RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCCC
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 你是否讚成屯門公園開放水池玩搖控油船

Evo5 發表於 2007-7-21 11:49:49 | 只看該作者
生態環境既破壞........咪即係冇保護環境.........咪即係唔環保囉.......總知環保就係環境保護....唔理生態定死態.........
如果好認真咁講........某況度上....環保係唔應該買膠樽飲品.........因為Recycle膠樽都要加新料啤
jacky2006 發表於 2007-7-22 13:58:29 | 只看該作者
希望大家要清楚標題説什麼!大家簡単D想下、就不要下下都打環保這个高深莫測ロ既牌匾。。。就用小時候父母或大人講ロ既>>公德心<<!

1)試想、玩船時都只有一種船種在玩(油船or電船)、理応没有那方会怕受傷害或会破壞到那方的理論存在。也不要用誰比誰高級、尊貴、用$看法去衡量!

2)用同等隻数計(油船or電船)、玩完船後、看那一方的船会漏油較多、汚染水質、及其沿岸会較大!

3)(油船or電船)行走時那一方的聲浪発出較大?有否破壞寧静?影響群衆(指其他在公园不同角落正在休憇中的人士)?

4)標題玩船地方有没有其他依頼水池的水為生ロ既生物或住在水中的生物存在?(標題玩船地方、起碼跟維記条件就不一様)

*就説幾句、也不要再討論、因討論什麼都無用。公德心有沒有不視乎你讀書多少。係講个人修養。對年少者来説就要看父母、長輩的教養。有無公德心不一定只用在玩船上、但玩船人切勿把个人慾念(好Feel、好high、好澎湃)、把這種無修養、無品、私心ロ既型像建立在人家的痛苦上!因大家都希望有一个安寧的一天去享受一下寧静及新鮮空気吧!
大飛 發表於 2007-7-23 01:01:05 | 只看該作者
yy1 發表於 2007-7-23 22:14:15 | 只看該作者
那裹有很多小朋友及大朋友喜歡睇船,而池邊又是斜形,唔好彩有架大馬力的失控,我唸都起碼飛出十幾二十呎............危險!!!
georgej 發表於 2007-7-24 21:44:07 | 只看該作者
其實在屯門公園不應開放水池玩搖控油船,而我本身也有玩油和電船,基本上玩油船的師兄都有去開玩油船的地方,尢其新界玩油船地方多的是,而且現在同一尺度大約30吋下的快船,電動已經比油動快,若是玩45級以上,屯門池都不能滿足了
致於環保問題,那是這標題以外的討論了
georgej 發表於 2007-7-24 21:48:38 | 只看該作者
原帖由 yy1 於 2007-7-23 22:14 發表
那裹有很多小朋友及大朋友喜歡睇船,而池邊又是斜形,唔好彩有架大馬力的失控,我唸都起碼飛出十幾二十呎............危險!!!

失控我想電or油,現在都沒分別了,不論是否池邊又是斜形,在維園一樣飛出去.......我都試過
acdebby 發表於 2007-7-24 21:58:10 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2007-7-20 23:09 發表
屯門公園池我睇住佢起,我放生過金魚同龜,我反對俾油船玩

放生埋船仔俾我
 樓主| RCCC 發表於 2007-7-25 13:20:12 | 只看該作者
 樓主| RCCC 發表於 2007-7-25 13:21:02 | 只看該作者
 樓主| RCCC 發表於 2007-7-25 13:23:59 | 只看該作者
屯門公園水池真係比人放油船呀,....官商勾結
DieselEngine 發表於 2007-7-25 13:56:36 | 只看該作者
原帖由 jacky2006 於 22/7/2007 01:58 PM 發表
希望大家要清楚標題説什麼!大家簡単D想下、就不要下下都打環保這个高深莫測ロ既牌匾。。。就用小時候父母或大人講ロ既>>公德心<<!

1)試想、玩船時都只有一種船種在玩 ...

你問美國佬點解要整咁多核彈先,
引擎污染算得係咩? 係唔係仲要比較油/電邊種較環保?

