摩打齒要 50T

50T ,裝唔裝到?

睇返 Setting Sheet , Final Gear Ratio 係 3.02

可能呢個係 Target
 樓主| wingscreamer 發表於 2018-6-10 01:16:56 | 顯示全部樓層
bunpong 發表於 2018-6-9 22:08
我估AMAT意思係無開turbo的話,齒比再細啲

Oic , 唔該師兄!
 樓主| wingscreamer 發表於 2018-6-10 01:21:47 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-6-9 23:01
3racing FF ex,用34T 標準摩打齒 ,Gear Ratio 係 3.2
但 3Racing MG,用28T 標準摩打齒 ,Gear Ratio ...

多謝師兄資料!
我可能setting 有點問題,彈弓太軟!

在直路,加速直至full 雞,系唔覺有明顯變化,
设有加速感覺!
tophand88999 發表於 2018-6-10 01:52:33 | 顯示全部樓層
wingscreamer 發表於 2018-6-10 01:21
多謝師兄資料!
我可能setting 有點問題,彈弓太軟!

我有部M01 ,田宮古董級,我用心數,Gear Ratio 大約係 2.87,用白皮豬,20 年後今日,MG Gear ratio 最多唔會大過 3