RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2548|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩m車,有咩耍注意?

forty125 發表於 2007-5-24 13:36:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟買左架m03L,用原裝ESC,KO 控,FUTABA S3003 SEVOR,唔知點解成日都行唔到直線,改用KO 2343又唔WORK?
有咩辦法?原裝呔幾好跑,不過蝕得好快,有咩呔好介紹?我用1:10呔36R又成日CUP,我已換左孖星避震,係咪要改短彈弓呢??

多謝各位意見
hoitang55 發表於 2007-5-24 13:39:55 | 只看該作者
行唔直係唔係味set好中位(控有得set)
m03頭呔係蝕得好快,不時同尾呔對調la
架車盡量教低d,可以減小cup死的情況
毒魚 發表於 2007-5-24 13:42:48 | 只看該作者
原帖由 hoitang55 於 2007/5/24, 13:39 發表
行唔直係唔係味set好中位(控有得set)
m03頭呔係蝕得好快,不時同尾呔對調la
架車盡量教低d,可以減小cup死的情況

好利害啊~~我都不知道~~
lespaul 發表於 2007-5-24 14:50:03 | 只看該作者
There are so many factors that affecting your car couldnot go striaght, check the length of both steering rods is it the same?  your tires should glued firmly.  Also you may trim the steering servo as well!!
hoitang55 發表於 2007-5-24 20:46:48 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2007-5-24 13:42 發表

好利害啊~~我都不知道~~

昌哥唔好玩我la 人地問咩我咪答咩lo
我點會利害
 樓主| forty125 發表於 2007-5-24 22:53:47 | 只看該作者
有無d 好d 既sevor介紹呢,我已度過左右推杆一樣,我覺得係隻sevor回中唔準,成日調好都會左右走位,而且左右不定架!!!!
而你地用緊咩呔架,有無好介紹呢?車高係咪用避震去較架?

thank you!
GigaRacer 發表於 2007-5-25 00:18:52 | 只看該作者

回復 #6 forty125 的帖子

M03 use 3003 servo dooo ok la.

I use Tamiya 60D Super Radial and 60D Reinforced Type-A
kenhung 發表於 2007-5-25 00:22:38 | 只看該作者
Try try toe in rear cup la...
courel500 發表於 2007-5-25 08:42:19 | 只看該作者
首先你要換個車尾 Toe-in Hub 先 , 之後要 zip 油壓至車架離地距大約 5mm 左右 , 短唔短彈弓唔係一個問題 (我都係用長彈弓 ) , 另外換埋 Tamiya Servo Saver , 基本上 S3003 都夠力 , 但要換埋 Servo 柱 ( 唔好用膠柱 , 因為會 D 力流失 ) , 另外你本身支咩控 ? 如果 AM 既係用唔到 Digi Servo , 如果你做左以上既野 , Cup 4 機會會少左 ( 細呔 )
jas 發表於 2007-5-25 13:46:07 | 只看該作者
"如果 AM 既係用唔到 Digi Servo"

Are you sure about this?
vr2uhu 發表於 2007-5-25 13:53:29 | 只看該作者
i think your problem is due to the servo saver screw is tightened too hard,
once u get impact or what then will make the driection change rite?
courel500 發表於 2007-5-26 08:36:48 | 只看該作者
原帖由 jas 於 2007-5-25 13:46 發表
"如果 AM 既係用唔到 Digi Servo"

Are you sure about this?

sure !
aloha 發表於 2007-5-26 09:08:09 | 只看該作者
改短彈弓 is must
我用頭藍尾紅..
有d朋友車頭用用油車白彈弓 (再硬d咁解)

另外上servo果個位比例軟..
有時車架用耐左都由得佢...
可以加塊纖維板補強 (去kws問下,唔知仲有冇得買)

kenhung 發表於 2007-5-26 10:22:36 | 只看該作者

回復 #13 aloha 的帖子

避震硬得滯轉彎時會跳o架,專for M車做嘅servo金屬柱都簡單方便,價錢都好平啫。
偉記 發表於 2007-5-26 13:26:58 | 只看該作者
bro.請問M車有幾多款車?
孖星,ABC
仲有咩撰擇?
kenhung 發表於 2007-5-26 13:28:54 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-5-26 13:26 發表
bro.請問M車有幾多款車?
孖星,ABC
仲有咩撰擇?

多不星數!