RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Brushless
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-brushless

CDR123 發表於 2007-11-19 20:03:19 | 只看該作者
I use this on my rc18t, the performance is good, I think that is better then mamba 25.

龍崗小吳 發表於 2007-11-20 00:02:24 | 只看該作者
Triton 發表於 2007-11-20 01:23:14 | 只看該作者
咁介唔介意用咩呀? mamba?
龍崗小吳 發表於 2007-11-20 09:18:24 | 只看該作者
原帖由 Triton 於 2007-11-20 01:23 發表
咁介唔介意用咩呀? mamba?

我用的是美國品牌J-WERKS,他跟伸泰是同一顆!
Ang 發表於 2007-11-20 23:12:00 | 只看該作者
個人認為線性不佳,目前已經不再使用!

How about Align 430L 無刷馬達好嗎?
龍崗小吳 發表於 2007-11-21 00:49:54 | 只看該作者
原帖由 Ang 於 2007-11-20 23:12 發表

How about Align 430L 無刷馬達好嗎?

散熱不佳!
一般小車如1/18尺寸,通常空間不大,不像1/10車種可以裝散熱馬達,通風性也沒有1/10車車好!
試過多種馬達,發現外轉子的無刷扭力足,轉殼轉動時可以帶走一些馬達的熱量,所以小車都用外轉式無刷馬達!
Triton 發表於 2007-11-22 00:12:37 | 只看該作者
Align 430L 係外轉式無刷馬達黎架喎!!!
龍崗小吳 發表於 2007-11-22 00:21:11 | 只看該作者
原帖由 Triton 於 2007-11-22 00:12 發表
Align 430L 係外轉式無刷馬達黎架喎!!!

是外轉沒錯!但是他沒事在轉子外加金屬殼,反而............
Ang 發表於 2007-11-27 16:29:34 | 只看該作者
這品牌無刷電變好用嗎?

http://www.skyonerc.com/contact.htm

Please comment.
AMAT 發表於 2007-11-27 18:11:48 | 只看該作者
遲下工房都會有代理一隻~!^_^

http://bbs.rc-evo.com/redirect.p ... o=lastpost#lastpost
Jackson_f 發表於 2007-11-29 15:16:15 | 只看該作者
原帖由 Ang 於 2007-11-27 16:29 發表
這品牌無刷電變好用嗎?

http://www.skyonerc.com/contact.htm

Please comment.

We always play at TRC(Tom's Racing Circuit) in Yuen Long. If you will play at there too, we can find a day to meet and we will let you try our cars.

Jackson
looseman 發表於 2008-2-1 06:49:58 | 只看該作者
點解冇人話用Novak Mongoose Micro Brushless 8.5-13.5kv 或Tekin Mini Rage 5.8-8kv呢?香港冇貨??
我比較信老名牌...我細細個玩第一架RC雙星黃蜂/Hotshot之後無限1/12平地時以經有Novak....那時Novak最出名係超輕超細個的椄收
數年之後大個仔有返parttime有些$$玩第一代Lazer ZX那時Tekin電變和差機以經係貴貴名牌...
咩鬼Castle Creations mamba, quake...和很多我認為是不知名的..etc.在十幾廿年後先出現
Tekin..以前的電變又好爆又夠線性...我部Lazer都係用它做心臟..好正
Novak..電變我就未用過只係用過椄收 + EX-9組合..都OK..射得遠收得好又省電(注2)
Novak Mongoose用380 size brushless motor..我估都應比mamba更好力!..我的RC18B用mamba competition package..OK好爆但線性唔多夠平行...可能就只係目前brushless motor的最大弱點...還是mamba唔夠好
我近來又玩返RC..正在plan我的mini inferno用Tekin R1 Pro + Novak 380 10.5kv motor + lipo 11.1v 3cell...
唔知會唔會飛呢lol...我以經從美國訂做了SSG Carbon Chassis主板加二樓板..正在等"運到"~到了就大改
Tekin R1 Pro(for 1:10) / Novak Mongoose(for 1:16/18)也在抉擇中..希望大家也比下意見

(注1)我以前只係用過Tekin高model..好多粒mosfets那種)
(注2)我成日帶齋band 1-6用EX-9去jam人..鬼叫次次那些車都彼我控制住..最増人用PCM.....細個好壞