RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: slau01b
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M車有咩好?

binary 發表於 2006-3-17 12:27:17 | 只看該作者
早排o係"那昇"買佐個叉機,佢都算最平! 所以買o野前必定要先格價!
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 12:51:43 | 只看該作者
原帖由 karhey 於 2006-3-17 12:12 發表
yea, agree with J
"其實那昇幾好架, 個人購買經驗愉快" ....but you really have to pay $$$ alot to learn rc stuff   

那昇.......good name, good name !

講真...我都認同既....我又冇話那昇棍我既,明買明賣既.......個老闆都nice既..

總括而言,如果想入多部M車ON TOP OF TT01,有咩advise呢?
J 發表於 2006-3-17 12:55:20 | 只看該作者
等多一陣會出部 m03m suzuki swift, 幾靚仔! 相信會興起來 (岩你, 你問邊款興)
之前討論過, 你爬下舊文就知~ (唔好搞錯abc 果部)
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 13:01:12 | 只看該作者
係咩係咩...唔該..我岩岩發現ABC原來係個品牌黎。
如果有得俾我楂,我會楂JAZZ或者ECHO或者Bb
btw,唔係乜M車唔係NUMBER越大越新,好似M04咁,而新底板新DESING,唔係好D咩?點解仲會出舊版本既?
J 發表於 2006-3-17 13:06:29 | 只看該作者
既然你問得出個咁無知既問題, 我介紹你睇下呢度 :
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=2673&extra=page%3D1
唔好一味亂問, 要強化下自己先, 買車都無咁易俾人昆呀~
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 13:16:08 | 只看該作者
知道知道...唔該唔該....岩岩睇過BMW M04 個MANUAL....發覺其計簡單輕巧,應該快過我部TT01
wave 發表於 2006-3-17 13:18:38 | 只看該作者
wheelbase 唔同嫁!注意呀!
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 13:24:15 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-3-17 13:18 發表
wheelbase 唔同嫁!注意呀!

唔明,可否解釋下?
dandan 發表於 2006-3-17 13:34:10 | 只看該作者
原帖由 slau01b 於 2006-3-17 13:16 發表
知道知道...唔該唔該....岩岩睇過BMW M04 個MANUAL....發覺其計簡單輕巧,應該快過我部TT01

我最近買左架m-04m 玩過都覺得好正 ! 細部,靈活 ,慳電,比tt-01快 ! (2驅關係 !)
可惜容易返車 !(我技術差 ! ) $398 連esc 及bearing好低玩 ! 可惜冇物parts !
e 部車是我用作玩f103-gt 的練習車 !

唔知點解砌左架f-103gt咁奈,都唔好得玩 !!!
hc1309 發表於 2006-3-17 13:34:13 | 只看該作者
Is M chassis lower class than TT-01?
Coz I saw TT-01 got so many Hop-ups but M chassis dont.
Or M chassis is so strong that it doesnt need any Hop-ups?
dandan 發表於 2006-3-17 13:35:28 | 只看該作者
原帖由 slau01b 於 2006-3-17 13:16 發表

我最近買左架m-04m 玩過都覺得好正 ! 細部,靈活 ,慳電,比tt-01快 ! (2驅關係 !)
可惜容易返車 !(我技術差 ! ) $398 連esc 及bearing好低玩 ! 可惜冇物parts !
e 部車是我用作玩f103-gt 前的練習車 !

唔知點解砌左架f-103gt咁奈,都唔好0舍得玩 !!!

樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 14:20:58 | 只看該作者
原帖由 dandan 於 2006-3-17 13:35 發表

e 部車是我用作玩f103-gt 前的練習車 !:victor ...

你點知快過tt01?(唔係質而你...只係想清楚d)
karhey 發表於 2006-3-17 14:49:10 | 只看該作者
原帖由 slau01b 於 2006-3-17 12:51 PM 發表

講真...我都認同既....我又冇話那昇棍我既,明買明賣既.......個老闆都nice既..

總括而言,如果想入多部M車ON TOP OF TT01,有咩advise呢?

口羊  車都好, 最緊要自己鍾意同開心    i like mini cooper so i got a mini cooper, buy whatever u like!! easy easy choice!

no need to think too much lar....
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-17 14:53:48 | 只看該作者
傾下計o者
aloha 發表於 2006-3-17 21:54:39 | 只看該作者
低消費. (performance 係爭d架啦, 不過玩得佢都唔會落重本啦, 相對地平)
靈活, 好灣 (即係過引啦)

不過衰左 parts 愈來愈少囉....
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-18 09:31:56 | 只看該作者
呢個好唔好架?

AMAT 發表於 2006-3-18 09:38:17 | 只看該作者
原帖由 aloha 於 2006-3-17 21:54 發表
低消費. (performance 係爭d架啦, 不過玩得佢都唔會落重本啦, 相對地平)
靈活, 好灣 (即係過引啦)

不過衰左 parts 愈來愈少囉....

M車唔算低消費啦.......哈!
 樓主| slau01b 發表於 2006-3-18 10:37:27 | 只看該作者
咁咩先算低呢?
courel500 發表於 2006-3-18 12:20:23 | 只看該作者
原帖由 slau01b 於 2006-3-18 09:31 發表
呢個好唔好架?

以我所知 , 呢 D Bearing 全部都係大陸做 , 無話好唔好 , 要靚可以去新填地街 Kln Bearing 買 , 但起碼講緊 $10 左右 1 粒 , 因為佢地好少散賣 , 係個度買親都一盒盒咁買 , 一粒一粒咁買一定貴 , 你如果要再靚少少 , 一係買 tamiya 藍色邊防塵個 D , 不過都唔平 , 起碼 OVER $200 , 再靚 D 都仲有 , 走去買 "湯"磁珠 , 一包唔知幾多10粒成$3XX , 一粒 Bearing 無記錯好似要 7 粒珠珠 , 可以走去 Kln Bearing 買之後卜晒 D 珠出來 , 換晒 D 靚珠入去 , 我朋友試過 , 佢部 FW05R 全車咁做要大約 $15XX 左右 ( Only for Bearing )
aloha 發表於 2006-3-18 15:38:05 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-3-18 09:38 發表

M車唔算低消費啦.......哈!

平定貴, 睇你點玩既姐...
ex10 又係控 ex5 都係控.
唔係出黎比賽, 只係For FUN, 夠玩就得架啦
(唔好嚇走晒d新手. RC 都可以好低消費)