登錄/註冊後可看大圖

jacky2006 發表於 2007-7-26 10:37:42 | 只看該作者

回復 #31 DieselEngine 的帖子

世伯、公德心呀!!核什麼弾呢?!你有資格玩核弾嗎?有就予我一个半个。
心中有数啦!如果油船咁乾淨、又環保、無噪音。再唔ロ岩叫所有船友去你家中Run in 副偈好嗎? 想玩大D未用傳媒向市民做評估做佈告、再問立法局D議員要唔要禁engine船、到時怕大家在新界都無訂企、局住舖舖落海玩。 時代要進歩駕、以前電子変速及電未発展到今日情度就無辨法ロ者、依家D電船一定不会比油差!
salimlun 發表於 2007-7-26 14:17:14 | 只看該作者
起碼電池可以回收,為大家的下一代做小小東西,玩甚麽也可,但不要將自己一時的快樂建築在別人的痛苦上。而且在地球上不是很多人喜歡核武,包括一般美國平民在內。雖然我家不在屯門,但很多區內市民都需要一個伶靜清潔地方休憇一下,我想沒有人喜歡人家在你的門前拋垃圾及製造噪音,這個連小朋友也知到的道理。
DieselEngine 發表於 2007-7-26 17:49:26 | 只看該作者
原帖由 jacky2006 於 26/7/2007 10:37 AM 發表
世伯、公德心呀!!核什麼弾呢?!你有資格玩核弾嗎?有就予我一个半个。
心中有数啦!如果油船咁乾淨、又環保、無噪音。再唔ロ岩叫所有船友去你家中Run in 副偈好嗎? 想 ...

如果電船咁乾淨、又環保、無噪音。再唔ロ岩叫所有船友將用完之廢電池棄存去你家中好嗎?
周百通 發表於 2007-7-26 18:08:13 | 只看該作者
時代係在不斷進步,如果有野可以代替又比較環保既點解唔接受唔用呢?
可唔可以因環保各諸君有自發性咁先行出第一步呢?!
jacky2006 發表於 2007-7-26 22:58:04 | 只看該作者
原帖由 salimlun 於 2007-7-26 14:17 發表
起碼電池可以回收,為大家的下一代做小小東西,玩甚麽也可,但不要將自己一時的快樂建築在別人的痛苦上。而且在地球上不是很多人喜歡核武,包括一般美國平民在內。雖然我家不在屯門,但很多區內市民都需要 ...

師兄、算了罷!連公德心咁基本ロ既野都做未到。更不用説其他方面了。更不用説有下一代梯隊、就算有都係名師出高徒个隻。莫非香港人喜歡塘水滾塘魚。素質太低了。莫非大部份香港玩engine船船友都是這種人種!?真的很失望。請不用回応了、別擅自對号入座。謝謝大家!
DieselEngine 發表於 2007-7-27 15:11:04 | 只看該作者
原帖由 salimlun 於 於 2007-7-26 14:17 發表
起碼電池可以回收,為大家的下一代做小小東西,玩甚麽也可,但不要將自己一時的快樂建築在別人的痛苦上。而且在地球上不是很多人喜歡核武,包括一般美國平民在內。雖然我家不在屯門,但很多區內市民都需要 ...  

你用緊d叉電係邊道黎? 燒煤又有幾環保?

走去賴油車有煙, 食少枝煙都係番道啦.

原帖由 jacky2006 於 26/7/2007 10:58 PM 發表

師兄、算了罷!連公德心咁基本ロ既野都做未到。更不用説其他方面了。更不用説有下一代梯隊、就算有都係名師出高徒个隻。莫非香港人喜歡塘水滾塘魚。素質太低了。莫非大部份香港玩 ...

好多人唔會覺得自己放火有害, 偏係鍾意走去管人點香.
真係"百步笑五十步".
Evo5 發表於 2007-7-31 23:17:44 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2007-7-27 03:11 PM 發表

你用緊d叉電係邊道黎? 燒煤又有幾環保?

走去賴油車有煙, 食少枝煙都係番道啦.

好多人唔會覺得自己放火有害, 偏係鍾意走去管人點香.
真係"百步笑五十步".

Haha ......
我發覺工房D人中文好勁.......佳句佳句.......
唔知上面果D咁有工民教育的朋友有冇去皇后碼頭呢
Evo5 發表於 2007-7-31 23:40:49 | 只看該作者
離位朋友.......我想話你知......
1.唔係所有电池都可以recycle的.........
2.电船的製造的噪音都可以好大..........
請問果D小朋友今晚有冇開冷氣?
如果有就唔該立刻關咗部冷氣機佢......
你地制做緊温室效應......地球人需要一個正常温度的星球居住.....
我想沒有人喜歡人家在你屋內噴熱氣,這個連小朋友也知到的道理
不要將自己一時的涼快建築在別人的痛苦上
hopshun 發表於 2007-8-7 00:39:27 | 只看該作者
地方唔大,唔係好適合油船.